MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

115- Mekke'li Erkek ve Kadınların Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Biat Etmesi

116- Halid b. Velid Komutasında Cezime Oğullarına Gönderilen Müfreze

 

115- Mekke'li Erkek ve Kadınların Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Biat Etmesi

 

1. Velid b. Ukbe

 

25426- Velid b. Uk.be der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethettiği zaman Mekkeliler küçük çocuklarını Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) getirmeye başladılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de gelen çocukların başım okşayıp onlara dua ediyordu. Beni de yanına getirdiklerinde başıma halUk denilen kokudan sürmüşlerdi. Bundan dolayı Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim başımı okşamadı, ama sürülmesini de yasaklamadı. Annem başıma haluk sürdüğü için de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başımı okşamadı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/100) rivayet etti.

12654 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Esved b. Halef

 

25427- Muhammed b. Esved b. Halerin babasından bildirdiğine göre kendisi, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fetih günü halktan biat alırken gördü. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Meskale denilen yerde oturdu ve halktan, İslam ve şahadet üzere biat aldı." (İbn Cüreyc der ki): "Ben: "Şahadet nedir?" diye sorunca, Abdullah b. Osman şöyle cevap verdi: "Muhammed b. el-Esved b. Halef: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlardan, Allah'a iman, Allah'tan başka ilah olmadığını ve Muhammed'in de Onun kulu ve Resulü olduğunu kabul etmek üzere biat aldı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/296) rivayet etti.

 

 

3. Mucaşi' b. Mes'ud

 

25428- Mucaşi b. Mes'ud'un bildirdiğine göre kendisi, bir yeğeniyle, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip hicret üzere kendisine biat etmek isteyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, İslam üzere biat etsin. Fetihten sonra hicret yoktur. Kişi (bu durumda ancak) ihsan ile (daha önce hicret edenlere) tabi olanlardan olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9276) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Yahya b. İshak, Sahih ravisi olmamakla beraber güvenilir biridir." 25098 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Aişe

 

25429- Hz. Aişe der ki: Fatıma binti Utbe b. Rabia Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat etmek için gelince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek"[Mumtehine 12] İzere biatılli kabul etti. Fatıma utancından elini başına koyunca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bu haline hayran kaldı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hoşuna gitti. Ben de ona: "Ey kadın, kabul et! Allah'a andalsun ki, hepimiz bunun üzerine biat ettik" deyince, Fatıma: "O zaman tamam" dedi ve zikredilen ayet üzere biat etti.

 

 

116- Halid b. Velid Komutasında Cezime Oğullarına Gönderilen Müfreze

 

1. İbn Ömer

 

25430- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Halid b. el-Velid'i, Cezime oğulları üzerine göndermişti. Cezime'liler: "Müslüman olduk" değil de (dinimizden çıktık anlamında): "Saba'ne, Saba'ne" demeye başladılar. Bunun üzerine Halid kimini öldürmeye, kimini de esir almaya başladı. Bizden her bir kişiye de bir esir verdi. Bir gün her kişinin kendi esirini, öldürmesini emretti. Ben: "Vallahi ben esirimi öldürmeyeceğim:

Arkadaşlarımdan da hiç kimse esirini öldürmeyecektir" dedim: Hz; Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına vardığımız da Halid'in yaptığı kendisine anlatıldı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini kaldırarak iki defa: ''Allahım! Halid'in yaptığından berı olduğumu sana arz ederim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7189) ve Nesai (8/236) rivayet ettiler.

13259'da tekrar etmİştİr.

 

 

SONRAKİ