MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- İyiliği Emretme ve Kötülükten Alıkoymeyı Terketmenin Vebali

 

1. Hz. Ebu Bekr

 

23352- Kays (b. Ebi Hazım) bildiriyor: Hz. Ebu Bekr bir konuşma yapmak üzere kalktı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle dedi: "Ey insanlar! ''Ey iman edenler! Siz kendinizi düzeltin. Siz doğru yolda olursanız, yoldan sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'adır. O zaman Allah, size yaptıklarınızı haber verecektir'' [Maide 105] ayetini hepiniz okuyorsunuz, ancak yanlış yorumluyorsunuz. ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar gördükleri kötülüğe engel olmadıkları zaman tümünü kapsayacak azaba maruz kalmaları uzak değildir'' buyurduğunu işittim." Yine Ebu Bekr'in: "Ey insanlar! Yalandan sakının! Zira yalan, imanın zıddıdır" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4338), İbn Mace (4005), Tirmizi (2168, 3057) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11092) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

23353- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsrailoğulları günahlara daldıkları zaman tilimIeri bundan onları alıkoymak istedi, ancak onları dinlemediler. Sonrasında tilimIeri onlarla birlikte aynı meclislerde oturduları aynı çarşılarda bulundular ve aynı sofrada yiyip içtiler. Sonunda Allah tümünün kalplerini bir kıldı. Hakka karşı isyanları ve haddi aşmalarından dolayı da Hz. Davud ve İsa b. Meryem'in diliyle Allah onları lanetledi. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları söylerken bir yere yaslanıp oturmuştu. Daha sonra doğrulup oturdu ve: "Canım elinde olana yemin olsun ki, böylesi kişileri doğru yola getirmedikçe siz de kurtuluşa eremezsiniz!" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3048), Ebu Davud (4336) ve İbn Mace (4006) rivayet ettiler.

 

 

3. Cerir

 

23354 (1) Münzir b. Cerir'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Günah işleyen bir toplulukta onları bundan alıkoyacak ve buna engelolacak birileri varken mani olmazsa Allah azabını tümüne birden gönderir" veya: "Allah'ın azabına tümü maruz kalır" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2379) rivayet etti.

 

 

 

23355 (2)- Münzir b. Cerir'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir topluluk, içlerinde günah işleyenleri bundan alıkoyma imkan ve güçleri varken buna man i olmadıkları zaman Allah'ın azabına maruz kalırlar. ''

 

[Hasen]

 

 

 

23356 (3)- Ubeydullah b. Cerir'in, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir topluluk, içlerinde günah işleyenlerden sayıca çok ve daha güçlü olmalarına rağmen buna engel olmuyorlarsa Allah'ın azabına tümü maruz kalır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu. Davud, melahim 4/122 (4339) ve İbn Mace 2/1329 (4009) rivaFıer.

 

 

 

23357 (4)- Ubeydullah b. Cerir'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir topluluk, içlerinde günah işleyenleri bundan alıkoyma imkan ve güçleri varken buna mani olmadıkları zaman Allah'ın azabına tümü maruz kalır. ''

 

[Hasen]

 

 

 

23358 (5)- Münzir b. Cerir, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

23360 (2)'de tekrar edecektir.       

 

 

 

23359 (6)- Ubeydullah b. Cerir, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi aynısını aktarır.

 

23360 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23360 (7)- Ubeydullah b. Cerır, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir topluluk ... '' sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

23359 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

 

23361 (8)- Ubeydullah b. Cerır, babasından bildiriyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu ... " sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Hasen]

 

23357 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

4. ümmü Seleme

 

23362 (1) Münzir es-Sevri bildiriyor: Hasan b. Muhammed bana: "Ensar'dan bir kadın bana bir hadis rivayet etti. Ki şu an kadın henüz hayattadır ve istersen yanına getirebilirim" deyince: "Hayır! Sen bana hadisi rivayet et" karşılığını verdim. Bunun üzerine Hasan o kadından naklen şöyle aktardı:

ünunü Seleme'nin yanındaydım. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye girdi ve öfkeli gibiydi. Gömleğimin koluyla ona karşı gizlendim. ümmü Seleme'yle anlayamadığım bir şeyler konuştu. Daha sonra ümmü Seleme'ye: "Ey müminlerin annesi! Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelenmişti" dediğimde: "Evet! Ne dediğini işittin mi?" karşılığını verdi. Ona: "Ne dedi?" diye sorduğumda da şöyle dedi: ''Kötülük yeryüzünde yayılır da insanlar bundan geri durmazlarsa Allah yeryüzüne azabını gönderir'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinde salih kişiler olsa da mı?" diye sorduğumda: ''Evet! içlerinde salih kişiler olsa da! Diğer insanların maruz kaldığına onlar da maruz kalır. Daha sonra ise Allah bu salih kişileri mağfiret ve rıdvanına ulaştırır -veya- rıdvan ve mağfiretine ulaştırır'' karşılığını verdi."

 

[Hasen]

 

 

 

23363 (2)- ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

''ümmetimin içinde günahlar yayıldığı zaman Allah'ın azabı tümünü içine alır'' buyurduğunu işittim. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! O zaman içlerinde salih kişiler de olacak mı?" diye sorduğumda: ''Olacak'' karşılığını verdi. "Onların durumu ne olacak?" diye sorduğumda da: ''İnsanIarın maruz kaldığına onlar da maruz kalacak, sonra Allah'ın mağfireti ile rıdvanına ulaşacaklar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12145) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel iki ayrı isnadla rivayet etmiş olup birinin ravileri Sahih'in ravileridirler,"

 

 

 

23364 (3)- Münzir es-Sevri bildiriyor: Hasan b. Muhammed b. Ali bana:

"Ensar'dan bir kadın bana bir hadis rivayet etti. Ki şu an kadın henüz hayattadır ve arzu edersen yanına getirebilirim" deyince; "Hayır! Sen bana hadisi bildir" karşılığını verdim. Bunun üzerine Hasan o kadından naklen şöyle anlattı: ümmü Seleme'nin yanındaydım. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içeriye girdi ve öfkeli gibiydi. Gömleğimin koluyla ona karşı gizlendim. ümmü Seleme'yle anlayamadığım bir şeyler konuştu. Daha sonra ümmü Seleme'ye: "Ey müminlerin annesi! Sanırım Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelenmişti" dediğimde: "Evet! Ne dediğini duydun mu?" karşılığını verdi. Ona: "Ne dedi?" diye sorduğumda ise şöyle dedi: ''Kötülük yeryüzünde yayılır da insanlar bundan geri durmazlarsa Allah yeryüzüne azabını gönderir'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinde salih kişiler olsa da mı?" diye sorduğumda: ''Evet! içlerinde salih kişiler olsa da! Diğer insanların maruz kaldığına onlar da maruz kalır. Daha sonra ise Allah bu salih kişileri rahmet ile mağfiretine ulaştırır -veya- rahmet ile mağfiretine ulaştırır" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

23520 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Hz. Aişe

 

23365- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kötülük yeryüzünde yayıldığı zamanı Allah tüm yeryüzüne azabını gönderir" buyurdu. "Allah'a itaat eden kişiler varken mi?" diye sorduğumda: ''Evet! Ancak bunlar da sonunda Allah'ın rahmetine ulaşırlarlı karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (12146) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri arasında ismi zikredilmeyen bir kadın vardır."

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

23366 (1) Abdullalı b. Amr der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "ümmetimin zalime ''Sen zalim birisin!'' demekten çekindiğini gördüğünüz zaman onlardan umut kesilmiş demektir" buyurduğunu işittim. Yine: "ümmetimde yere geçirilme, başka suretlere çevrilme ve taşlanmalar görülecektir" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/261) rivayet etti. Heysemi der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar iki ayrı isnadla rivayet etmiş olup Bezzar Hı senetlerinden birinin ravileri, \

 

 

 

23367 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetimin, içlerinden zalim birine ''Sen zalim birisin!'' diyemediklerini gördüğün zaman onlardan umut kesilmiş demektir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

23368 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ümmetimin zalime ''Sen zalim birisin!'' demekten çekindiğini gördüğün zaman onlardan umut kesilmiş demektir" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/96) rivayet etti. Heysemi (12606) der ki: "Bu hadislillerlU ve mevkuf olarak Ahmed rivayet etmiştir. Her iki senedin ravileri de Sahih ravileridir."

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

23369 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah, yeryüzünden salih olan kullarını alıp geriye

Sahih'in ravileridirler. Aynı şekilde Ahmed b. Hanbel'in ravileri de öyledir. Fakat asıl nüshada onunla ilgili bir hata oluşmuş, bu yüzden onu zikretmedim." iyiliği tanımayıp kötülüğü reddetmeyen işe yaramaz kişiler kalmadıkça kıyamet kopmaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/435) rivayet etti.

 

 

 

23370 (2)- Abdullah b. Amr: "Allah, insanlar içinden salih olan kullarını alıp geriye iyiliği tanımayıp kötülüğü reddetmeyen işe yaramaz kişiler kalmadıkça kıyamet kopmaz" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

8. İbn Abbas

 

23371- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Büyüklerimize saygı göstermeyenı küçüklerimize merhamet etmeyen ve iyiliği emredip kötülüğe engel olmayan bizden değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (458) rivayet etti. Heysemi (12611) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Bezzar ve kısaltarak Taberani de rivayet etmişlerdir. Taberani şu ilaveyle hadisi vermiştir: "Bizim hakkımızı tanımayan kimse de bizden değildir." Bezzar'ın iki isnadından birinde Kays b. er-Rebi' vardır ki Şu'be ile Sevri onu güvenilir görürken, bu ikisinden başkası zayıf görmüştür. Kalan ravileri güvenilir ravilerdir. Ahmed'in isnadında da Leys b. Ebi Süleym vardır ki müdellis bir ravidir."

 

 

9. Nu'man b. Beşir

 

23372 (1) Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın sınırları üzerinde duran ile o sınırların içine düşen kimselerin durumu, bir gemiyi paylaşmak için kura çeken ve kimine geminin alt tarafı, kimine de üst tarafı düşen kimseler gibidir. Geminin alt kısmında bulunanlar susadıkları zaman su almak için hep üst taraftakilerin yanlarından geçerlerdi. Aşağıya taşırken de üstte bulunanların üzerine dökülürdü. üst tarafta bulunanlar: ''Su için yukarı çıkıp bize eziyet etmenize izin vermeyiz'' deyince, alttakiler: ''O zaman su için geminin alt tarafında bir delik açarız'' karşılığını verdiler. Eğer üst taraftakiler alttakilerin bunu yapmasına engelolurlarsa hep birlikte kurtulurlar. Ancak bunu yapmalarına müsaade ederlerse hep birlikte boğulurlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, şirket (3/278) ve Tirmizi4/470 (2173, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

23373 (2)- Amir der ki: Nu'man b. Beşir'in hutbe verirken kulaklarına doğru işaret ederek şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Allah'ın sınırları üzerinde duran ile o sınırların içine düşen kimselerin durumu, bir gemiye binerken kimine geminin en kötü tarafı olan alt tarafı, kimine de üst tarafı düşen kimseler gibidir. Geminin alt kısmında bulunanlar susadıkları zaman su almak için hep üst taraftakilerin yanlarından geçerlerdi. Aşağıya taşırken de üstte bulunanların üzerine dökülürdü. Bunun üzerine aralarında: ''Geminin bize düşen bölümünde bir delik açsak da üst taraftakileri artık rahatsız etmesek'' dediler. Eğer üst taraftakiler alttakilerin bu istedikleri şeyi yapmalarına müsaade ederlerse hepsi birden öleceklerdir. Fakat alttakilerin bunu yapmasına engelolurlarsa hep birlikte kurtulurlar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23374 (3)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın sınırları üzerinde duran ile o sınırların içine düşen kimselerin durumu şuna benzer ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23375 (4)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'ın sınırları üzerinde duran ile o sınırların içine düşen kimselerin durumu şuna benzer ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

23376 (5)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın sınırları üzerinde duran ile o sınırların içine düşen kimselerin durumu, bir gemiye binerken kura çeken ve kimine geminin en kötü tarafı olan alt tarafı, kimine de üst tarafı düşen kimseler gibidir. Geminin alt kısmında bulunanlar susadıkları zaman su almak için hep üst taraftakilerin yanlarından geçer onları rahatsız ederlerdi. Bunun üzerine aralarında: ''Geminin bize düşen bölümünde bir delik açsak da üst taraftakileri artık rahatsız etmeseb dediler. Eğer üst taraftakiler alttakilerin bu istedikleri şeyi yapmalarına müsaade ederlerse hepsi birden öleceklerdir. Fakat alttakilerin bunu yapmasına engel olurlarsa da hep birlikte kurtulurlar.''

 

[Sahih]

 

 

 

23377 (6)- Nu'man b. Beşir'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın sınırlarına tecavüz eden ile bunların üzerinde duran kimselerin durumu bir gemiye binen üç kişinin durumuna benzer. Bunlardan birine geminin en kötü ve bakımsız kısmı olan alt tarafı düşmüştür. (Su almak için) üst tarafa çıkıp inmesi diğerlerini rahatsız edince biri: ''Kaldığı bölümde bir delik açsın'' dedi. Bir diğeri de: ''Hayır, açmasın'' karşılığını verdi. Şayet onun delik açmasına engelolunursa hem kendisi, hem de diğerleri kurtulur. Delik açmasına müsaade ederlerse de hem kendisi, hem de diğerleri ölür. ''

 

[Sahih]

 

 

10. Enes b. Malik

 

23378- Enes b. Malik der ki: "Ey Allah'ın Resulü! İyiliği emredip kötülükten alıkoymayı ne zaman bırakalım?" diye sorulunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İsrailoğullarının başına gelen şey sizin de başınıza geldiği, yani zina yaşlılarınızda, mülk küçüklerinizde ve ilim en rezil kişilerinizde olduğu zaman '' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4015), Tahavi, Şerh Müşkili'l-Asar'da (4/314) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (5/185) rivayet ettiler.

 

 

11. Adiy b. Amire

 

23379 (1) Mücahid der ki: Azatlılarımızdan birinin Adiy'den işittiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah bir kesimin yaptıkları yüzünden geneli cezalandıracak değildir. Ancak bir toplum bir kötülük yapıldığını görür ve ona engelolmaya güçleri yeterken engel olmazsa, işte o zaman bir kesimin yaptıklarından dolayı geneli cezalandırır. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 17/138 (343), İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 476, no. 1352) ve Tahavi, Şerh Meani'l-Asar'da (1175) rivayet ettiler.

 

 

 

23380 (2)- Adiy b. Adiy el-Kindi der ki: Azatlılarımızdan birinin dedemden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah bir kesimin yaptıkları yüzünden geneli cezalandıracak değildir ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ