MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Çok Konuşmaktan Sakındırma

 

1. Ashabdan Biri

 

23855- Zem'a oğullarının azatlısı Temim b. Yezid, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. Hutbesinde: ''Ey insanlar! Allah'ın, iki şeyin şerrinden koruduğu kişi cennete girer'' buyurdu. Ensar'dan bir adam kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Bunların ne olduğunu bize söyleme!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Allah'ın, iki şeyin şerrinden koruduğu kişi cennete girer'' buyurunca, aynı adam yine kalktı ve aynı şeyi söyledi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üçüncü defa aynı şeyi söyleyince adam yine kalkıp aynı şeyi söylemek istedi. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı adamı oturttular ve:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir müjde verecekken sen buna engel mi olacaksın!" diye çıkıştılar. Sonrasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'ın, iki şeyin şerrinden koruduğu kişi cennete girer. Bunlar da kişinin iki çene arası (dili) ile iki bacağı arası (cinsel organı) dır.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (18144) der ki: "Ahmed rivayet etti. Teym dışındaki Ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

2. Ebu Said el-Hudri

 

23856- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sabah olduğu zaman vücudun uzuvları dile yalvararak: ''Hakkımızda Allah'tan kork! Biz seninle hareket ederiz. Sen doğru olursan biz de doğru oluruz. Sen yoldan çıkarsan biz de yoldan çıkarız'' der.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/605 (2407), İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 358, no. 1012) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (4/309) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Hüseyn b. Ali

 

23857 (1) Hz. Hüseyn b. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisini ilgilendirmeyen konularda kişinin az konuşması, müslümanlığının güzelliğindendir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (12637) der ki: "Bu hadisi Ahmed ve üç Mu'cem'inde Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri ile e/-Mu'cemu'l-kebir'de verilen raviler, güvenilir ravilerdir."

271 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

23858 (2)- Ali b. Hüseyn'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisini ilgilendirmeyen şeylere bulaşmaması, kişinin müslümanlığının güzelliğindendir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

272 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Süfyan b. Abdillah

 

23859 (1) Süfyan b. Abdillah es-Sekafi der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! İslam konusunda bana öyle bir söz söyle ki senden başka (veya senden sonra) bu konuda kimseye bir şey sormayayım" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ettim, de sonra dosdoğru ol.'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (68) rivayet etti. 228 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23860 (2)- Abdullah b. Süfyan, babasından bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! İslam konusunda bana öyle bir söz söyle ki senden sonra bu konuda kimseye bir şey sormayayım" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ettimı de sonra dosdoğru ol'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Neyden sakınınam gerekir?" diye sorduğumda eliyle dilini gösterdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2710) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11426) rivayet ettiler.

229 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23861 (3)- Süfyan b. Abdullah es-Sekafi der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bana, kendisine tutunabileceğim bir şey söyle" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbim AIlah'tır! de sonra dosdoğru ol'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için en çok korktuğun şey nedir?" diye sorduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi dilinin tuttu ve: ''Budur'' buyurdu.

Yezid rivayetinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kendi dilinin ucunu tuttuğu geçmektedir.

 

[Sahih]

 

230 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23862 (4)- Süfyan b. Abdullah es-Sekafi der ki: Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Bana, kendisine tutunabileceğim bir şey söyle" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Rabbim Allah'ım, de sonra dosdoğru ol'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Benim için en çok kortuğun şey nedir?" diye sorduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi dilini tuttu ve: ''Budur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

231 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23863 (5)- Abdullah b. Süfyan es-Sekafi, babasından bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! İslam'dan bana öyle bir söz söyle ki, senden sonra bu konuda artık kimseye bir şey sormayayım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a iman ettimı de sonra dosdoğru ol'' buyurdu. Adam: "Neyden sakınınam gerekir?" diye sorduğunda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle diline işaret etti.

Ravi Huşeym bunu rivayet ederken söz konusu soruları başka bir adamın değil Süfyan es-Sekafi'nin sorduğunu zikreder.

 

[Sahih]

 

232 (S)'te tekrar etmiştir.

 

 

5. Abdullah b. Amr

 

23864 (1) Amir(-i Şa'bl) bildiriyor: Abdullah b. Amr, yanına gelen bir adama şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Darimi (2716), Buhari (10, 6484), Ebu Davud (248) ve Nesai (8/105) rivayet ettiler. 263 (16)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

23865 (2)- Amir( -i Şa'bi) bildiriyor: Adamın biri bir topluluk içinde oturan Abdullah b. Amr'a geldi. İnsanları geçip yanına gitmek istedi, ama oradakiler ona engel oldular. Abdullah: "Adamı bırakın!" deyince adam gelip Abdullah'ın önünde oturdu ve: "Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitip aklında kalan bir şey söyle" dedi. Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir. ''

 

[Sahih]

 

251 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23866 (3)- Ruşeyd el-Heceri, babasından bildiriyor: Adamın biri Abdullah b. Amr'a: "Yermuk savaşı sonrası sanin payına düşen (kutsal) kitapları bir kenara bırak da bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şey söyle" dedi. Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

253 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

23867 (4)- Ruşeyd el-Heceri bir önceki hadisi: " ... Çantanda duran kitapları bırak da ... " lafzıyla aktarır.

 

[Zayıf]

 

254 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23868 (5)- Ebu Sa'd der ki: Adamın biri Abdullah b. Amr'a geldi ve:

"Sana Tevrat'ta bulunanları değil Resulullahltan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin şeyleri soruyorum" deyince, Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

255 (B)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23869 (6)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Muhacir kişi, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzak duran kişidir. Müslüman kişi de, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir.''

 

[Sahih]

 

256 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

23870 (7)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün İslami amel hangisidir?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIarını kişinin dilinden ve elinden yana selamette olmasıdır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (70) rivayet etti.

248 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23871 (8)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın kim olduğununu biliyor musunuz?'' diye sorduğunu işittim. Ashah: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir'' buyurdu ve: ''Müminin kim olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canları ve malları konusunda müminlerin kendisine güvendiği kişidir. Muhacir kişi de kötü olan şeylerden kaçıp uzaklaşan kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

379 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23872 (9)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanın kim olduğunu, biliyor musunuz?'' diye sorduğunu işittim. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir'' buyurdu ve: ''Müminin kim olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Canları ve malları konusunda müminlerin kendisine güvendiği kişidir. Muhacir kişi de kötü olan şeylerden kaçıp uzaklaşan kişidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23873 (10)- Ebu Said der ki: Abdullah b. Amr'ın yanına geldim ve:

"Bana Tevrat ve İncil'den değil, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğin bir şeyleri söyle" dedim. Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

258 (11)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

23874 (11)- Hilal el-Heceri der ki: Abdullah b. Amr'a: "Bana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğin bir şeyleri söyle" dedim. Abdullah şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

259 (12)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

23875 (12)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir. ''

 

[Sahih]

 

260 (13)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23876 (13)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir. ''

 

261 (14)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23877 (14)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer Müslümanların selamette kaldığı kişidir. Muhacir kişi de, Allah'ın yasakladığı şeylerden uzaklaşan kişidir. ''

 

[Sahih]

 

252 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

6. Muaz b. Enes

 

23878 (1) Sehl'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kişi, dilinden ve elinden yana diğer insanların selamette kaldığı kişidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/444) rivayet etti.

 

 

 

23879 (2)- Sehl'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslüman kiş i, dilinden ve elinden yana diğer insanların selamette kaldığı kişidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

7. Ebu Hureyre

 

23880- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Oturup hikmetli sözleri dinleyip de bunlardan sadece kötü olanlarını başkalarına anlatan kişi, bir çobana gelip de: ''Ey çoban! Koyunlarından bana kesimlik bir tane ver'' diyen kişi gibidir. Çoban ona: ''Git ve en iyileriden birini kulağından tutup götür'' dediği zaman gidip sürünün köpeğinin kulağından tutmuştur.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4172) ve Ebu Ya'la (6388) rivayet ettiler. 608 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

8. Muaz b. Cebel

 

23881- Muaz bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Annen sensiz kalsın emi! İnsanları burunları üzerine cehenneme döken şey dillerinden çıkandan başkası mıdır ki?" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/116) rivayet etti.

 

 

9. Sehl b. Sa'd

 

23882- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''İki çenesinin arası (dili) ile iki bacağının arasındakinden (cinselorganından) yana bana güvence verene, ben de cennet konusunda güvence veririm'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 12/113 (6807), Tirmizi 4/606 (2408, "hasen sahih ğarib") ve Malik, kelam 2/978 (11) rivayet ettiler. Hakim (4/358) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

10. Ebu'l-Gadiye

 

23883-z As b. Amr et-Tufavi der ki: Ebu'l-Gadiye, Habib b. el-Haris ve ümmü'l-Gadiye, Resulullahim (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına hicret edip müslüman oldular. ümmü'l-Gadiye: "Ey Allah'ın Resulü! Bana bir öğütte bulun" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Duyanı rahatsız edecek şeyleri konuşmaktan uzak dur'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13148) der ki: "Hadisi Abdullah ve Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani metni şöyle vermiştir: Ası b. Amr et-Tafavi'den: Bana halam şunu anlattı: Birtakım kimselerle Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna girdim ve "Allah'ın beni kendisiyle faydalandıracağı bir söz söyle" dedim. O da: "Kulağa kötü gelen şeylerden sakın" buyurdu. Bunun senedinde Ası b. Amr et-Tafavi vardır ki mestur bir ravidir. Ondan Muhammed b. Abdirrahman et- Tafavi ile Temmam b. Bezl' rivayette bulunmuştur. Müsnedin kalan ravileri Sahih ravileridir."

 

 

11. Bint Ebi'l-Hakem

 

23884- Süleyman b. Suhaym, Hakem el-Gifari'nin kızı olan annesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kişi bazen cennete öyle bir yaklaşır ki arada neredeyse bir arşınlık mesafe kalır, ancak söylediği bir sözden dolayı burası ile San'a arasında olan mesafaden daha fazla uzaklaşır.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/297): "Muhammed b. İshak dışında ravileri Sahih'in ravileridir.

Muhammed'i de güvenilir bulanlar vardır" demiştir.

 

 

12. Ebu Said el-Hudri

 

23885- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen kişi söylenmesinde sakınca görmediği bir sözü yanındakileri güldürmek için söyler de bu sözden dolayı (cehennemde) gökyüzünden daha uzak olan bir derinliğe düşer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18138) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri bazılarında olan zayıflığa rağmen güvenilir bulunmuştur."

 

 

13. Bilal b. el-Haris

 

23886- Bilal b. el-H aris el-Müzeni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi, bazen basit gördüğü ancak Allah'ın razı olacağı bir söz söyler de bu söze karşıfık Allah o kişiden kıyamete dek razı olduğunu yazar. Yine kişi, bazen basit gördüğü ancak Allah'ın sevmeyeceği bir söz söyler de bu söze karşıfık Allah o kişiye kıyamete dek öfke duyduğunu yazar. ''

Ravi Alkame: "Bilal b. el-Haris'in rivayet ettiği bu hadis birçok sözü söylememe engel olmuştur" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2319), İbn Mace (3969), İbn Hibban (280-1) ve Hakim, Müstedrek'te (1/45) rivayet ettiler.

 

 

14. Ebu Hureyre

 

23887 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bazen kişi çok da önemsemediği bir söz söyler de bundan dolayı cehennemin dibine doğru yetmiş yıf boyunca düşer durur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6477), Müslim (7590) ve Tirmizi (3/260) rivayet ettiler.

 

 

 

23888 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen kişi kötü niyetle olmasa da (basit gördüğü) bir söz söyler de bundan dolayı cehennemin dibine doğru yetmiş yıl boyunca düşer durur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23889 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bazen önemsemediği, ancak Allah'ın razı olacağı bir söz söyler de bu söze karşılık Allah onun derecesini yükseltir. Yine kul bazen önemsemediği, ancak Allah'ın sevmeyeceği bir söz söyler de bu söze karşılık cehennem çukuruna düşer.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2819), Buhari (6478) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11774) rivayet ettiler.

 

 

 

23890 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen kişi çok da önemsemediği bir söz söyler de bundan dolayı cehennemin dibine doğru yetmiş yıl boyunca düşer durur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (6235) rivayet etti.

 

 

 

23891 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kul bazen söylediği bir sözden dolayı cehennemde doğu ile batı arasındaki mesafe kadar bir derinliğe düşer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23892 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kul bazen arkadaşlarını güldürmek için söylediği bir sözden dolayı cehennemde Süreyya yıldızından daha uzak bir derinliğe düşer'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (332), İbn Hibban (5716) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (3/164) rivayet ettiler.

 

 

 

23893 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen kişi çok da önemsemediği (yani kendisini Allah'ın gazabına çarptıracağını düşünmediği) bir söz söyler de bundan dolayı cehennemin dibine doğru yetmiş yıl boyunca düşer durur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/557 (2314, "hasen ğarib"), İbn Mace 2/1313 (3970) ve Malik (2/985) rivayet ettiler.

 

 

 

23894 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bazen kişi çok da önemsemediği bir söz söyler de bundan dolayı cehennemin dibine doğru yetmiş yıl boyunca düşer durur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

15. İbn Mes'ud

 

23895- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet kişiye ayakkabının bağından bile daha yakındır. Cehennem de aynı şekilde ona yakındır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6488) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ