MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

78- Kur'en Hafızlarının Katledildiği Maune Kuyusu Müfrezesi

 

1. Enes b. Malik

 

25248 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Enes'in dayısı ümmü Süleym'in de kardeşi olan Haram'ı yetmiş kişiyle beraber gönderince, Bi'r-i Maune faciası günü hepsi de şehid edildiler. O zaman müşriklerin lideri Amir b. et- Tufeyl'di. Bu kişi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelmiş ve: "Seni üç şeyden birini seçmekte muhayyer bırakıyorum. Ya ova ve kır sakinleri senin, şehir ve köy halkı da benim olacak, ya senden sonra halifen ben olacağım veya bin tane erkek, bin kızıl deve ile, Gatafan kabilesiyle sana saldıracağım" demişti. Amir b. et-Tufeyl, bir kadının evinde veba hastalığına yakalanınca şöyle dedi: "Develerin hastalığı gibi bir hastalıktan ve falanca kadının evinde yatarak mı öleceğim. Bana atımı getirin." Böyle dedikten sonra atına binip çıktıktan sonra atın sırtında öldü.

ümmü Süleym'in kardeşi Haram da askerlerinden birisi top al olmak üzere iki kişiyi yanına alarak ilerledi ve düşmana yaklaşınca yanındaki iki adama: "Siz burada durun. Ben düşmanın yanına varayım, eğer bana teminat verirlerse, yakın olduğunuz için hemen gelirsiniz. Vermezlerse arkadaşlarınızın yanına dönersiniz" dedi ve düşmana doğru ilerleyip onlara:

"Size Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emrini tebliğ edinceye kadar bana teminat verir misiniz?" dedikten sonra onlar: "Tamam" deyince, onlarla konuşmaya başladı.

Onlar da içlerinden birine işaret ettiler. Adam, Haram'ın arkasından gelip sırtına bir mızrak sapladı. Haram: "Allahu Ekber! Kabe'nin Rabbine yemin ederim ki kazandım" dedi. Sonra bu sırada dağın başında olan A'rec dışında hepsini şehid ettiler. "Kavmimize bildirin ki, Rabbimize kavuştuk, o bizden razı oldu, biz de Ondan razı olduk" mealinde bir ayet nazil oldu; ama bu ayet daha sonra neshedildi. Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu olay üzerine kırk gün üstüste her sabah Ri'l, Zekvan, BEbu Lihyan ve Allah ile Nebi'ine isyan eden Usayye kabilelerine beddua etti,

 

Diğer tahric: Buhari (2801, 2814, 4091, 4095) ve Müslim (1490) rivayet ettiler.

26596 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

25249 (2)- Enes anlatıyor: Bir topluluk Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Bizimle beraber, bize Kur'an ve sünneti öğretecek adamlar gönder" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), aralarında dayım Haram'ın da bulunduğu Ensar'dan kendilerine Kurra (hafızlar) denilen yetmiş kişiyi gönderdi. Bunlar Kur'an okuyor, geceleri onu aralarında müzakere edip öğreniyorlardI. Gündüzleri ise su getirip Mescid'e koyuyorlar, odun toplayıp onu satıyor, bedeliyle de Suffe ahalsine ve fakirlere yiyecek satın alıyorlardI. İşte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bu kişileri göndermişti. Fakat gidecekleri yere varmadan önlerine çıktılar ve onları öldürdüler. Onlar (öldürülmeden önce): "Allahım! Sana kavuştuğumuzu ve senden razı olduğumuzu; Senin de bizden razı olduğunu Hz. Nebi'e bildir" dediler. Bir adam, Enes'in dayısı Haram'a arkasından yaklaşıp mızrağını saplayarak vücudunun bir tarafından öbür tarafına geçirdi. Bunun üzerine Haram: "Kabe'nin Rabbine yemin ederim ki kazandım" dedi. Bu olay üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ki öldürülen kardeşleriniz: ''Allahım! Sana kavuştuğumuzu ve senden razı olduğumuzui Senin de bizden razı olduğunu Nebile bildir'' dediler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4952) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ