MÜSNED-İ HANBEL

MAHLUKAT’IN YARATILMASI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 10- Cinlerin Yaratılması; Onların Durumları; iblis'in Tahtı ve Şeytanların insanoğluna Vesvesesi

 

6. Hz. Aişe

 

24549 (1) Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe bildiriyor: Resi'ılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece vakti yanımdan çıktı. Ben(de: "Acaba hanımlarından birinin yanına mı gitti" diyerek) onu kıskandım. Döndüğünde kendisine karşı olan tavırlarımı görünce ''Ey Aişe! Ne oluyor? Yoksa beni kıskandın ml?'' buyurdu. Ben: "Benim gibi biri senin gibi birini niçin kıskanmasın ki?" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana bu duyguyu şeytanın vermiştir?'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Benimle birlikte şeytan var mıdır?" dediğimde: ''Evet! vardır'' buyurdu. "Her insanla bir şeytan var mıdır?" dediğimde: ''Evet, vardır'' buyurdu. Kendisine: "Senin de beraberinde bir şeytan var mıdır" dediğimde: ''Evet vardır. Ancak Yüce Rabbim ona karşı bana yardım etti ve o Müslüman oldu'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2815) rivayet etti.

 

 

7. İbn Abbas

 

24550 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden hiç kimse yoktur ki yanına şeytanlardan bir arkadaş verilmesin'' buyurdu. Oradakiler: "Ey Allah'ın Resulü! Sana da mı?" diye sorunca: ''Evet bana da. Ancak Allah ona karşı bana yardım etti ve o Müslüman oldu'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/225) der ki: "Ahmed, Taberani ve Bezzar rivayet ettiler. Zayıf olmasıyla birlikte güvenilir görülen Kabus b. Ebi Zabyan dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

8. tabir b. Abdillah

 

24551 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize:

''Kocası gurbette olan kadınların yanına gitmeyin, zira şeytan içinizde damardaki kan gibi dolaşır'' buyurdu. Biz: "Ey Allah'ın Resulü! Senin de mi?" diye sorduğumuzda: ''Benim de! Ancak Allah şeytana karşı bana yardım etti, o da Müslüman oldu'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (2782) ve Tirmizi (1172) rivayet ettiler.

6727 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ