MÜSNED-İ HANBEL

ÖVME VE YERME

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Hayvanları Lanetlemenin ve Horoza Sövmenin Yasaklanması

 

1. İmran b. Husayn

 

24302 (1) İmran b. Husayn der ki: Bir kadın, devesini lanetleyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu (deve) lanetlenmiştir. Onu serbest bırakın'' buyurdu. Bu devenin evlerin etrafında dolaştığını ve kimsenin ona karışmadığını gördüm. Deve dişi bir deveydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2677), Müslim (6669-7), Ebu Davud (2561) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8765) rivayet ettiler.

 

 

 

24303 (2)- İmran b. Husayn der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta iken devesi üzerinde olan Ensar'dan bir kadın daralarak devesini lanetledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu işitince: ''Üzerindekileri alın ve onu serbest bırakın. Zira o, artık lanetlenmiştir'' buyurdu. Sanki şimdi onun insanlar arasında yürüdüğünü görür gibiyim. Kimse ona dokunmuyordu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Berze

 

24304 (1) Ebu Berze el-Eslemi anlatıyor: üzerinde insanların birtakım eşyaları ve bir cariye bulunan bir binek veya dişi bir deve veya erkek bir deve vardı. İki dağ arasına geldiklerinde yol daraldı. Cariye, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce: "Deh deh! Allahım! Sen buna lanet et!" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üzerinde Allah'ın laneti bulunan dişi bir deve veya bir binek veya erkek bir deve bana eşlik etmesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2005 (2596), Ebu Davud 2/26 (2561), Darimi, isti'zan (2/288) ve Beyhaki (5/254) rivayet ettiler,

 

 

 

24305 (2)- Ebu Berze der ki: üzerinde insanların birtakım eşyaları ve bir cariye bulunan bir binek veya dişi bir deve veya erkek bir deve vardı. İki dağ arasına geldiklerinde yol daraldı. Cariye, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce: "Deh deh! Allahım! Sen buna lanet et!" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu cariyenin sahibi kim? üzerinde Allah'ın laneti bulunan bir binek veya dişi bir deve veya erkek bir deve bize eşlik etmesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Zeyd b. Halid

 

24306 (1) Zeyd b. Halid el-Cuheni der ki: Adamın biri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında öten bir horozu lanetleyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu lanetlemel Çünkü O, namaza çağırmaktadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (278), Ebu Davud (5101) ve Nesai, Amelu'l-yevm vel-Ieyle'de (945) rivayet ettiler.

 

 

 

24307 (2)- Zeyd b. Halid el-Cuheni der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Horoza sövmeyin. Zira O, namaza çağırmaktadır'' buyurdu.

Ebu'n-Nadr rivayetinde ifade: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) horoza sövmeyi yasakladı ve: ''Çünkü O, namaz için çağırmaktadır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

24308 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yolculukta iken adamın biri devesini lanetledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Devenin sahibi nerede?'' diye sorunca, adam: "Buradayım" cevabını verdi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu geriye bırak! Zira ona ettiğin beddua kabul edildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'Z-kübra'da (8815) ve Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (3540) rivayet ettiler.

 

 

5. Hz. Aişe

 

24309 (1) Yahya b. Vessab, Aişe'den bildiriyor: Kendisi bir deveye bindi ve onu lanetledi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'na binme!" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4732) rivayet etti. Heysemi (13036) der ki: "Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir ravilerdir; ancak Yahya b. Vessab, her ne kadar tabiI ise de Hz. Aişe'den hadis işitmemiştir."

 

 

 

24310 (2)- Ebu'l-Cevza, Hz. Aişe'den bildiriyor: Kendisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculukta idi. Aişe devesini lanetleyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin geri çevrilmesini emredip: "Lanetlenmiş bir şey bana eşlik etmesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24311 (3)- Ebu'l-Cevza, Hz. Aişe'den bildiriyor: Kendisi Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yolculukta idi. Aişe devesini lanetleyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin geri çevrilmesini emredip: "Lanetlenmiş bir şey bana eşlik etmesin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (8/77): "Senedinde güvenilir olan Amr b. Malik en-Nukrı dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir" dedi. 

 

 

SONRAKİ