MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Allah için Sevip Allah için Buğzetmek

 

1. Bera b. Azib

 

23147- Bera b. Azib der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturmuşken bir ara bize: ''İslam'ın en güçlü halkas! hangisidir?'' diye sordu. "Namaz" denilince: ''Güzel halkalardan biridir, ama en güçlüsü değildir'' buyurdu. "Zekat" denilince: ''Güzel halkalardan biridir, ama en güçlüsü değildir'' buyurdu. "Ramazan orucudur" denilince: ''Güzel halkalardan biridir, ama en sağlam! değildir'' buyurdu. "Hac" denilince: ''Güzel halkalardan biridir, ama en sağlam! değildir'' buyurdu. "Cihad" denilince: ''Güzel halkalardan biridir, ama en güçlüsü değildir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''İman'ın en güçlü halkası, Allah için sevip Allah için buğzetmektir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 11/41 (10469), Tayalisi 2/48 (2110) ve Beyhaki, Şuabu'l-iman'da 1/45 (13) rivayet ettiler.  Heysemi (306) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Leys b. Ebi Süleym'i çoğunluk zayıf görmüştür."

 

 

2. Ebu Zer

 

23148 - Ebu Zer der ki: Bir defasında Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve: ''Allah'ın en sevdiği amel hangisidir biliyor musunuz?'' diye sordu. Biri: "Namaz ve zekattır" derken, başka biri: "Cihaddır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın en sevdiği amel Allah için sevip Allah için buğzetmektir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, sünne 4/198 (4599) rivayet etti.

 

 

3. Ebu't-Tufeyl

 

23149 (1) Ebu't-Tufeyl Amir b. Vasile bildiriyor: Adamın biri oturan bir grubun yanından geçerken selam verdi. Oturanlar adamın selamını aldılar. Adam onları geçtikten sonra oturanlardan biri: "Vallahi bu adamı Allah için sevmiyorum" dedi. Diğer oturanlar: "Vallahi kötü bir laf ettin ve bunu adama söyleyeceğiz" karşılığını verdiler. Ardından içlerinden birine:

"Ey filan! Kalk ve o adamı durumdan haberdar et" dediler. Gönderdikleri adam gidip bunu adama söyledi. Adam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gitti ve şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! İçlerinde filan kişinin de bulunduğu müslümanlardan bir topluluğun yanından geçerken selam verdim. Selamımı aldılar, ama ben geçip gittikten sonra içlerinden biri peşimden geldi ve filan kişinin: ''Vallahi bu adamı Allah için sevmiyorum'' dediğini söyledi. Adamı çağır da neden beni sevmediğini sor."

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu adamı çağırdı ve adamın söylediği şeyi ona sordu. Adam bunu söylediğini itiraf etti ve: "Ey Allah'ın Resulü! O sözü söyledim" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden onu sevmiyorsun?" diye sorunca, adam: "Benim komşum olur ve onu iyi tanıyorum. Vallahi iyinin de, kötünün de kıldığı farz namazlar dışında bir namaz kıldığını görmüş değilim" karşılığını verdi. Söz konusu adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sor bakalım, bu namazlardan birini vakti dışında kıldığımı veya abdestlerini güzelce almadığımı veya rükü ile secdeleri gereği gibi yapmadığımı görmüş mü?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu adama sordu. Adam: "Hayır, görmedim" dedi ve şöyle devam etti: "Yine vallahi iyinin de, kötünün de tuttuğu Ramazan orucu dışında oruç tuttuğunu görmüş değilim."

Söz konusu adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sor bakalım, bu orucu hafife aldığımı veya gereği gibi tutmadığımı görmüş mü?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama bunu sordu. Adam: "Hayır, görmedim" dedi ve şöyle devam etti: "Yine iyinin de, kötünün de verdiği zekat dışında bir dilenciye bir şey verdiğini, Allah yolunda hayırlı bir şeyde bir infakta bulunduğunu görmüş değilim." Söz konusu adam: "Ey Allah'ın Resulü! Sor bakalım, vermem gereken zekattan bir şeyler sakladığımı veya zekat memuruna gerekenden daha az verdiğimi görmüş mü?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama bunu sordu. Adam: "Hayır, görmedim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kalk git! Gördüğüm kadarıyla adam senden daha hayırlı biri!'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (2/260-1): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler" demiştir. Darekutni de İlel'inde (7/41-2) bu rivayeti ele alıp doğrusunun Zühri'nin mürseli olduğun söylemiştir.

 

 

 

23150 (2)- Yakub, babasından bildiriyor: "İbn Şiliab'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında adamın biri bir topluluğa uğradı..." Sonrasında ravi bir önceki hadisi aktarır, ancak Ebu't- Tufeyl'i zikretmez.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Bana bildirilene göre İbrahim b. Sa'd bu hadisi kendi ezberinden rivayet ederek: "Ebu't-Tufeyl bunu oğlu Yakub'a rivayet etmiş, Yakub da bunu babasından naklen rivayet etmiştir" demiş ve Ebu't- Tufeyl ismini zikretmemiştir. Sanırım bununla hata yapmıştır, doğrusu da rivayetin Yakub kanalıyla gelenidiL Doğrusunu Allah bilir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

23151 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ruhlar bir araya getirilmiş değişik topluluklardır. Onlardan (ruhlar aleminde) birbirlerine yakınlık duyanlar (dünyada iken) kolayca birlikte olup anlaşırlar. Birbirlerine yakınlık duymayanlar da ayrı durup anlaşamazlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, enbiya (4/112), Müslim, birr 4/2031 (2638) ve Ebu Davud, edeb (4834) rivayet ettiler.

 

 

 

23152 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ruhlar bir araya getirilmiş değişik topluluklardır. Onlardan birbirlerine yakınlık duyanlar kolayca birlikte olup anlaşırlar. Birbirlerine yakınlık duymayanlar da ayrı durup anlaşamazlar.''

 

[Sahih]

 

 

 

23153 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İnsanIarın (huy olarak) altın ve gümüş gibi çeşit çeşit olduklarını görürsünüz. Cahiliye döneminde hayırlı olan kişilerin dini hükümleri iyice anlamaları halinde İslam döneminde de en hayırlı kişiler olduğunu görürsünüz. Ruhlar bir araya getirilmiş değişik topluluklardır. Onlardan birbirlerine yakınlık duyanlar kolayca birlikte olup anlaşırlar. Birbirlerine yakınlık duymayanlar da ayrı durup anlaşamazlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6802) ve Ebu Davud (4834) rivayet ettiler. 23405 (lO)'da tekrar edecektir.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

23154 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmanın tadına varmak isteyen kişi, birini sevecekse sadece Allah için sevsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi, Müsned'de (2495) ve Hakim, Müstedrek'de (1/4) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/90) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

23155 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmanın tadına varmak isteyen kiş( birini sevecekse sadece Allah için sevsin'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. Amr b. el-Cemuh

 

23156 - Amr b. el-Cemuh'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah için sevip Allah için buğzetmeyen kul, tam anlamıyla imanı haketmiş olmaz. Allah için sevip Allah için buğzettiği zaman Allah'ın dostluğunu kazanmış olur. (Zira Allah buyurur ki:) Kullarımdan dostlarım ve mahlukatımdan sevdiklerim, ben anıldığım zaman onlar da anılan, onlar anıldığı zaman da benim anıldığım kimselerdir.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (1/89) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde Rişdeyn b. Sa'd geçmiştir. Hadis munkatı ve zayıftır."

 

Mahir: Yani Bir kişi ki; görüldüğünde yada anıldığında, insanlara Allah'ı hatırlatır. Ve başkası; Allah anılınca, Allah'ın iyi kulu olduğu için hatırlanan kişi'dir. Allah böyle kişileri sever. Dikkat edin! Burada hatırlatmak tescim (Haşa cisimleştirmek) yada teşbih (benzerlik oarak) kasıtlı değil kulluğun güzelliği ve davetin devamlılığı üzerindendir.

 

 

7. Ebu Hureyre

 

23157 - Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''İman etmedikçe cennete giremez, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size bu işin zirvesi veya temelini söyleyeyim mi? Selamı aranızda yayın. '' Esved der ki: Şerik bazen rivayet ederken: "Yapmanız halinde birbirinizi seveceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayın'' lafzını kullanımıştır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (104-5), Ebu Davud (5193), İbn Mace (68, 3692), Tirmizi (2688) ve İbn Hibban (236) rivayet ettiler,

20784 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

8. Muaz b. Enes

 

23158 (1) Sehl b. Muaz'ın, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir şeyi Allah için verenı bir şeyi Allah için birilerinden esirgeyenı Allah için sevenı Allah için buğzeden ve biriyle Allah için evlenen kişinin imanı kemale ermiştir. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/412) rivayet etti,

 

 

 

23159 (2)- Sehl b, Muaz el-Cühenl'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir şeyi Allah için verenı bir şeyi Allah için birilerinden esirgeyenı Allah için sevenı Allah için buğzeden ve biriyle Allah için evlenen kişinin imanı kemale ermiştir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, kıyamet 4/670 (2521, "hasen") ve Hakim (2/164) rivayet ettiler.

 

 

9. Muaz b. Enes

 

23160 (1) Sehl, babası Muaz'dan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en üstün imanın ne olduğunu sorduğumda: "Allah için sevip Allah için buğzetmen ve dilini Allah'ı zikretmekte kullanmandır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Başka?" diye sorduğumda da: "Kendin için istediğin şeyleri diğer insanlar için istemenı kendin için istemediğin şeyleri diğer insanlar için de istememendir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (305) der ki: "Birinci rivayette Rişdeyn b. Sa'd, ikincisinde ise İbn Lehia yer almıştır ki, ikisi de zayıftır. Her iki rivayeti de Ahmed b. Hanbel nakletmiştir."

 

 

 

23161 (2)- Sehl b. Muaz, babası Muaz'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en üstün imanın ne olduğunu sorduğumda: ''En üstün iman, Allah için sevip Allah için buğzetmen ve dilini Allah'ı zikretmekte kullanmandır'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Başka?" diye sorduğumda ise: "Kendin için istediğin şeyleri diğer insanlar için istemenı kendin için istemediğin şeyleri diğer insanlar için de istememendir. Yine hayır olanı söylemen veya susmandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ