MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

38- Birli ve ikili Olarak Gelen Yasaklamalar

 

1. İbn Mes'ud

 

24109 (1) Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kuşkusuz Allah, hiçbir haram koymamıştır ki, sizden birinin muhakkak onu tadacağını bilmiş olmasın. Şurası muhakkak ki ben, kelebeklerin veya sineklerin ateşe "üşüştükleri gibi cehenneme üşüşmemeniz için sizi belinizden tutmaktayım. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (11907) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "kelebekler veya sinekleri veyahut çekirgelerin .. " ifadesiyle Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinden Mes'üdi ahir ömründe bunamıştır."

 

 

 

24110 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

24111 (3)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kuşkusuz Allah, hiçbir haram koymamıştır ki, sizden birinin muhakkak onu tadacağını bilmiş olmasın. Şurası muhakkak ki ben, kelebeklerin veya sineklerin ateşe üşüştükleri gibi cehenneme üşüşmemeniz için sizi belinizden tutmaktayım. ''

Yezid rivayetinde: "(Bilmiş olun ki benı) kelebeklerin veya sineklerin (ateşe üşüştükleri gibi cehenneme üşüşmemeniz için sizi belinizden tutmaktayım) '' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

24112 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.  [Sahih]

 

 

2. Hz. Aişe

 

24113 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiç kimse: ''Pis / murdar biri oldum'' demesin, ancak: ''Yaramaz biri oldum'' desin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/563 (6179), Müslim 1765 (2250) ve Ebu Davud, edeb 4/295 (4979) rivayet ettiler.

 

 

 

24114 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiç kimse: ''Pis / murdar biri oldum'' demesin, ancak: ''Yaramaz biri oldum'' desin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

24115 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiç kimse: ''Pis / murdar biri oldum'' demesin, ancak: ''Yaramaz biri oldum'' desin'' buyurdu. Veki': "(Yaramazlık) için bulanmasıdır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24116 (4)- Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiç kimse: ''Pis biri oldum'' demesin, ancak: ''Yaramaz biri oldum'' desin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24117 (5)- Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden hiç kimse: ''Pis / murdar biri oldum'' demesin, ancak: ''Yaramaz biri oldum'' desin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

24118 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Uğursuzlukl kötü ahlaktır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (12698) der ki: "Bu hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir.

Senedinde Ebu Bekir b. Ebi Meryem vardır ki zayıf bir ravidir."

 

 

SONRAKİ