MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Fakir ve YoksuIIarın Fazileti, Onları Sevmeye ve Onlarla Birlikte Olmaya Teşvikler

 

1. Ebu Hureyre

 

22861 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminlerin fakirleri, zenginlerinden beş yüz yıl önce cennete girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/578 (2354, "Sahih"), İbn Mace 2/1380 (4122) ve İbn Ebi Şeybe 13/246 (16239) rivayet ettiler.

 

 

 

22862 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslümanların fakirleri, zenginlerden (ahiretin günleriyle) yarım gün yani (dünya günleriyle) beş yüz yıl önce cennete girerler'' buyurmuştur.

 

 

 

22863 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminlerin fakirleri, zenginlerden (ahiretin günleriyle) yarım gün yani (dünya günleriyle) beş yüz yıl önce cennete girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22864 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''FakirIer, zenginlerden (ahiretin günleriyle) yarım gün yani (dünya günleriyle) beş yüz yıl önce cennete girerler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22865 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimin fakirleri, zenginlerden (ahiretin günleriyle) yarım gün önce cennete girerler'' buyurdu ve: "Rabbinin katında bir gün, saydıklarınızdan bin yıl gibidir"[Hacc 47] ayetini okudu.

 

[Sahih]

 

 

2. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ashabı

 

22866- Ebu's-Sıddik, ashabdan birinden bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminlerin fakirleri, zenginlerinden dört yüz yıl önce cennete girerler. Bundan dolayı zengin olan mümin: ''Keşke ben de fakir biri olsaydım'' demeye başlar'' buyurdu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Onların özelliklerini bize söyle" dediğimizde: ''Düşman tarafından gelecek kötülüğe karşı (onların yüzüsuları hürmetine) koymak için bunlar gönderilir. Ancak ganimet paylaşılacağı zaman başkaları gönderilir. Kapılardan geri çevrilenler de bunlar olur'' buyurdu.

Zeyd der ki: Ebu's-Sıddik'a: "Ama Hasan bu sürenin kırk yılolduğunu söylüyor" dediğimde: "Ashabdan birinin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun dört yüz yılolduğunu söylemiştir" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (17891) der ki: "Ahmed rivayet etti. Zeyd b. Ebi'l-Havati dışındaki Ravileri Sahih'in ravileridir. O da zayıf olmasına rağmen güvenilir bulunmuştur."

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

22867 (1) Ebu Said el-Hudri der ki: Ensar'dan bir grupla birlikte oturuyordum. İçimizden bazıları çıplak olan yerlerini bir diğerinin ardında gizlenerek örtebiliyordu. Birisi de bizlere Kur'an okuyor, Allah'ın Kitab'ım dinliyorduk. O esnada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip başımızda durdu. Sonra içimizden herhangi biri gibi olmak için aramızda oturdu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince Kur'an okuyan kişi sustu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne yapıyordunuz?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Biri bize Allah'ın Kitab'ım okuyordu" dedik. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle "halka olun" der gibi işaret etti. Orada bulunanların hepsi de yönlerini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru çevirdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, benden başka orada bulunanlardan kimseyi tamdığını zannetmiyorum. Sonra: ''Ey yoksullar sevinin! Zira insanlar içinde zengin olanlardan yarım gün önce cennete gireceksiniz. Bu da (dünya günleriyle) beş yüz yıl ediyor'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, ilm (3366), İbn Mace, zühd 2/1381 (4123) ve Bağavi, Tefsır'de (2/138, 7/62) rivayet ettiler.

 

 

 

22868 (2)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Oturmuş Kur'an okuyup dua ederken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı. Onu gördüğümüzde sustuk. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şöyle şöyle yapmıyor muydunuz (neden sustunuz)?'' diye sorunca: "Evet!" dedik. ''0 zaman yaptığınız şeye devam edin'' buyurdu ve bizimle birlikte oturdu. Sonra: ''Ey Muhacirlerin yoksulları! Kıyamet gününde zenginlerden beş yüz yıl önce kurtuluşa ermenize (cennete girmenize) sevinin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Zer

 

22869 (1) Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Zer! Mescidlde bulunan en zengin adamı bu'' buyurunca, üzerinde güzel bir giysi bulunan bir adam gördüm ve: "İşte bu!" dedim. Sonra bana: ''Mescidlde bulunan en fakir adamı bu'' buyurunca, üzerinde eski bir giysi bulunan bir adam gördüm ve: "İşte bu!" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde Allah katında bu (fakir) kişi, şu (zengin) kişiden dünya dolusu kadarından daha hayırlı olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (34317) ve İbn Hibban (681) rivayet ettiler.

 

 

 

22870 (2)- Ebu Zer der ki: "Mescid'de Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte geceye kadar kalırdım. Bir defasında bana: ''Ey Ebu Zer! Başını kaldır ve Mescidlde bulunan en zengin adamı bu'' buyurdu ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22871 (3)- Ahmed başka bir kanalla söz konusu hadisi bildiriyor, ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah katında bu (fakir) kişi, şu (zengin) kişiden dünya dolusu kadarından daha hayırlıdır'' buyurduğunu aktarır. Ebu Muaviye de Zeyd'den bunu rivayet ederken aynı lafzı kullanır.

 

[Sahih]

 

Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

 

 

22872 (4)- Ebu Zer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Ey Ebu Zer! Başını kaldır ve Mescidlde bulunan en zengin adamı bul'' buyurdu. Baktığımda oturan, üzerinde güzel bir giysi bulunan bir adam gördüm ve: "İşte bu!" dedim. Sonra bana: ''Ebu Zerl Başını kaldır ve Mescidlde bulunan en fakir adamı bu'' buyurdu. Baktığımda cılız, üzerinde eski bir giysi bulunan bir adam gördüm ve: "İşte bu!" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canım elinde bulunana yemin olsun ki bu (fakir) kişi, Allah katında şu (zengin) kişiden dünya dolusu kadarından daha hayırlı olacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

22873- Said b. Ebi Said el-Hudri bildiriyor: Babam yoksulluktan yana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakınınca: ''Ey Ebu Said, Sabret! Zira fakirlik, beni sevenlere suyun vadinin üst tarafından alt tarafına, bir dağın başından eteğine ulaşmasından daha hızlı bir şekilde ulaşır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/576 (2350, "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

6. Usame b. Zeyd

 

22874 (1) Usame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cennetin kapısında durduğumda içeriye girenlerin çoğunluğunun yoksullar olduğunu gördüm. Zenginlere gelince, içlerinden sadece cehennemlik olanların cehenneme girmeleri emredilmiş, diğerleri ise bekletiliyordu. Cehennemin kapısında durduğumda da içeriye girenlerin çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu gördüm.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, riktik (8/141) ve Müslim 4/2096 (2736) rivayet ettiler.

 

 

 

22875 (2)- Usame'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cennetin kapısında durduğumda içeriye girenlerin çoğunluğunun yoksullar olduğunu gördüm. Zenginlere gelince, içlerinden sadece cehennemlik olanların cehenneme girmeleri emredilmiş, diğerleri ise bekletiliyordu. Cehennemin kapısında durduğumda ise içeriye girenlerin çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu gördüm. ''

 

[Sahih]

 

 

7. İbn Abbas

 

22876- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Dünyadayken biri zengin biri de fakir olan iki mümin (ahirette) cennetin kapısında karşılaştılar. Fakir cennete sokulurken zengin, Allah'ın dilediği kadar bir süre bekletildi. Daha sonra o da cennete sokulunca fakir mümin onunla karşılaştı. Ona: ''Kardeşim! Neden bu kadar geciktin? Vallahi o kadar geciktin ki senin için endişeye kapıldım'' deyince zengin olan şu karşıfığı verdi: ''Kardeşim! Sen girdikten sonra çok kötü ve hoş olmayan bir yerde bekletildim. Yanına ulaşana kadar benden o kadar ter aktı ki şayet tuzlu yem yemiş olan bin deve ondan içecek olsaydı hepsini doyururdu. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/263-264) der ki: "Ahmed rivayet etti.

Ravilerden Duveyd, nisbet edilmeyip sadece bu isimle anılmıştır. Eğer, Süfyan'dan rivayette bulunan kendisiyse, Idi, Sikat adlı kitabında ondan bahsetmiştir. Eğer başkasıysa, onu tanımıyorum. Selm b. Beşir dışındaki diğer ravileri SahiHin ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

8. Cabir b. Abdillah

 

22877- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Müslümanların fakirleri, zenginlerinden kırk yıl daha önce cennete girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2355) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ