MÜSNED-İ HANBEL

TÖVBE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Tövbe Ne Zamana Kadar Kabul Edilir?

TÜMÜNÜ OKU

1. Abdullah b. Amr

 

24391 (1) Haris oğullarından bir adam bildiriyor: Eyyub isimli biri der ki: Abdullah b. Amr'ın: "Kim ölmeden bir yıl önce tövbe ederse tövbesi kabul edilir. Kim ölmeden bir ay önce tövbe ederse tövbesi kabul edilir" dediğini işittim. Hatta: "(Kim ölmeden) bir gün, hatta bir saat, hatta bir hayvan sağımı kadar önce tövbe ederse tövbesi kabul edilir" dedi. Bir kişi İbn Amr'a: "Bir kimse müşrik ise ve bu (kısa) zaman zarfında müslüman olup ta ölürse tövbesi kabul edilir mi?" dediğinde: "Ben size, Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmiş olduğumu anlattım" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (10/197): "Ahmed rivayet etti. Senedinde adı belirlenmeyen biri bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

2. Abdullah b. Ömer

 

24392 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, can boğaza dayanmadıktan sonra ettiği tövbeleri Allah kabul eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/269), İbn Mace (2/292) ve Hakim (4/257) rivayet ettiler.

 

 

 

24393 (2)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin, can boğaza dayanmadıktan sonra ettiği tövbeleri Allah kabul eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

24394 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim, güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse tövbesi kabul edilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6960), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (1115) ve İbn Hibban (629) rivayet ettiler.

 

 

 

24395 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim, güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24396 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim, güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24397 (4)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim, güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24398 (5)- Ebu Hureyre der ki: "Kim, güneşin batıdan doğuşundan önce tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder."

 

28712 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

4. Sahabeden Biri

 

24399 (1) Abdurrahman b. el-Beylemani bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir adam şöyle dedi: "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim ölmeden bir gün önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittim." Sahabeden başka biri ona: "Sen bunu kendisinden mi işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ölmeden yarım gün önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittiğime dair şahitlik ederim" dedi. Bu defa sahabeden üçüncü bir kişi ona: "Bizzat kendin mi işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ölmünden bir kuşluk vakti kadar önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittiğime dair şahitlik ederim" dedi. Yine sahabeden başka biri ona: "Sen bunu kendisinden mi işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da:

"Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim son nefesini vermeden önce tövbe

ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittiğime dair şahitlik ederim" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

24400 (2)- Abdurrahman b. el-Beylemani bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından dört kişi bir araya geldi. Biri: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ölmeden bir gün önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittim" dedi. İkincisi: "Sen bunu bizzat Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ölmeden yarım gün önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittim" dedi. Bu defa üçüncü kişi: "Sen bunu bizzat Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim ölmünden bir kuşluk vakti kadar önce Allah'a tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittim" dedi. Bunun üzerine dördüncü kişi: "Sen bunu bizzat Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" deyince, adam: "Evet" karşılığını verdi. O da: "Ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kim son nefesini vermeden önce tövbe ederse, Allah o kimsenin tövbesini kabul eder'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, da'vat 5/547 (3537, "hasen garib"), İbn Mace, zühd 2/1420 (4253) ve Hakim (4/257) rivayet ettiler. Heysemi (10/197): "Güvenilir olan Abdurrahman b. el-Beylemani dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

5. Abdurrahman b. Avf

 

24401 (1) İbnu's-Sa'di bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

IIDüşmanla savaşmaya devam edildiği sürece hicret kesilmez'' buyurdu. Bunun üzerine Muaviye, Abdurrahman b. Avf ve Abdullah b. Amr b. el-As, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu söylediler: ''Hicret iki çeşittir. Birincisi günahlardan hicret etmek, ikincisi ise Allah ve Resulü'ne hicret etmektir. Tövbe kabul edildiği sürece hicret kesilmez. Tövbe de güneş batıdan doğuncaya kadar kabul edilecektir. Ancak güneş batıdan doğduğu zaman kalplere içindeki şeylerle mühür vurulur ve artık insanların amel işlemeye ihtiyacı kalmaz. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (5/250) der ki: "Ebu Davud ve Nesai, Muaviye'nin hadisinin bir kısmını rivayet ettiler. Taberani, M. el-Evsat ve M. es-Sağir'de, İbnu's-Sa'di'nin rivayeti olmaksızın rivayet ettiler. Bezzar ise sadece Abdurrahman b. Avf ve İbnu's-Sa'di'nin rivayet ettiği kısmı rivayet etti. Ahmed'in ravileri güvenilir kişilerdir."

25089 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

6. Ebu Zer

 

24402 (1) Ebu Zer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Perde inmedikçe Allah kulunun edeceği tövbeyi kabul eder -veya- Kulunu bağışlar'' buyurdu. Ona: "Perdenin inmesi ne demektir?" diye sorulunca da: ''Can'ın müşrik olarak çıkmasıdır'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (4/257, "Sahih") rivayet etti. Heysemi (10/198) der ki: "Senedinde münekkid

imamlarının bir kısmının güvenilir bulduğu bir kısmının da zayıf gördüğü Abdurralıman b. Sabit b. Sevhan bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir."

 

 

 

24403 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Perde inmedikçe Allah kulunu(n edeceği tövbeyi kabul eder ve onu) bağışlar'' buyurdu. Oradakiler kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Perde nedir?" diye sorunca da: ''Canın müşrik olarak çıkmasıdır'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

24404 (3)- Değişik kanallarla bir önceki hadisin aynısı nakledilmiştir. Ancak farklı olarak Ebu Zer'in rivayeti: "Ey Allah'ın Resulü! Perdenin inmesi ne demektir?" sorusu şeklindedir.

 

[Hasen]

 

 

7. Muaviye b. Hayde

 

24405 (1) Muaviye b. Hayde bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah, Müslüman olduktan sonra şirk koşan kulun tövbesini kabul etmez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/1035) rivayet etti. Heysemi (10573) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravileri, güvenilir kimselerdir."

 

 

 

24406 (2)- Muaviye b. Hayde bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Müslüman olduktan sonra küfre giren kulun tövbesini kabul etmez'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ