MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Kişiye Olan Sevginin Bildirilmesi

 

1. Enes b. Malik

 

23183 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken karşıdan bir adam geçti. Bizimle birlikte oturanlardan biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ben şu adamı seviyorum" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu sevgini ona bildirdin mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman gidip bunu ona bildir'' buyurunca, adam ona yetişti ve: "Vallahi seni Allah için seviyorum" dedi. Adam: "Kendisi için beni sevdiğin de (Allah da) seni sevsin" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/332 (5124) ve İbn Hibban (s. 622, no. 2512) rivayet ettiler.

Hakim (4/171) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

23184 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Filan adamı seviyorum "deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sevgini ona bildirdin mi?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''0 zaman bildir'' buyurdu. Daha sonra sevdiği o adamla karşılaşınca: "Vallahi seni Allah için seviyorum" dedi. O da: "Kendisi için beni sevdiğin de (Allah da) seni sevsin" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23185 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Filan adamı seviyorum "deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sevgini ona bildirdin mi?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bildir'' buyurdu. Adama gidip: "Biliyor musun, seni Allah için seviyorum" deyince, o da: "Kendisi için beni sevdiğin de (Allah da) seni sevsin" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Halef rivayetinde: "Daha sonra onunla karşılaşınca ... " ibaresi geçmiştir.

 

 

 

23186 (4)- Enes der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamla birlikte oturmuşken karşıdan biri geçti. Yanında oturan kişi: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi şu adamı Allah için seviyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu sevgini ona bildirdin mi?'' diye sordu. Adam: "Hayır" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman kalkıp bunu ona bildir ki, aranızdaki bu sevgi daha da sağlam olsun'' buyurdu. Bunun üzerine adam kalkıp o kişinin yanına gitti ve: "Seni Allah için seviyorum" dedi. O da: "Kendisi için beni sevdiğin de (Allah da) seni sevsin" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Zer

 

23187 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Biriniz birini seviyorsa evine gidip onu sevdiğini ve bunu bildirmek için de evine geldiğini söylesin.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (18033) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

 

23188 (2)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Biriniz birini seviyorsa evine gidip onu Allah için sevdiğini bildirsin ve: ''Bunu söylemek için evine geldim'' desin. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Mikdam

 

23189- Mikdam b. Ma'di Kerib'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Biriniz kardeşini sevdiği zaman bu sevgisini ona bildirsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb 4/332 (5124), Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (s. 189, no. 542) ve İbn Hibban (s. 623, no. 2514) rivayet ettiler. Hakim (4/171) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

SONRAKİ