MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- İyiliği Emredip Kötülükten Alıkoymanın Fazileti

 

1. Ebu Umame

 

23332 (1) Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk cemreyi taşlarken adamın biri yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın en sevdiği cihad hangisidir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci cemreyi taşlayıp bitirene kadar bir cevap vermedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikinci cemreyi de taşlayınca adam bir daha: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın en sevdiği cihad hangisidir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine susup bir cevap vermedi. üçüncü cemrenin yanında adam bir daha karşısına çıktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'ın en sevdiği cihad hangisidir?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zorba bir yöneticiye karşı hakkı söylemektir'' buyurdu.

 

Hasan ise rivayet ederken: ''Zalim bir yöneticiye karşı'' lafzını kullanır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, fiten 2/40 (1330), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8080) ve Beyhakl, esSünenu'l-kübra'da (10/91) rivayet ettiler.

 

 

 

23333 (2)- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk cemreyi taşlarken adamın biri yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! En üstün cihad hangisidir?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) susup bir cevap vermedi. İkinci cemrenin yanındayken yine aynı şeyi sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine adama bir cevap vermedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Akabe'deki cemreyi taşlayıp da gitmek üzere ayağını bineğinin üzengisine koymuşken: ''Soru soran adam nerede? (En üstün cihad) zalim yöneticiye karşı hakkı söylemektir" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Tarık b. Şihab

 

23334 (1) Tarık der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "En üstün cihad hangisidir?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zalim bir yöneticiye karşı hakkı söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai 7/161 (4209), İbn Mace 2/1330 (4012) ve Hakim (3/626) rivayet ettiler.

 

 

 

23335 (2)- Tarık b. Şihab bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitmek üzere ayağını bineğinin üzengisine koymuşken adamın biri gelip: "En üstün cihad hangisidir?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zalim bir yöneticiye karşı hakkı söylemektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ashabdan Biri

 

23336- Abdurrahman b. el-Hadrami der ki: İşiten birinin bana bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetim içinden kötü olan şeyleri (masiyetleri) reddeden ve bundan dolayı (küfre karşı savaşmış) ilk müslümanlar (sahabeler) gibi sevabını alanlar olacaktır'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (12161) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahman'! tanımıyorum. Diğer ravileri ise güvenilirdir."

 

 

SONRAKİ