MÜSNED-İ HANBEL

ZÜHD

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Azla Yetinmeye Teşvikler       FARKLI HADİSLER

 

1. Ebu Umame

 

22834 (1) Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Dostların, içinde en çok imrenilmesi gereken kişi malı ve ailesi az, namazdan nasibi çok, Rabbine en güzel şekilde ibadetini yapan, insanlar arasında parmakla gösterilecek şekilde fazla tanınmayan mümindir. Böylesi kişinin ölümü çabukı terekesi ve arkasından ağlayanı da az olur. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi, zühd 4/496 (2347, "hasen"), İbn Mace, zühd 2/1378 (4117) ve İbnu'lMübarek, Zühd'de (54) rivayet ettiler.

 

 

 

22835 (2)- Ebu Umame bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar içinde en çok imrenilmesi gereken kişi malı ve ailesi az, namazdan nasibi çok, Rabbine yalnızken de en güzel şekilde ibadetini yapan, insanlar arasında parmakla gösterilecek şekilde fazla tanınmayan'' dedikten sonra iki parmağını havada sallayarak üç defa: ''Ve rızkı kendisine yetecek kadar olan, rızkı kendisine yetecek kadar olan, rızkı kendisine yetecek kadar olan mümindir'' buyurdu. Sonra şöyle devam etti: "Böylesi kişinin ölümü çabukı türası ve arkasından ağlayanı da az olur.''

 

[Zayıf]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: Babama "Türas" ifadesinden kastın ne olduğunu sorduğumda: "Geriye bıraktığı mirastır" dedi.

 

 

 

22836 (3)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

Ancak burada "İki parmağını havada sallayarak" ifadesi yerine "Elini havada sallayarak" ibaresi geçmiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

22837 (4)- Ebu Umame der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanesinde arpa ekmeğinin bile arttığı görülmezdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2359) rivayet etti.

 

 

2. Nukade el-Esedi

 

22838- Bera es-Saliti bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nukade elEsedi'yi bir adama gönderdi ve ondan sütünden faydalanmak için ödünç bir deve almasını istedi. Ancak adam istenen deveyi vermedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nukade'yi başka bir adama gönderince adam deveyi verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nukade'nin deveyi çekip getirdiğini görünce: ''Allahım! Deveye de, onu gönderene de bereketler ihsan et'' diye dua etti. Nukade: "Ey Allah'ın Resulü! Ya deveyi getirene?" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Deveyi getirene de'' buyurdu.

Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) devenin sağılmasını emretti. Deve bolca süt verince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk istenen ve deveyi vermeyen adam için: ''Allahım! Filanın malını da çoluk çocuğunu da bol kıl'' diye dua etti. Deveyi veren adam için de: ''Allahım! Filan kişinin de rızkını günübirlik ver'' diye dua etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, zühd 2/1385 (4134) rivayet etti.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

22839- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allahım! Muhammed ailesinin rızkını kendilerine yetecek kadar kıl'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6460), Müslim (3/102; 8/217), İbn Mace (4139) ve Tirmizi (2361) rivayet ettiler. 14889 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Enes b. Malik

 

22840 (1) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir zengin veya fakir kıyamet gününde, dünyadayken kendisine yetecek kadar malı olmasını temenni edecektir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1387 (4140) rivayet etti.

 

 

 

22841 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her bir zengin veya fakir kıyamet gününde, dünyadayken kendisine yetecek kadar malı olmasını temenni edecektir'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

5. Fadale b. Ubeyd

 

22842- Fadale b. Ubeyd der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} cemaate namaz kıldırırken, cemaatten bazıları namaz için durdukları yerde açlıktan yere düşerdi. Bunlar da Suffe'de kalanlardandı. Onları gören bedeviler de: "Bunlar delirmiş" derdi. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} namazı bitirince de yanlarına gider ve onlara: ''Allah'ın katında sahip olduklarınızı bir bilseniz, sıkıntı ve yoksulluğunuzun daha çok olmasını isterdiniz'' buyururdu. Bunu dediğinde ben de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 4/583 (2368), Taberani, M. el-Kebir'de 18/310 (798) ve İbn Hibban (s. 630, no. 2538) rivayet ettiler.

 

 

6. Mahmud b. Lebid

 

22843 (1) Malımud b. Lebid'in bildirdiğine göre Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: ''Ademoğlu iki şeyden hoşlanmaz. Biri ölümdür ki aslında ölüm mümin için fitneye (imtihana) maruz kalmaktan daha hayırlıdır. Diğeri de fakirliktir. Ancak mal az olduğu zaman hesap da az olur. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/207) der ki: "Ahmed iki isnadla rivayet etti. Birinin ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

22844 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.  [Sahih]

 

22845 (3)- lBmadaki hadis yanlışlıkla üsttekinin tekrarı olduğundan tarafımızdan silinmiştir.

 

 

7. Ebu Said el-Hudri

 

22846- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hz. Musa: ''Rabbim! Neden dünyada mümin kuluna sıkıntılar yaşatıyorsun?'' diye sorunca cennet kapısı açılır ve Musa içindekileri görür. Allah: ''Ama ona bunları hazırladım'' buyurunca, Musa: ''Rabbim! İzzetin ve celalin üzerine yemin olsun ki şayet mümin kulunun elleri ile ayakları kesik olsa ve doğumundan ölümüne kadar yüzüstü sürünecek olsa geleceği yer burası olduktan sonra dünyadaki durumunda bir sakınca görmezdi'' dedi. Sonra: ''Rabbim! Neden dünyada kafire rahat bir hayat veriyorsun?'' diye sordu. Bunun üzerine cehennem kapısı açılır ve Allah: ''Ona da bunları hazırladım'' buyurur. Musa içindekileri görünce şöyle dedi: ''Rabbim! İzzetin ve celalin üzerine yemin olsun ki şayet onu yaratmandan kıyamet kopana kadar dünya tümüyle onun olsa geleceği yer burası olduktan sonra dünyanın hiçbir hayrını görmemiş demektir''.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/266) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden İbn Lehia ve Derrac kendilerinde bulunan zayıflığa rağmen güvenilir bulunmuşlardır.

 

 

8. Nu'man b. Beşir

 

22847 (1) Simak b. Harb der ki: Kufe'de minber üzerinde Nu'man b. Beşir'in hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adi hurmaya bile doymuş değildir. Oysa siz her tür hurma ve yağa bile razı değilsiniz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2977) rivayet etti.

 

 

 

22848 (2)- Simak bildiriyor: Nu'man b. Beşir'in hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Allah'a hamdolsun! Zira bazen bir ay geçerdi de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karnını tutacak adi hurmaya bile doyamazdı."

 

[Sahih]

 

 

9. Ebu Umame

 

22849 (1) Ebu Umame der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanesinde arpa ekmeğinin bile arttığı görülmezdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/501 (2359) rivayet etti.

 

 

 

22850 (2)- Ebu Umame der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanesinde arpa ekmeğinin bile arttığı görülmezdi."

 

[Sahih]

 

 

10. Süleym Oğullarından Biri

 

22851- Ebu'l-Ala b. eş-Şıhhir bildiriyor: Süleym oğullarından ve bildiğim kadarıyla Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gören bir adamın bana bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah kuluna verdiği şeylerle onu sınar. Şayet kul kendisine takdir edilenden razı olursa Allah verdiğini kendisine bereketli ve daha fazla kılar. Ancak kendisine verilene razı olmayana ise verdiğini bereketli kılmaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-ıman'da (9725) rivayet etti.

Heysemi (10/257) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ