MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Kişinin Kıçına El veya Ayakla Vurmanın Yasaklanması

 

1. Cabir b. Abdillah

 

24368 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Muhacirlerden bir adam Ensar'dan bir adamın kiçina vurdu. Her ikisinin de kavmi oraya toplanmıştı. Ensar: "Yetişin ey Ensar!" diye bağrışmaya, Muhacirler de: "Yetişin ey Muhacirler!" diye seslenmeye başladı. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca: ''Bu kokuşmuş bir şeydir, öyle şeyler yapmayın!'' buyurdu. Sonra da: ''Bazı kavimlere ne oluyor ki Cahiliye dönemindeki gibi bağrışıyorlar. Bazı kavimlere ne oluyor ki Cahiliye dönemindeki gibi bağrışıyorlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3519) ve Müslim (2584) rivayet ettiler.

 

 

 

24369 (2)- Cabir b. Abdullah der ki: Muhacirlerden bir adam Ensar'dan bir adamın kiçina vurdu. Ensarlı olan: "Yetişin ey Ensar!" diye bağrışmaya, Muhacir de: "Yetişin ey Muhacirler!" diye seslenmeye başladı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazı kavimlere ne oluyor ki Cahiliye dönemindeki gibi bağrışıyorlar. Böylesi bağrışmalar pis bir şeydir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24370 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte gazveye çıkmıştık. -Ravi der ki: "Bazı kimseler bu gazvenin Beni Mustalik gazyesi olduğu görüşündedir- Muhacirlerden bir kişi Ensar'dan birinin kiçina vurdu. Ensar'dan olan: "Yetişin ey Ensar!" diye bağrışmaya, Muhacir olan da: "Yetişin ey Muhacirler!" diye seslenmeye başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seslerini duyunca: ''Cahiliye Insanları gibi öyle neden bağrışıyorsunuz?'' diye sordu. Kendisine: "Muhacirlerden bir kişi Ensar'dan bir kişinin gerisine vurdu" denilince: ''Bu kokuşmuş bir şeydir, öyle şeyler yapmayın!'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiği zaman Muhacirlerin sayısı Ensar'ın sayısından azdı. Ancak zamanla Muhacirlerin sayısı arttı. Abdullah b. Ubey bu olayı duyunca: "Bize karşı böyle mi yapıyorlar! Vallahi Medine'ye döndüğümüzde (biz) üstün olanlar, aşağılık olanları (Muhacirleri) oradan çıkaracaktır!" dedi. Bunu işiten Ömer, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Ey Allah'ın Resulü! Bırak da şu münafığın boynunu vurayım!" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bırak! Sonra Insanları Muhammed, ashabını öldürüyor diye konuşmasın'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ