MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 7- Meclis ile ilgili Hususlar       FARKLI HADİSLER

 

4. Harmele

 

23320- Dırğame b. Uleybe b. Harmele el-Anberi, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bana nasihatte bulun" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a karşı takvalı ol. Bir meclise gelip de beğendiğin şeylerden konuştuklarını işittiğinde orada otur. Hoşuna gitmeyecek şeyler konuştuklarını işitirsen de orayı terket.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisı 2/50 (2123) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (1/358) rivayet ettiler.

Heysemi (7112) der ki: " Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

5. Şerid b. Süveyd

 

23321- Şerid b. Süveyd der ki: "Sol elim arkamda, sağ elimin avucuna dayanmış bir şekilde oturduğum sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma uğradı ve: ''Gazaba uğrayanların oturuşu gibi mi oturuyorsun!" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/263 (4848) rivayet etti.

 

 

6. Cabir b. SemUfe

 

23322 (1) Cabir b. Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına evine girdiğimde bir yastığa dayanmış olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/390 (4143) ve Tirmizi 5/98 (2771, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

23323 (2)-Z Cabir b. Semure der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde bir dirseğine dayanmış olduğunu gördüm."

 

[Sahih]

 

 

7. Semure

 

23324- Semure der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) otururken yayılarak değil de, düzgün oturmamızı emretti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (1/271) rivayet etti. Bazı rivayetlerde sözkonusu oturuş namazdaki oturuş için söylenmiştir. Heysemi (2798) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Said b. Beşir ile ihticac konusu tartışmalıdır."

 

 

8. Huzeyfe

 

23325 (1) Ebu Miclez Uihik b. Humeyd der ki: Adamın biri meclisin ortasında oturunca Huzeyfe şöyle dedi: "Halkanın ortasında oturan kişi Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diliyle lanetlenmiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkanın ortasında oturan kişiyi lanetlemiştir."

 

Şu'be der ki: "Ebu Miclez, Huzeyfe'ye yetişmiş değildir."

 

[Sahih]

 

 

 

23326 (2)- Ebu Miclez bildiriyor: Adamın biri gelip bir meclisin orta yerinde oturunca Huzeyfe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halkanın ortasında oturan kişiye lanet etti" veya: "Halkanın ortasında oturan kişi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in diliyle lanetlenmiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

606 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ