MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

75- Uhud Savaşıyla ilgili Farklı Rivayetler

FARKLI HADİSLER

 

1. Enes b. Malik

 

25239- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud günü bir kılıç alarak: ''Kim bu kılıcı alır?'' diye sorunca, bir grup kılıcı alıp incelemeye başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bunu hakkıyla alır?'' buyurunca, kılıcı inceleyen grup durakladı. Ebu Dücane Simak: "Ben onu hakkıyla alınm" deyip kılıcı aldı ve onunla müşriklerin başını yardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1917 (2470) ve Hakim (3/203 "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

2. Saib b. Yezid

 

25240- Saib b. Yezid der ki: "Uhud günü -İnşaAllah doğru biliyorumResulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki zırh giydi." Bir defasında da (ravi) istisna yapmadan aynı şeyi söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/31 (2590) rivayet etti.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

25241- Cabir b. Abdullah der ki: Uhud savaşında şehid düşen Müslümanlardan bahsedilince Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Vallahi, o dağın eteğinde onlarla beraber öldürülmeyi isterdim. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/28) ve Beyhaki, Delail (3/304) rivayet ettiler.

 

 

4. Ubey b. Ka'b

 

25242-z Ubey b. Ka'b der ki: Uhud savaşında Ensar'dan altmış dört kişi, Muhacirlerden altı kişi şehid edilmişti. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı: "Eğer başka bir savaşta biz de onlardan öldürürsek, biz de yaptıklarından daha fazla müsle yapacağız" dediler. Mekke fethi gününde adı bilinmeyen bir adam: "Bugünden sonra artık Kureyş yoktur" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in münadisi: "Falan, falan dışında beyaz da, siyah ta emniyettedir" diye seslendi. Bunun üzerine Allah, "Eğer ceza verecekseniz, size yapılanın misliyle cezalandırın. Eğer sabrederseniz, elbette bu, sabredenler için daha hayırIıdır,[Naml 126] ayetini indirdi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sabredecek ve cezalandırmayacağız'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/299 (3129 "hasen ğarib"), Hakim (2/359) ve Beyhaki (3/289) rivayet ettiler. 21616 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Abdullah ez-Zuraki

 

25243- Ubeyd b. Rifaa ez-Zmaki anlatıyor: Uhud savaşı günü müşrikler dönüp çekilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyle buyurdu: ''Saf tutunuz da Rabbime övgüde bulunayım'' buyurdu. Bunun üzerine sahabe Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında saf saf oldular ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua etti: ''Allahım! Bütün hamd Sanadır, Senin yaydığını dürecek, Senin dürdüğünü yayacak, Senin hidayet verdiğini saptıracak, Senin sapıklıkta bıraktığına hidayet verecek, Senin vermediğine verecek, Senin verdiğini engelleyecek, Senin uzaklaştırdığını yaklaştıracak, Senin yaklaştırdığını uzaklaştıracak yoktur. Allahım! Bize bereketlerini, rahmetini, lutfunu ve rızkını yay. Allahım! Senden sona ermeyecek ve değişmeyecek devamlı nimetlerini dilerim. Allahım! İhtiyaç gününde Senden nimet, korku gününde emniyet dilerim. Allahım! Verdiğinin kötülüğünden ve vermediğinin kötülüğünden Sana sığınırım. Allahım! Bize imanı sevdir ve onu kalblerimizde zınet kıl. Bize küfrü, günahları ve isyanı çirkin göster. Bizi rüşde erenlerden eyle. Allahım! Bizleri müslümanlar olarak öldür, müslümanlar olarak dirilt. Rezilolmadan ve fitneye düşmeden salihlere kat. Allahım! Elçilerini yalanlayanı Senin yolundan alıkoyan kafirleri kahret, azabını onların üzerine kıL. Allahım! Ey gerçek ilah, kendilerine kitab verilen kafirleri kahreyle.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (236/700), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (10445), Taberani, M. el-Kebir 5/47 (4549) ve Hakim (3/23) rivayet ettiler. Heysemi (6/121) der ki: "Hadisi Taberani ve Bezzar rivayet etmiştir. Bezzar senedinde "Ubeydillah b. Rifaa babasından nakletmiştir" şeklinde vermiştir ki, doğru olan da budur. Ayrıca onun ifadesi: ''Allahzm! Ehl-i kitab'dan olan kafir olanları kahret" şeklindedir. Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravilerdir."

 

 

6. Enes b. Malik

 

25244- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud günü: ''Allahım! Eğer dilersen (yani bu topluluğu helak edersen) artık yeryüzünde sana ibadet eden kimse kalmaz'' diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4567) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ