MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 23- Allah'ı ve Resulü'nü Sevmenin Gerekliliği

 

2. Enes b. Malik

 

23087 (1) Enes der ki: Şehir dışından birilerinin gelip de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e soru sormasını çok isterdik. Bir defasında bir bedevi geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. O esnada namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazı kıldırdıktan sonra: ''Kıyametin ne zaman kopacağını soran nerede?'' diye sordu. Bedevi: "Ey Allah'ın Resulü! Buradayım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Peki onun için ne hazırladın?'' diye sordu. Bedevi: "Namaz veya oruç gibi büyük amellerden bir hazırlığım yok, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

Müslümanların müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevindiklerini görmüş değilim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2385) ve İbn Hibban (105, 7348) rivayet ettiler.

 

 

 

23088 (2)- Enes bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kıyametin ne zaman kopacağını sorunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' karşılığını verdi. Adam: "Önemli bir şey hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi; sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu."

Süfyan başka bir defasında rivayet ederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Sevdiğinle beraber olacaksın'' buyurduğunu aktardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6804-5) rivayet etti.

 

 

 

23089 (3)- Enes b. Malik der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bir topluluğu çok seviyor, ancak onlar gibi amellerde bulunamıyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23090 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Bedevilerden biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Kendisiyle övünebileceğim bir şey hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23091 (5)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bize uyarılarda bulundu. Adamın biri kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama karşı yüzünü ekşitti. Bunu gördüğümüzde adama: "Otur! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hoşlanmadığı bir şeyi sordun" dedik. Adam bir süre sonra bir daha kalktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama karşı bir öncekinden daha fazla yüzünü ekşitti. Biz adamı bir daha oturttuk. Adam bir süre sonra bir daha kalkıp: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın ki?" karşılığını verdi. Adam: "Onun için Allah'ın ve Resulünün sevgisinin hazırladım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Otur! Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (5842) rivayet etti.

 

 

 

23092 (6)- Enes bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip kıyametin ne zaman kopacağını sordu. O esnada namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazı kıldırdıktan sonra: ''Kıyametin ne zaman kopacağını soran nerede?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Buradayım" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kıyamet kopacak da onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' diye sordu. Adam: "Onun için çok fazla amel hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle beraber olacaksın'' buyurdu. Müslümanlar müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevinmiş değildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Sabit kanalıyla Buhari (3688), Müslim (6806-7) ve İbn Hibban (565) rivayet ettiler.

 

 

 

23093 (7)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Çokça namaz, oruç ve sadaka hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23094 (8)- Enes b. Malik der ki: Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Allah ve Resulünün sevgisini" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23095 (9)- Enes der ki: Adamın veya bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Allah ve Resulünün sevgisi dışında bir şey hazırlamış değilim" dedi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu. O günü

 

Müslümanlar müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevinmiş değildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6167), Müslim (6810, 7522) ve İbn Hibban (8) rivayet ettiler.

 

 

 

23096 (10)- Enes bildiriyor: Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yazık sana! Peki,onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Bir şey hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyoum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu. Ashabı: "Bizim için de aynı durum geçer'' mi?" diye sorunca: ''Evet, sizin için de geçerlidir'' buyurdu. O günü müslümanlar buna çok sevindiler. O sırada Muğire b. Şu'be'nin benim yaşlarda olan bir oğlu oradan geçince Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu göstererek: ''Şu çocuğa ömür verilirse yaşlanmadan kıyamet kopar'' buyurdu. Affan rivayetinde ederken: "O günü bu söze çok sevindik" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

23097 (11)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Allah ve Resulünün sevgisini" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23098 (12)- Enes b. Malik der ki: Şehir dışından birilerinin gelip de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e soru sormasını çok isterdik. Bir defasında bir bedevi geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. O esnada namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazı kıldırdıktan sonra: ''Kıyametin ne zaman kopacağını soran nerede?'' diye sordu. Bedevi: "Buradayım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' diye sordu. Bedevi: "Namaz veya oruçtan çokça bir hazırlığım yok, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu. Müslümanların müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevindiklerini görmüş değilim.

 

Ensari rivayetinde bedevinin: "Namaz veya oruç gibi büyük amellerden bir hazırlığım yok" dediği ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

23099 (13)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri hutbe veren Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Allah ve Resulünün sevgisini" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23100 (14)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüyerek gelip Mescid'e yakın bir yere ulaştığında yanına yaşlı bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki namaz veya oruçtan çokça bir hazırlığım yok, ama Allah ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6171, 7153) ve Müslim (6808-9) rivayet ettiler.

 

 

 

23101 (15)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Çokça namaz, oruç ve sadaka hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23102 (16)- Enes bildiriyor: Bedevirıin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' karşılığılli verdi. Bedevi: "Bir şey hazırlamış değilim, ancak Allah'ı ve Resulünü seviyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu. Daha sonra: ''Kıyameti soran kişi nerede?'' diye sordu ve orada bulunan bir çocuğu göstererek: ''Şu çocuğa ömür verilirse yaşlanmadan kıyamet kopar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (2386) ve İbn Hibban (564, 2991) rivayet ettiler.

 

 

 

23103 (17)- Enes b. Malik der ki: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bazen birini seviyor, ancak onun amellerinin aynısını yapamıyor" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözüne ashabın sevindiği kadar müslüman olmaları dışında başka bir şeye sevindiklerini görmüş değilim. Biz de Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) seviyoruz ve amellerinin aynısını yapamıyoruz. Ancak onunla birlikte olacaksak bu bize yeter.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (5127) ve İbn Hibban (571) rivayet ettiler.

 

 

 

23104 (18)- Enes b. Malik der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte evindeyken adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet kopacak da onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' karşılığını verdi. Adam: "Onun için çok fazla amel hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum"

deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "5evdiklerinle beraber olacak ve beklediğinin karşılığını alacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23105 (19)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın  Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sorunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?" karşılığını verdi. Adam: "Allah ve Resulünün sevgisi dışında bir şey hazırlamış değilim" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''5evdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu. Ben de Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer'i seviyorum. Onlar gibi amellerde bulunamasam da onlara olan bu sevgimden dolayı da onlarla birlikte olmayı umuyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

23106 (20)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında da Ensar'dan Muhammed adında bir çocuk vardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Şayet bu çocuk yaşarsa yaşlanmadan önce kıyamet kopacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23107 (21)- Enes bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip kıyametin ne zaman kopacağını sordu. O esnada namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazı kıldırdıktan sonra: ''Kıyametin ne zaman kopacağını soran nerede?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Buradayım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kıyamet kopacak da onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' diye sordu. Adam: "Onun için çok fazla amel hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle beraber olacaksın'' buyurdu. Müslümanlar müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevinmiş değillerdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23108 (22)- Enes b. Malik bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bir topluluğu çok seviyor, ancak onlar gibi amellerde bulunamıyor" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu."

 

Sabit der ki: Enes bu hadisi rivayet ettikten sonra: "Allahım! Bizler seni ve Resulünü seviyoruz" derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23109 (23)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüyerek gelip Mescid'e yakın bir yere ulaştığında yanına yaşlı bir adam geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki namaz veya oruçtan çokça bir hazırlığım yok, ama Allah ve Resulünü seviyorum" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23110 (24)- Enes bildiriyor: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Kişi bir topluluğu çok seviyor, ancak onlar gibi amellerde bulunamıyor" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

17008 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

23111 (25)- Enes b. Malik der ki: Bedevinin biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Peki onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' buyurunca, adam: "Allah'ın ve Resulünün sevgisini" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23112 (26)- Enes b. Malik der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte evindeyken adamın biri geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Kıyamet ne zaman kopacak?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet kopacak da onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' karşılığını verdi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi onun için çok fazla amel hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle beraber olacak ve beklediğinin karşılığını alacaksın'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazını kıldıktan sonra: ''Kıyameti soran adam nerede?'' diye sordu. Adam gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evdekilere baktı. Ebu Hureyre ile gelen grubun içinde Devs

kabilesinden Sa'd b. Malik adında bir çocuğu görünce: ''Şayet bu çocuk yaşarsa yaşlanmadan kıyamet kopacaktır'' buyurdu.

Hasan der ki: "Enes bana o çocuğun o günlerde kendisiyle aynı yaşta olduğunu söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

23113 (27)- Enes bildiriyor: Adamın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kıyametin ne zaman kopacağını sordu. O esnada namaz için kamet getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaza kalktı. Namazı kıldırdıktan sonra: ''Kıyametin ne zaman kopacağını soran nerede?'' diye sordu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Buradayım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Kıyamet kopacak da onun (kıyamet sonrası) için ne hazırladın?'' diye sordu. Adam: "Onun için çok fazla amel hazırlamış değilim, ama Allah ve Resulünü seviyorum" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sevdiklerinle beraber olacaksın'' buyurdu. Müslümanlar müslüman olduktan sonra bu söze sevindikleri kadar başka bir şeye sevinmiş değillerdi.

Sabit der ki: Enes bunu rivayet ettikten sonra: "Biz de Allah'ı ve Resulünü seviyoruz" derdi.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

23114- Abdullah (b. Mes'ud)'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6168) ve Müslim (2640) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir

 

23115 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kul, sevdiğiyle beraberdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18019) der ki: "Ahmed ve Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet ettiler. Ahmed'in senedi hasendir." 26276 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23116 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Kul, sevdiğiyle beraberdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Musa

 

23117 (1) Ebu Musa der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Bir topluluğu seven, ama onlara katılmayan kişi konusunda ne dersin?" diye sordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2641) rivayet etti.

 

 

 

23118 (2)- Ebu Musa der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Bir topluluğu seven ama onlara katılmayan kişi konusunda ne dersin?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23119 (3)- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23120 (4)- Ebu Musa der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bir topluluğu seven, ama onlara katılmayan kişi konusunda ne dersin?" diye sorulunca: ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23121 (5)- Ebu Musa der ki: Adamın biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bir topluluğu seven, ama onlara katılmayan kişi konusunda ne dersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi, sevdiğiyle beraberdir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23122 (6)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "kişi, sevdiğiyle beraberdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (10/460-462) ve Müslim (2/296-297) rivayet ettiler.

 

 

6. Ebu Zer

 

23123 (1) Ebu Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bir topluluğu seven, ama onlar gibi amellerde bulunamayan kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: ''Ey Ebu Zer! Sen sevdiğinle birlikte olacaksın'' karşılığını verdi. Bunun üzerine bir veya iki defa: "Ben Allah'ı ve Resulünü seviyorum" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/333 (5126), Darimi 2/414 (2787) ve Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (351) rivayet ettiler.

 

 

 

23124 (2)- Ebu Zer der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bir topluluğu seven, ama onlar gibi amellerde bulunamayan kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: ''Ey Ebu Zer! Sen sevdiğinle birlikte olacaksın'' karşılığını verdi. "Ben Allah'ı ve Resulünü seviyorum" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Zer! Sen sevdiğinle birlikte olacaksın'' buyurdu." Ravi Haşim rivayetinde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen sevdiğinle birlikte olacaksın'' sözünü Ebu Zer'e üç defa söylemiştir."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ