MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Hastahğa Sabretmek

 

1. Ebu Hureyre ile Ebu Said

 

22954 (1) Ebu Hureyre ile Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müminin başına gelen hastalık, bela, dert, üzüntü, keder hatta batan dikeni bile Allah günahlarına kefaret kılar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, marad 10/103 (5642), Müslim, birr 4/1993 (2573) ve Tirmizi, cenaiz 3/289 (966, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

22955 (2)- Ebu Hureyre ile Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman kişinin başına gelen bela, hastalık, dert, üzüntü, keder, eziyet hatta batan dikeni bile Allah günahlarına kefaret kılar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22956 (3)- Ebu Hureyre ile Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslüman kişinin başına gelen bela, hastalık, dert, üzüntü, keder, eziyet hatta batan dikeni bile Allah günahlarına kefaret kılar.''

 

[Sahih]

 

 

 

22957 (4)- Ebu Hureyre ile Ebu Said'in bildirdiğine göre ResUlullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: "Müminin başına gelen hastalık, bela, dert, üzüntü, eziyet hatta batan dikeni bile Allah günahlarına kefaret kılar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22958 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: "Mümin kişiye dünyadayken bir diken batar da karşılığını Allah"tan beklerse kıyamet gününde günahlarından bir kısmına kefaret olur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (507) rivayet etti..

 

 

 

22959 (6)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: "Müminin başına gelen hastalık, bela, üzüntü, dertı eziyet hatta endişesini bile Allah kötülüklerine kefaret kılar. ''

 

[Hasen]

 

 

 

22960 (7)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müminin başına gelen hastalık, bela, üzüntü, dert, eziyet hatta duyduğu endişesini bile Allah kötülüklerine kefaret kılar. ''

 

[Sahih]

 

 

 

22961 (8)- Ebu Said el-Hudri der ki: Adam'ın biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Maruz kaldığımız hastalıkların bizim için bir karşılığı var mıdır?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Günahlara kefaret olur" buyurdu. Ubey: "Hafif hastalıklar olsa da mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Diken batması ve daha hafif olanlar da bile'' buyurdu. Bunun üzerine Ubey hactan, umreden, Allah yolunda cihaddan, farz namazdan ve cemaatten alıkoymayacak olduktan sonra hastalıktan uzak kalmamak için dua etti, Bundan dolayı biri Ubey'e dokunduğu zaman onun yüksek ateşini hissederdi. Vefat edene kadar da'öyle kaldı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (2/302): "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir. Hakim (4/308) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

22962 (9)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müslümanın başına gelen hastalık, ağrı, üzüntü, hatta taşıdığı endişeyi bile Allah günahlarına kefaret kılar.''

 

[Sahih]

 

 

 

22963 (10)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müminin başına gelen dert, üzüntü, hastalık, ağrı ve üzünlüleri Allah günahlarına kefaret kılar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (2218) rivayet etti.

 

 

 

22964 (11)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Müminin başına gelen ağrı, bela, hastalık, üZüntü, eziyet hatta taşıdığı endişeyi bile Allah kötülüklerine kefaret kılar.''

 

[Sahih}

 

 

2. Hz. Aişe

 

22965 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''MüsIümana batan diken ve hatta daha hafif şeyler bile günahlarının silinmesine sebep olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2572) rivayet etti.

 

 

 

22966 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Mümine batan bir diken ve hatta daha hafif şeylerden dolayı Allah onun derecesini yükseltir ve günahlarından birini siler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2572) ve Tirmizi (965) rivayet ettiler.

 

 

 

22967 (3)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''MüsIümana batan diken ve hatta daha hafıf şeyler bile onun makamını bir derece yükseltir ve günahlarından birine kefaret olur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22968 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Müslümanın başına gelen her bir musibette alacağı bir sevap ve günahlarına kefaret vardır" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22969 (5)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslümana batan bir diken ve hatta daha hafif şeylerden dolayı Allah onun derecesini yükseltir ve günahlarından birini siler."

 

[Sahih]

 

 

 

22970 (6)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Müslümana batan bir diken ve hatta daha hafif şeylerden dolayı Allah onun derecesini yükseltir ve günahlarından birini siler" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Bu kanalla İbn Hibban (2906) rivayet etti.

 

 

 

22971 (7)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rahatsızlandı ve acılar içinde yatağında kıvranmaya başladı. Ona: "Eğer bizden biri bu şekilde kıvransaydı ona kızardın" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminlerin musibetleri daha ağır olur. Bir mümine bir diken battığı veya bir ağrısı olduğu zaman Allah bununla onun derecesini yükseltir ve günahlarından birini siler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22972 (8)- Esved der ki: Bazıları güreşince birinin gözüne çadırın kazığı değdi. Oradakiler gülmeye başlayınca Aişe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümine batan bir diken ve hatta daha hafif şeylerden dolayı Allah onun günahlarından birini siler ve derecesini yükseltir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (3/373) rivayet etti.

 

 

 

22973 (9)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümine batan bir diken ve daha hafif şeyler bile günahlarına kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22974 (10)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın başına gelen her bir musibet hatta kendisine diken batması bile günahlarından birinin silinmesine sebep olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tahavi, Şerh müşkili'l-i'lsar'da (2224) rivayet etti.

 

 

 

22975 (11)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Müslümana batan bir diken ve hatta daha hafıl şeylerden dolayı Allah onun derecesini yükseltir ve günahlarından birini siler'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22976 (12)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Mümine batan bir diken ve daha hafıl şeyler için bile Allah günahlarından birini siler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2572) ve Nesai (4786) rivayet ettiler.

 

 

 

22977 (13)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın başına gelen her bir musibeti, hatta kendisine diken batmasını bile Allah günahlarından birine kefaret kılar'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (584), Buhari (7/148) ve Müslim (8/15) rivayet ettiler.

 

 

 

22978 (14)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın başına gefen her bir musibet, hatta kendisine diken batması bile günahlarından birine kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22979 (15)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanın başına gelen her bir musibet, hatta kendisine diken batması bile günahlarından birine kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22980 (16)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminin maruz kaldığı hastalık veya ağrı, hatta kendisine diken batması ya da tökezlemesi bile günahlarından birine kefaret olyr'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22981 (17)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mümine batan bir diken ve daha hafif şeyler bile günahlarına kefaret olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22982 (18)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müminin başına gelen her bir şey, hatta diken batması ya da tökezlemesi bile sevap almasına veya günahlarına kefaret olmasına sebep olur'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

3. Abdullah b. Mes'ud

 

22983 (1) Abdullah der ki: Hasta olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında girdim. Ona dokundum ve: "Ey Allah'ın Resulü! Çok yüksek bir ateşin var" dedim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, sizden iki kişinin ateşi kadar ateşim olur'' buyurdu. Ona: "Buna karşılık sevabın da iki misli olur mu?" diye sorduğumda: ''Evet! Canım elinde olana yemin olsun ki yeryüzünde müslümanın maruz kaldığı hastalık ve benzeri durumlarda ağacın yapraklarını dökmesi gibi Allah da onun günahlarını döker'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5647, 5648, 5660, 5661, 5667), Müslim (6651-2) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7441) rivayet ettiler.

 

 

 

22984 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22985 (3)- Abdullah (b, Mes'ud) der ki: Hasta olan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında girdim. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Çok yüksek bir ateşin var" dediğimde: ''Evet, sizden iki kişinin ateşi kadar ateşim olur'' buyurdu. Ona: "Buna karşılık sevabın da iki misli olur değil mi?" diye sorduğumda: ''Evet! Müslümanın maruz kaldığı diken batması ve hatta daha hafif şeylerde bile ağacın yapraklarını dökmesi gibi Allah da onun günahlarını döker'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

 

 

22986 (4)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Hasta olan Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında girdim. Elimi üzerine koydum ve: "Ey AIlah'ın Resulü! Çok yüksek bir ateşin var" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet, sizden iki kişinin ateşi kadar ateşim olur'' buyurdu. Ona: "Buna karşılık sevabın da iki misli olur değil mi?" diye sorduğumda: ''Evet! Müminin maruz kaldığı hastalık ve benzeri durumlarda ağacın yapraklarını dökmesi gibi Allah da onun günahlarını döker'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Cabir

 

22987 (1) Cabir bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Erkek olsun kadın olsun bir mümin veya erkek olsun, kadın olsun bir müslüman hastalandığı zaman buna karşılık Allah günahlarını siler'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf 758) rivayet etti. Heysemi (3791) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiştir. İmam Ahmed'in rivayetindeki kişiler Sahih'in ravileridir."

 

 

 

22988 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Erkek olsun, kadın olsun bir müslüman veya bir mümin hastalandığı zaman buna karşılık Allah günahlarını siler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (508) rivayet etti.

 

 

22989 (3)- Cabir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Erkek olsun, kadın olsun bir müslüman veya bir mümin hastalandığı zaman buna karşılık Allah günahlarını siler'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

5. Saib b. Hallad

 

22990- Saib b. Hallad'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisine bir diken batması dahil müminin başına gelen her bir şey için Allah ona bir iyilik sevabı yazar veya bir günahını siler'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (3792) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri arasında Rişdeyn adli şaibeli bir kimse vardır."

 

 

6. Esed b. Kurz

 

22991-z Halid b. Abdillah, dedesi Esed b. Kurz'den bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hasta olan kişinin günahları, ağacın yapraklarını dökmesi gibi dökülür'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari 10/110 (5647) rivayet etti.

 

 

7. Muaviye

 

22992- Muaviye der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Mümin, bedeninde kendisine eziyet veren bir şeye maruz kaldığı zaman Allah bunu kötülüklerine kefaret kıfar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/347) rivayet etti.

 

 

8. Şeddad b. Evs

 

22993- Ebu'l-Eş'as es-San' ani bildiriyor: Sabah vakti erkenden Dimaşk mescidine (Şam Emevi camiine) gittiğimde Şeddad b. Evs ile karşılaştım. Yanında da es-Sunabihi vardı. Onlara: "Allah merhametini sizden esirgemesin! Nereye gidiyorsunuz?" diye sorduğumda: "Şurada hasta bir kardeşimiz var, onu ziyarete gidiyoruz" dediler. Ben de onlarla birlikte gittim. Hasta adamın yanına girdiğimiz zaman ona: "Nasıl oldun?" diye sordular. Adam: "Daha iyiyim" karşılığını verdi. Bunun üzerine Şeddad adama şöyle dedi: "O zaman bunun kötülüklerinin kefareti olmasına ve günahlarının silinmesine sevin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah: ''Mümin kullarımdan birine bir hastalık verdiğimde buna karşılık bana hamdederse hasta yatağından, annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış bir şekilde kalkar'' buyurur. Rabbimiz, meleklere de: ''Kulumu hasta edip yatağına düşüren benim. Bundan dolayı sağlıklı iken yazdığınız salih amellerini hasta iken de yazmaya devam edin'' buyurur.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7136) ve Ebu Nuaym, Hilye'de (9/309) rivayet ettiler.

 

 

9. Ashabdan Biri

 

22994- Muhammed b. Halid, babasından, o da ashabdan biri olan dedesinden bildiriyor: Kardeşlerimden birini görmek için yola çıktım. Ancak yoldayken onun hasta olduğu haberini aldım. Yanına girdiğimde: "Yanına hem seni görmeye, hem hasta ziyareti yapmaya hem de müjde vermeye geldim" dedim. Bana: "Hepsini bir arada nasıl yapabiliyorsun?" diye sorunca şu karşılığı verdim: "Seni görmek için yola çıktım, ama hasta olduğun haberini aldım. Bu şekilde seni görmeye gelişim hasta ziyaretine dönüştü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim bir şeyin müjdesini de vereyim sana. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kul ameliyle Allah katındaki bir makama ulaşamadığı zaman Allah bedeni veya malı veya çocuklarında onu bir musibete maruz bırakır. Ameliyle ulaşamadığı o makama (sabrıyla) ulaştırması için de onu bu musibete sabrettirir.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (7/477), Ebu Da:Vud (3090), Ebu Ya'la (923) ve Taberani, el-Mu'cemu'lkebir'de (22/801) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ