MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Ruhların, Hz. Adem'in ve Zürriyetinin Yaradılışı

 

1. Abdullah b. Amr

 

24562 (1) Beytu'l-Makdis'te ikamet eden İbnu'd-Deylemi anlatıyor: Abdullah b. Amr'a: "Ey Abdullah! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bir şey dediğini işittin mi?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Evet! Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah tüm mahlukatı bir karanlıkta yarattı. Sonra kendi nurundan dilediği kadarını alıp üzerlerine doğru attı. Bu nur Allah'ın dilediği bazı kişilere isabet ederken, bazılarına da isabet etmedi. İşte kime bu nurdan isabet ettiyse (dünyada) doğru yolda olacaktır. Nurdan kendisine isabet etmeyenler ise (dünyada) dalalette olacaktır. '' Sonrasında Abdullah b. Amr şöyle dedi: "İşte bundan dolayı olması takdir edilen şeyler yazılıp bitmiş, hüküm verilmiştir diyorum."

 

[Sahih]

 

Heysemi (11813) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel iki ayrı senede, ayrıca Bezzar ve Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in isnadlarından birinin ravileri güvenilirdirler." 425 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

24563 (2)- Rabl'a b. Yezid bildiriyor: Abdullah b. ed-Deylemi: "Abdullah b. Amr b. el-As'ın yanına gittim. O, Taifte Vaht adındaki bir bahçesinde idi" dedi ve söz konusu hadisi aktarıp şöyle devam etti: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah tüm mahlUkat! bir karanlıkta yarattı. Sonra kendi nurundan dilediği kadarını alıp üzerlerine doğru attı. İşte kime bu nurdan isabet ettiyse (dünyada) doğru yolda olacaktır. Nurdan kendisine isabet etmeyenler ise (dünyada) dalalette olacaktır. '' Sonrasında Abdullah b. Amr şöyle dedi: "İşte bundan dolayı olması takdir edilen şeyler yazılıp bitmiş, hüküm verilmiştir diyorum."

 

[Sahih]

 

424 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ