MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 32- Nimete Şükür; Yapılan iyiliğe Teşekkür Etmek

 

6. Nu'man b. Beşir

 

22729 (1)-z Nu'man b. Beşir der ki: Minber üzerinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Az'a şükretmeyen, çoğa da şükretmez. İnsanlara teşekkürü bilmeyenı Allah'a da şükretmez. Allah'ın nimetlerinden bahsetmek şükürdür. Verilen nimetleri gizli tutmak ise küfürdür. Birlikte bereket, ayrılıkta ise azap vardır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (9119) rivayet etti.

 

 

 

22730 (2)-Z Nu'man b. Beşir der ki: "Minber üzerinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Az'a şükretmeyen, çoğa da şükretmez. İnsanlara teşekkürü bilmeyen Allah'a da şükretmez. Allah'ın nimetlerinden bahsetmek şükürdür. Verilen nimetleri gizli tutmak ise küfürdür. Birlikte bereket, ayrıfıkta ise azap vardır. ''

Şa'bi der ki: Ebu Umame el-Bahili de: "Sevad-i A'zam'a uyun" deyince, adamın biri: "Sevad-ı A'zam da nedir?" diye sordu. Ebu Umame şu karşılığını verdi: "Nür Süresi'ndeki "Eğer yüz çevirirseniz bilin ki ona yüklenen sorumluluğu ancak ona ait; size yüklenen görevin sorumluluğu da yalnızca size aittir''[Nur 54] ayetinde zikredilen kişilerdir."

 

[Sahih]

 

 

 

22731 (3)-Z Nu'man b. Beşir der ki: Minber üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aza şükretmeyen, çoğa da şükretmez. İnsanlara teşekkürü bilmeyenı Allah'a da şükretmez. Allah'ın nimetlerinden bahsetmek şükürdür. Verilen nimetleri gizli tutmak ise küfürdür. Birlikte bereket, ayrılıkta ise azap vardır.''

Şa'bi der ki: Ebu Umame el-Bahili de: "Sevad-i A'zam'a uyun" deyince, adamın biri: "Sevad-i A'zam da nedir?" diye sordu. Ebu Umame: "Nür Süresi'ndeki "Eğer yüz çevirirseniz bilin ki ona yüklenen sorumluluğu ancak ona ait; size yüklenen görevin sorumluluğu da yalnızca size aittir"[Nur 54] ayetinde zikredilen kişilerdir" diye seslendi.

 

[Sahih]

 

 

7. Eş'as b. Kays

 

22732 (1) Eş'as b. Kays'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmiş olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Muhtetre'de (1493) Diyau'l-Makdisı rivayet etti.

 

 

 

22733 (2)- Eş'as b. Kays'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlar içinde Allah'a en çok şükredenler, insanlara en çok teşekkür edenlerdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22734 (3)- Eş'as b. Kays'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara teşekkür etmeyen, Allah'a da şükretmiş olmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Muğire b. Şu'be

 

22735- Muğire b. Şu'be der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayakları şişene kadar namaz kıldı. "Ey Allah'ın Resulü! Oysa Allah geçmiş ve gelecek günahlarını bağışladı" denilince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şükreden bir kulolmayayım mı?'' karşılığını verdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4836) ve Müslim (2819) rivayet ettiler.

6024 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ