MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

68- Bedir Savaşmın Yapıldığı Tarih, Ordudaki Muhacir ve Ensar'ın Sayısı

 

1. İbn Abbas

 

25213- İbn Abbas der ki: "Bedir savaşına katılanlar üçyüz on üç kişiydi. Muhacirler yetmiş altı kişiydi. Bedir savaşında müşrikler, Ramazan'ın on yedinci günü -Cuma günü- yenilgiye uğramışlardı."

 

[Hasen]

 

Heysemi (10034) der ki: "Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir: Ancak (Bezzar'ın lafzı) şöyledir: "Bedir savaşına katılanlar üç yüz küsur kişiydi. Ensar iki yüz otuz altı kişiydi, Muhacirlerin sancağını Hz. Ali taşıyordu." Aynı zamanda hadisi Taberani de rivayet etmiş olup senedinde müdellis bir ravi olan Haccac b. Ertaat bulunmaktadır."

 

 

2. Bera b. Azib

 

25214- Bera der ki: "Bedir savaşına katılan sahabe sayısının, Talüt'un Calut ile savaştığı zaman nehri kendisiyle beraber geçen askerlerinin sayısı kadar, yani üç yüz on küsur kişi olduğunu söylerdik. Talüt ile beraber nehri sadece iman edenler geçebilmişti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3958-9), İbn Mace (2828) ve Tirmizi (1598) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Abbas

 

25215 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Bedir'den dönünce: "Sen kervanı ele geçir, onun hiçbir koruyucusu yoktur" denilince, esir olarak bağlı olan Abbas, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seslenerek: "O işine yaramaz" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden?'' diye sorunca ise: "Allah sana iki gruptan birini vaad etti, vaad ettiğini de verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3080) ve Hakim, Müstedrek'te (2/327) rivayet ettiler. Konuyla ilgili ayet:

"Hani Allah iki düşman topluluğundan birisinin, sizin elinize düşeceği konusunda size söz vermişti; sizlerse güçsüz, silahsız olan kervan topluluğunun, elinize düşmesini arzu ediyordunuz. Allah da, sözleriyle hakkın hak olduğunu göstermek ve kendisinden gelen gerçekleri örtbas edenlerin, kökünü kazımak istiyordu." (Enfal Sur. 7)

 

 

 

25216 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Bedir'den dönünce: "Sen kervanı ele geçir, onun lıiçbir koruyucusu yoktur" denilince, Abbas Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seslenerek: "O işine yaramaz. Allah sana iki gruptan birini vaad etti, vaad ettiğini de verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

21523 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Ebu Useyd

 

25217- Ebu Useyd der ki: Bedir günü müşriklerle karşılaşınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize: ''Sizi iyice yakından sardıkları zaman onlara ok atın. (Ok menzilinin dışında kalacak kadar uzak oldukları zaman ise) oklarınızı (atmayın, yanınızda) muhafaza edin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/100) ve Ebu Davud 3/52 (2663) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Eyyub

 

25218- Ebu Eyyub der ki: Bedir savaşında saf halinde dizildik. İçimizden bir grup safın önüne çıktı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) safın önüne çıkanlara bakıp: ''Benimle beraber (olun) benimle beraber (olun, size gösterdiğim yerde kalın ve ileri geri gitmeyin)'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9669) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden İbn Lehi'a'da zayıflık bulunmaktadır. Doğrusu Ebu Eyyub, Bedir savaşına katılmamıştır. En doğrusunu Allah bilir." 13231 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

6. Ebu Talha

 

25219- Ebu Talha dedi ki: "Bedir savaşı günü savaş konumunda iken bizi uyku bastırdı." Ebu Talha: "O gün ben de uyku bastırılan kimselerden idim, kılıcım elimden düşüyor tekrar alıyorum, tekrar düşüyor, tekrar alı yordum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 8/228 (4562) ve Tirmizi 5/229 (3008 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

7. Bera b. Azib

 

25220- Bera b. Azib: " Bedir savaşında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ve İbn Ömer'i yaşça küçük bulmuştu ve geri çevrilmiştik" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1724) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (1166) rivayet ettiler.

 

 

8. Ubey b. Ka'b

 

25221- Muhammed b. İshak, Ubey b. Ka'b b. Kays b. Ubeyd b. Zeyd b. Muaviye b. Amr b. Malik b. en-Neccar'ın da Bedir savaşına katıldığını söylemiştir.

 

 

9. Abdullah b. Sa'lebe

 

25222- Abdullah b. Sa'lebe b. Su'ayr'ın bildirdiğine göre Ebu Cehil, Müslümanlarla müşrikler karşı karşıya gelince: "Allahım! O, akrabalık bağını kopardı. Bizlere bilmediğimiz şeyleri getirdi. Yarın sen onu helak et." Ebu Cehil işte böyle söyleyerek fetih istemişti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11137) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ