MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Müslümana Sövmenin ve Onunla Savaşmanın Yasaklanması; Mazlum Olan Kişi ileri Gitmedikçe Günahın ilk Sövene veya Savaşı ilk Başlatana Ait Olması; Kişinin (Müslüman) Kardeşi üzerine Silahia Yürümesi ve Kişinin (Müslüman) Kardeşine "Ey Kafir!"

Demesi Halinde Bu Sözün ikisinden Birinin üzerinde Kalması

 

1.Abdullah b. Mes'ud

 

24324 (1) Abdullah'ın bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümana sövmek fasıklık, onunla savaşmaksa küfürdür'' buyurdu.

Zübeyd der ki: Ebu Vail'e: "Sen bunu bizzat Abdullah'tan mı işittin?" dediğimde: "Evet" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (48, 6044, 7076) ve Müslim (133-4) rivayet ettiler.

16734 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

24325 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe sövgülerin hepsi ilk sövene gider'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred (62, 63), Müslim (6683), Ebu Davud 4/425 (4894) ve Tirmizi (3/139) rivayet ettiler.

 

 

 

24326 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe sövgülerin hepsi ilk sövene gider'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24327 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe sövgülerin hepsi ilk sövene gider'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. İyad b. Himar

 

24328 (1) İyad b. Himar bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe -veya- mazlumun haddi aşıp ileri gitmesi dışında sövgülerin hepsi ilk sövene gider. '' Buradaki şüphe Yezid'e aittir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred (423) ve Taberani, M. el-Kebir (17/366) rivayet ettiler.

 

 

 

24329 (2)- İyad b. Himar bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Birbirine söven iki kişi, yalan söyleyen ve hayasızca birbirlerini lekeleyen iki şeytandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24330 (3)- İ yad b. Himar bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe -Affan rivayetinde: ''Mazlumun haddi aşıp ileri gitmesi dışında ibaresi geçmiştir- sövgülerin hepisi ilk sövene gider''

 

[Sahih]

 

 

 

24331 (4)- Mutarrif, İyad b. Himar'dan bildiriyor: Kendisi Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Kişinin neseb olarak benden daha aşağı olmasına rağmen bana sövmesine ne dersin?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişi, yalan söyleyen ve hayasızca birbirlerini lekeleyen iki şeytandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24332 (5)- İyad b. Himar bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlum olan kişi ileri gitmedikçe sövgülerin hepsi ilk sövene gider. Birbirine söven iki kişi, yalan söyleyen ve hayasızca birbirlerini lekeleyen iki şeytandır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24333 (6)- İyad b. Himar bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Birbirine söven iki kişiden hangisi önce başladıysa, mazlumun haddi aşıp ileri gitmesi dışında -veya- mazlum olan kişi ileri gitmedikçe sövgülerin hepsi ilk sövene gider. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24334 (7)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı şu ifade ile nakledilmiştir Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişi, yalan söyleyen ve hayasızca birbirlerini lekeleyen iki şeytandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24335 (8)- İyad b. Himar bildiriyor: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey Allah'ın Resulü! Kavmimden bir kişi (neseb olarak) benden daha aşağı olmasına rağmen bana sövmektedir. Benim de ona karşı cevap vermemde bir sakınca var mıdır?" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birbirine söven iki kişi, yalan söyleyen ve hayasızca birbirlerini lekeleyen iki şeytandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani (17/365), İbn Hibban, Mevarid (1977) ve Beyhaki (10/235) rivayet ettiler. Heysemi (8/75): "Ahmed, Taberani, M. el-Kebir, M. el-Evsat ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

SONRAKİ