MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 15- Müslümana Sövmenin ve Onunla Savaşmanın Yasaklanması; Mazlum Olan Kişi ileri Gitmedikçe Günahın ilk Sövene veya Savaşı ilk Başlatana Ait Olması; Kişinin (Müslüman) Kardeşi üzerine Silahia Yürümesi ve Kişinin (Müslüman) Kardeşine "Ey Kafir!" Demesi Halinde Bu Sözün ikisinden Birinin üzerinde Kalması

 

7. İbn Ömer

 

24339 (1) İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir adam birine kafirlik isnad ederse ve isnad edilen adam gerçekten dediği gibi ise bir sorun yoktur. Aksi taktirde kendisi küfre dönmüş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (440), Müslim (127) ve Ebu Davud (4687) rivayet ettiler.

 

 

 

24340 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir kimse (müslüman) kardeşine: ''Ey kafir!'' derse, ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2814), Buhari (6104), Müslim (128) ve Tirmizi (2637) rivayet ettiler.

 

 

 

24341 (3)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir kimse birine küfür isnad ederse ikisinden biri kafir olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24342 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir kimse (müslüman) kardeşine: ''Ey kafirl'' derse, ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24343 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Herhangi bir kimse (müslüman) kardeşine: ''Ey kafir!'' derse, ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24344 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir adam bir adama: ''Ey kafir!'' derse, muhakkak ki bu söz ikisinden birine döner. Kendisine bu isnad edilen adam gerçekten denildiği gibi ise söz tamamdır. Aksi taktirde bu söz, söyleyen kişiye geri döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24345 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir adam (müslüman) kardeşine: ''Sen kafirsin -veya- ey kafir'' derse, ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24346 (8)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi arkadaşına: ''Ey kafir!'' derse, bu söz ikisinden birine vacip olur, Eğer kendisine: ''kafir'' denilen kimse öyle ise söz yerindedir demektir, Aksi taktirde, söyleyen kişi küfre döner, ''

 

[Sahih]

 

 

 

24347 (9)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim (müslüman) kardeşine: ''Ey kafir!'' derse ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24348 (10)- İbn Ömer bildiriyor: Ailah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim (müslüman) kardeşine kafirlik isnad ederse ikisinden biri muhakkak küfre döner'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Ebu Zer

 

24349 (1) Ebu Zer bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse, bir başkasına fasık veya kafir demesin. Eğer kendisine isnadda bulunulan kimsede bu sıfatlar yoksa, o söz onu söyleyene döner'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3508, 6045), Müslim (129) ve İbn Mace (2319) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ