MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Başkasının Yanında Gizlice Konuşmak

 

1. İbn Mes'ud

 

23287 (1) Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6290), Müslim (5747-9), Ebu Davud (4851), İbn Mace (3775) ve Tirmizi (2825) rivayet ettiler.

 

 

 

23288 (2)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23289 (3)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23290 (4)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23291 (5)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23292 (6)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olduğunuz zaman üçüncü kişiyi üzmemek için iki kişi kendi arasında gizlice konuşmasın. Kadın da kocasına nasıl bir (vücudu) olduğunu anlatmak için başka bir kadının vücuduna dokunmasın. ''

 

[Sahih]

 

17291 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23293 (7)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakılıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın'' buyurmuştur.

 

 

 

23294 (8)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Üç kişi olduğunuz zaman ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktanr.

 

[Sahih]

 

17293 (S)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23295 (9)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İki kişi aralarında konuşup da yanlarında bulunan kişiyi yalnız bırakmasınlar. Zira bu durumı o kişiyi üzer. ''

 

[Sahih]

 

 

2. İbn Ömer

 

23296 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olunduğu zamanı biri yalnız bırakıfıp da ikisi aralarında gizlice konuşmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/414) rivayet etti.

 

 

 

23297 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurmuştur.

Başka bir defasında şu ifade ile nakledilmiştir: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), üç kişi olunduğu zaman birinin dışarıda bırakılıp iki kişinin aralarında konuşmasını yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2826), ve İbn Mace (3776) rivayet ettiler.

 

 

 

23298 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''üç kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurdu. "Dört kişi ise?" diye sorduğumuzda: ''O zaman bir sakıncası olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (1170) ve Ebu Davud (4852) rivayet ettiler.

 

 

 

23299 (4)- Muhammed b. Yahya b. Habban, bir adamdan, o da (Muhammed'in) babası Yahya'dan bildiriyor: Fitne zamanında Abdullah b. Ömer'le birlikteyken bana şöyle dedi: "Şu an adam öldürmekte bir sakınca görmüyorsunuz. Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç kişi için bile: ''Birini yalnız bırakıp da iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurdu."

 

[Zayıf]

 

 

 

23300 (5)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şayet dördüncü bir kişi de yoksa iki kişinin kendi aralarında konuşup diğerini dışarda bırakmalarım yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2827), Buhari (6288) ve Müslim (5745-6) rivayet ettiler.

 

 

 

23301 (6)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurdu.

Zekvan der ki: İbn Ömer'e: "Dört kişi ise?" diye sorduğumda: "O zaman bir sakıncası olmaz" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

23302 (7)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Üç kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

23303 (8)- Abdullah b. Dinar der ki: Bir adamla birlikte İbn Ömer'in yanındaydık. İbn Ömer bir adam daha çağırdı ve şöyle dedi: "Siz ikiniz şöyle biraz öteye gidin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kişinin dışarıda bırakılıp iki kişinin kendi aralarında gizlice konuşmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

23304 (9)- Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(üç kişi olunduğunda) birini dışarda bırakıp iki kişi kendi aralarında konuşmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23305 (10)- Abdullah b. Dinar der ki: Bir adamla birlikte İbn Ömer'in yanındaydık. Bir adam daha yanımıza gelince İbn Ömer şöyle dedi: "Siz ikiniz şöyle biraz öteye gidin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''üÇ kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

23306 (11)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), üç kişi olunduğu zaman birinin dışarıda bırakılıp iki kişinin kendi aralarında gizlice konuşmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

23307 (12)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olduğunuz zaman birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23308 (13)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olunduğu zaman birini dışarda bırakıp iki kişi kendi aralarında konuşmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23309 (14)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi olduğunuz zaman iznini almadan birini dışarda bırakıp iki kişi aranızda konuşmayın. Zira bu durumıonu üzer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

23310 (1) Said el-Makburi der ki: İbn Ömer bir adamla gizlice konuşurken başka biri araya girince göğsüne vurdu ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İki kişi aralarında konuşurken üçüncü kişi izinleri olmadan araya girmesin'' buyurdu" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/63) zikretmiş ve: "Ahmed rivayet etti, isnadında metruk biri olan Abdullah b. Said el-Makburi vardır" demiştir.

 

 

 

23311 (2)- Said el-Makburi der ki: Biriyle konuşan İbn Ömer'in yanında oturdum. Araya girmek istediğimde eliyle göğsüme vurdu ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İki kişi aralarında konuşuyolarsa izin almadan yanlarında oturma'' buyurduğunu bilmiyor musun?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

23312- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Çölde giden üç kişinin aralarından birini kendilerine lider seçmeden öyle kalmaları caiz değildir. Çölde bulunan üç kişiden ikisinin kendi aralarında gizlice konuşup diğerini dışarda bırakmaları da caiz değildir. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (12949) der ki: " Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde İbn Lehia vardır ki kendisi leyyin bir ravidir. Kalan ravileri Sahih ravileridir." 17739 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Ebu Kureyre

 

23313 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç kişi bir arada bulunduğu zamanı ikisi kendi aralarında gizlice konuşup diğerini dışarda bırakmasınlar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ