MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Adına Yalan Söylemenin Vebali

 

1. Osman b. Affan

 

23956 (1) Hüseyn b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Osman b. Affan şöyle demiştir: "Resulullah  (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadis rivayet etmeme engel olan şey, ashabı arasında sözlerini iyice aklında tutanlardan biri olamamam endişesidir. Ancak şehadet ederim ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Söylemediğim bir şeyi benim adıma söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Heysemi (617) der ki: "İki rivayeti de Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve Bezzar nakletmişlerdir. Bezzar'ın rivayetine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim bile bile benim adıma yalan söylerse, cehennemdeki yerine hazırlansın" şeklindedir.

Ebu Ya'la'nın rivayeti de aynı şekildedir. Bu, ravileri Sahihin ravileri olan bir hadistir. ilk tarikte ise Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad yer almıştır ki, zayıf olmakla beraber güvenilir olduğu da söylenmiştir."

 

 

 

23957 (2)- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemde kendine bir ev hazırlasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Ömer b. el-Hattab

 

23958- Duceyn Ebu'l-Gusn el-Basri der ki: Medine'ye geldiğimde Ömer b. el-Hattab'ın azatlısı Eslem ile karşılaştım. Ona: "Bana Ömer'in sözlerinden bahset" dediğimde: "Yapamam! Zira eksik veya fazla söylemekten korkarım" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Ömer'e de bize Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadis rivayet etmesini istediğimizde bize şöyle derdi: "Aktarırken bir harf eksik veya fazla aktarmaktan korkarım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söyleyen kişi cehenneme girer'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/142-143) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ancak Ebu Ya'la'nın metni: "Kim bile bile benim adıma yalan söylerse, cehennemdeki yerine hazırlansın" şeklindedir. Senedinde yer alan Duceyn b. Sabit Ebu'l-Gusn zayıftır, beş para ifade etmez." 

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

23959 (1) Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (496) ve Bezzar (867) rivayet ettiler.

 

 

 

23960 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Benim adıma yalan söylemeyin! Zira benim adıma yalan söyleyen kişi cehenneme girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (106), Müslim (3), İbn Mace (31), Tirmizi (2660) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra.'da (5881) rivayet ettiler.

 

 

 

23961 (3)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Benim adıma yalan söylemeyin! Zira benim adıma yalan söyleyen kişi, cehenneme girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23962 (4)- Rib'i der ki: Hz. Ali'nin şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söylemeyin! Zira benim adıma yalan söyleyen kişi,, cehenneme girer'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Haccac der ki: Şu'be'ye: "Rib'i, Ali'ye yetişti mi ki?" diye sorduğumda:

"Evet, yetişti. Bu hadisi de bana Ali'den naklen rivayet etti" karşılığını verdi. Ancak bu hadisi bizzat Ali'den işittiğini söylemedi.

 

 

 

23963 (5)- Rib'i b. Hiraş bildiriyor: "Hz. Ali'nin hutbe verirken şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23964 (6)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23965 (7)- Rib'i b. Hiraş bildiriyor: Hz. Ali'nin hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söylemeyin! Zira benim adıma yalan söyleyen kişi, cehenneme girer'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

23966 (8)-Z Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Yalan olduğunu bilmesine rağmen benim adıma bir sözü aktaran kişi; en büyük yalancılardandır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (38) rivayet etti.

 

 

4. Zübeyr b. el-Avvam

 

23967 (1) Amir b. Abdullah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: (Babam) Zübeyr'e: "Neden İbn Mes'ud'un, filanın, falanın yaptığı gibi sen de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den (çok) hadis rivayet etmiyorsun?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından ayrılmış değilim. Ancak: ''Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi; cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/178-179), Ebu Davud (3/357) ve İbn Mace (1/10) rivayet ettiler.

 

 

 

23968 (2)- Amir b. Abdillah b. ez-Zübeyr, babasından bildiriyor: Babam Zübeyr b. el-Avvam'a: "Neden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den (çok) hadis rivayet etmiyorsun?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: "Müslüman olduğumdan beri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından ayrılmış değilim. Ancak: ''Benim adıma yalan söyleyen kişi cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

5. İbn Mes'ud

 

23969 (1) Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimde deriden kırmızı bir çadırın içindeydi. Yanında kırka yakın kişi vardı. Bize şöyle buyurdu: "Fetihler yapacak, Allah tarafından yardım görecek ve amaçlarınıza ulaşacaksınız. İçinizden o zamanlara yetişenler Allah'a karşı takvalı olsun, iyiliği emredip kötülükten alıkoysun. Akrabalık bağlarını gözetsin. Benim adıma bilerek yalan söyleyenler de cehennemdeki yerine hazırlansın. Kabilesine haksız yere arka çıkanlar kuyuya düşüp kuyruğundan çekilen deve gibidirler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (511S), İbn Mace (30) ve Tirmizi (2257) rivayet ettiler.

 

 

 

23970 (2)- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2659) rivayet etti.

 

 

 

23971 (3)- Abdurrahman b. Abdullah b. Mes'ud, babasından bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlerden kırk kişiyi topladı. En son gelen kişi de bendim. Sonra şöyle buyurdu: ''Hedeflerinize ulaşacak, Allah tarafından yardım görüp fetihler yapacaksınız. İçinizden o zamanlara yetişenler Allah'a karşı takvalı olsun, iyiliği emredip kötülükten alıkoysun. Benim adıma bilerek yalan söyleyenler de cehennemdeki yerine hazırlansın.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (3/180) rivayet etti. 23337 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23972 (4)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennem ateşindeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23973 (5)- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23974 (6)- Abdullah b. Mes'ud bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlerden kırk kişiyi topladı. En son gelen kişi de bendim. Sonra şöyle buyurdu: ''Ailah tarafından yardım görecek, hedeflerinize ulaşacak ve fetihler yapacaksınız. İçinizden o zamanlara yetişenler Allah'a karşı takvalı olsun, iyiliği emredip kötülükten alıkoysun. Benim adıma bilerek yalan söyleyenler de cehennemdeki yerine hazırlansın.''

Haccac rivayetinde: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydık ... " ifadesi; Yezid rivayetinde ise: ''Akrabalık bağlarını gözetsin'' ilavesi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Ömer

 

23975 (1) Ebu Bekr b. Salim'in, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söyleyen kişiye cehennemde bir ev hazırlanır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (8/138) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/143) zikretmiş ve: "Ahmed, Bezzar ve Taberani, M. el-Kebir'de rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

23976 (2)- Ebu Bekr b. Salim'in, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söyleyen kişiye cehennemde bir ev hazırlanır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23977 (3)- Ebu Bekr b. Salim'in, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma yalan söyleyen kişiye cehennemde bir ev hazırlanır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

23978 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Söylemediğim bir şeyi benim adıma söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın. Müslüman kardeşi kendisine bir şey danıştığı zaman bilerek onu yanlış bir şeye yönlendiren kişi, ona ihanet etmiş demektir. Kişi bilmediği bir konuda fetva verdiği zamanı bu fetvaya göre amel edenlerin günahı fetvayı verene aittir.''

 

 

 

23979 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Söylemediğim bir şeyi benim adıma söyleyen kişi cehennemdeki yerine de hazırlansın. Kişi bilmediği bir konuda fetva verdiği zaman bu fetvaya göre amel edenlerin günahı fetvayı verene aittir. Kardeşi kendisine bir şey danıştığı zaman onu doğru olarak düşündüğüne değil de yanlış olana yönlendiren kişi ona ihanet etmiş demektir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (259), Ebu Davud (3657), Darimi (159), İbn Ebi Şeybe (8/574) ve İbn Mace (53) rivayet ettiler.

 

 

 

23980 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beni rüyasında gören kiş( gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Bilerek benim adıma yalan söyleyen de, cehennemdeki yerine hazırlansın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilm (1/38) rivayet etti. 19915 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23981 (4)- Asım b. Kuleyb, babasından bildiriyor: Ebu Hureyre'nin şöyle dediğini işittim: "Doğru olan ve sözleri doğrulanan Allah Resulü Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennem ateşindeki yerine de hazırlansın'' buyurdu."

 

Ravi Kuleyb der ki: "Ebu Hureyre hadis rivayet edeceği zaman genellikle bu şekilde bir giriş yapardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi: (539) rivayet etti.

 

 

 

23982 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beni rüyasında gören kişi, gerçekten de görmüş gibidir. Çünkü şeytan benim suretimi alamaz. Bilerek benim adıma yalan söyleyen de, cehennemdeki yerine hazırlansın. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23983 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Söylemediğim bir şeyi benim adıma söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (34), Ebu Ya'la (6123) ve İbn Hibban (28) rivayet ettiler.

 

 

 

23984 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23985 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

708 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

8. Abdullah b. Amr b. el-As

 

23986 (1) Abdullah b. Amr b. el-As'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir ayet dahi olsa benden duyduklarınızı başkalarına aktarın. İsrailoğullarının kıssalarını da anlatmanızda bir sakınca olmaz. Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi de, cehennemdeki yerine hazırlansın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (3461) ve Tirmizi (2669) rivayet ettiler. 722 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

23987 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir ayet dahi olsa benden duyduklarınızı başkalarına aktarın. İsrailoğullarının kıssalarını da anlatmanızda bir sakınca olmaz. Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi de, cehennemdeki yerine hazırlansın.''

 

[Sahih]

 

723 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

23988 (3)- Hassan b. Atiyye der ki: Mescid'de iken Ebu Kebşe es-Seluli geldi. Mekhul, İbn Ebi Zekeriya ve Ebu Bahriyye kalkıp yanına gittiler. Ebu Kebşe dedi ki: "Abdullah b. Amr'dan işittiğime göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ayet dahi olsa benden duyduklarınızı başkalarına aktarın. İsrail oğullarının kıssalarını da anlatmanızda bir sakınca olmaz. Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi de, cehennemdeki yerine hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

724 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

9. Enes b. Malik

 

23989 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (108), Müslim (2, 4) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5913, 5882) rivayet ettiler.

 

 

 

23990 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (4025) rivayet etti.

 

 

 

23991 (3)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu.

Abdullah b. Ahmed der ki: Babam bu hadisi bu lafızIa iki defa rivayet etti. Başka bir defasında rivayet ederken ise ''Bilerek'' ifadesini de kullandı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5883) rivayet etti.

 

 

 

23992 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23993 (5)- Hürmüz oğullarının azatlısı Haşim der ki: Enes b. Malik'in şöyle dediğini işittim: "Şayet yanlış söyleme korkusu taşımasaydım Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim -veya: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söylediği- birçok şeyi sizlere aktarırdım. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi; cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

 

 

23994 (6)- Enes b. Malik der ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ebu Katan ise rivayet ederken ''Bilerek'' ifadesini kullanmaz.

 

 

 

23995 (7)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babam bu hadisi bu lafızla iki defa rivayet etti. Başka bir defasında ise "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi cehennemdeki yerine de hazırlansın'' lafzıyla rivayet etti.  [Sahih]

 

 

 

23996 (8)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (235) rivayet etti.

 

 

 

23997 (9)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (32) ve Tirmizi (2661) rivayet ettiler.

 

 

 

23998 (10)-Z Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23999 (11)-Z Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bilerek benim adıma yalan söyleyen kişi, cehennemdeki yerine de hazırlansın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

24000 (12)- Enes b. Malik der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi; cehennem ateşindeki yerine hazırlansın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

10. Cabir

 

24001 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi, cehennem ateşindeki yerine hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (231) ve İbn Mace (33) rivayet ettiler.

 

 

11. Seleme b. el-Ekva'

 

24002 (1) Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi, cehennem ateşindeki yerine hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (109) rivayet etti.

 

 

 

24003 (2)- Seleme b. el-Ekva' der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim benim adıma batıl (yalan) bir şey veya demediğim bir şeyi söylerse, mutlaka ona cehennem ateşindeki yeri hazırlanır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

12. Muaviye b. Ebi Süfyan

 

24004 (1) Muaviye b. Ebi Süfyan bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benim adıma bilerek yalan söyleyen kişi, cehennem ateşindeki yerine hazırlansın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/922) ve Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (395) rivayet ettiler.

 

 

13. Ebu Musa el-Gafıki

 

24005 (1) Yahya b. Meymune el-Hadrami bildiriyor: Ebu Musa elGafıki, Ukbe b. Amir el-Cuhenl'nin minberinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bazı hadisler anlattığını işitti ve şöyle dedi: "Bu arkadaşınız ya bir hafız ya da helak olmuş biridir. Şüphesiz ki Resulullah (sallallahu aleyhi meliem) son olarak bize şu nasihatta bulunmuştu: ''Allah'ın Kitab'ından ayrılmayın. Sizler benden hadis nakleden topluluklarla karşılaşacaksınız. Kim benim adıma söylemediğim bir şeyi söylerse cehennemdeki yerine hazırlansın. Kim de benden bir hadis ezberlerse onu nakledip anlatsın. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim (1/113, "sahih") rivayet etti. Heysemi (1/144): "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

14. Halid b. Urfuta

 

24006 (1) Halid b. Urfuta'nın azatlısı Abdullah b. Muhammed b. Ebi Şeybe bildiriyor: Halid b. Urfuta, Muhtar (es-Sekafi)'ye şöyle dedi: "Bu, yalancı bir adamdır. Zira ben, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bilerek benim adıma yalan söylerse ateşteki yerine hazırlansın'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (8/760-1), Ebu Ya'la (6868) ve Hakim, Müstedrek'te (3/280) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ