MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Haya Sahibi Olmaya Teşvikler

 

1. İbn Mes,'ud

 

22681- Abdullah b. Mes'ud der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allah'tan gerektiği gibi haya edin'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a hamdolsun O'na karşı hayalı davranıyoruz" dediğimizde ise, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah'tan hakkıyla haya etmek sizin anladığınız şekilde değildir. O'ndan haya etmek, başını ve düşünceni, mideni ve içindekileri haram olan şeylerden uzak tutmak, ölümü ve kabirde çürüyeceğini her dem hatırlamaktır. Ahireti arzulayan kişi dünya süsünü bırakır. İşte bunu yapan kişi, Allah'tan gereği gibi haya etmiş olur. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/305, "ğarib") ve Hakim, Müstedrek'te (4/323) rivayet ettiler.

 

 

2. İmran b. Husayn

 

22682 (1) İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya (utanma duygusu) tümüyle hayırdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/521 (6117), Müslim, ıman 1/64 (437) ve Ebu Davud, edeb 4/252 (4796) rivayet ettiler.

 

 

 

22683 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22684 (3)- Ebu's-Sevvar el-Adevi bildiriyor: İmran b. Husayn el-Huzai: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya etmek, ancak hayırlı şeylere sebep olur'' buyurdu" deyince, orada bulunan Büşeyr b. Ka'b: "Hikmet'te de yakar ile sekinetin hayadan olduğu yazılmıştır" dedi. Bunun üzerine İmran ona: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğunu aktarıyorum, sen ise sende yazılı olan şeylerden bahsediyorsun!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

22685 (4)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22686 (5)- Ebu's-Sevvar el-Adevi bildiriyor: İmran b. Husayn: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurdu" deyince, kabileden bir adam: "Hikmet'te de hayanın bir kısmının Allah için yakar, bir kısmının da zayıflık olduğu yazılmıştır" dedi. Bunun üzerine İmran ona: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğunu aktarıyorum, sen ise yazılı olan şeylerden (eski kutsal metinlerden) bahsediyorsun!" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

       

22687 (6)- Sabit bildiriyor: İmran b. Husayn: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurdu" deyince, Buşeyr b. Ka'b: "Hayanın bir kısmı zayıflıktır" dedi. Bunun üzerine İmran kızdı ve: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurduğunu söylüyorum; sen ise: ''Hayanın bir kısmı zayıflıktır'' diyorsun!" diyerek ona çıkıştı. İmran bir daha ona hadis rivayet etmemeyi düşündü, ancak ona: "Aslında (Buşeyr tam) istediğin gibi biridir" denildi.

 

[Sahih]

 

 

 

22688 (7)- Başka bir kanaHa yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22689 (8)- Humeyd b. Hilal bildiriyor: İmran b. Husayn: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurdu" deyince, orada bulunan Buşeyr: "Hayanın bir kısmı zayıflık, bir kısmı da acizliktir" dedi. İmran ona: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in buyurduğunu aktarıyorum, sen ise imalarla bana cevaplar veriyorsun! Yaşadığım sürece artık sana hadis rivayet etmeyeceğim!" diye çıkışınca oradakiler: "Ey Ebu Nuceyd! Aslında Buşeyr iyi niyetlidir. Şöyle biridir, böyle biridir" diyerek İmran'ı sakinleştirdiler. Sonrasında İmran rivayetlerine devam etti.

 

[Sahih]

 

 

 

22690 (9)- Ebu Katade el-Adevi anlatıyor: Adiy oğullarından bir grupla birlikte İmran b. Husayn'ın yanına girdik. Aramızda da Buşeyr b. Ka'b da vardı. İmran b. Husayn: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurdu" deyince, Buşeyr: "Bazı kitaplarda veya Hikmet'te (yani eski kutsal metinlerde) hayanın bir kısmının Allah'a karşı vakar ve sekinet olduğunu, bir kısmının da zayıflık olduğunu görüyoruz" dedi. İmran aynı hadisi bir daha tekrar edince Buşeyr de aynı söz söyledi. Bu şekilde iki veya üç defa aynı sözler tekrar edilince İmran öfkelenip gözleri kıpkırmızı kesildi ve: "Ben sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sözünü aktarırken sen bana bazı kitaplardan karşılıklar veriyorsun" diye çıkıştı. Biz de: "Ey Ebu Nuceyd! Aslında Buşeyr iyi biridir, bizden biridir" gibi sözlerle İmran'ı sakinleştirdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (66) ve Ebu Davud (4796) rivayet ettiler.

 

 

 

22691 (10)- İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya, tümüyle hayırdır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22692 (11)- Ebu's-Sevvar bildiriyor: "İmran b. Husayn: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Haya tümüyle hayırdır'' buyurduğunu işittim" deyince ... " Sonrasında ravi (Buşeyr ile ilgili) söz konusu hadisi zikreder.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

22693 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya (utanma duygusu), imandan bir bölümdür'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9), Müslim, iman 1/63 (36), Ebu Davud 41252 (4795), Nesai8/ll0 (5006) ve İbn Mace 1/22 (57) rivayet ettiler.

 

 

 

22694 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Haya, imandandır ve iman kişiyi cennete götürür. Edepsizlik ise zulümdür ve zulmün kişiyi götüreceği yer cehennemdir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2009) ve İbn Hibban (608-9) rivayet ettiler.

 

 

4. İbn Ömer

 

22695 (1) Salim, babasından bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir adamın haya sahibi olan kardeşine nasihatlerde bulunduğunu görünce: ''Haya, imandandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2635), Buhari (24, 6118), Müslim (63-4), Ebu Davud (4795), İbn Mace (58), Tirmizi (2615) ve Nesai (2615) rivayet ettiler.

 

 

 

22696 (2)- Salim, babasından bildiriyor: Ensar'dan bir adam olan kardeşine utanma konusunda nasihatlerde bulunuyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Onu rahat bırak, zira Haya, imandandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22697 (3)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan, kardeşine haya konusunda nasihatlerde bulunan bir adamla karşılaşınca: ''Onu rahat bırak, zira haya imandandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Umame

 

22698- Ebu Umame el-Bahili'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haya ve az konuşmak, imanın iki bölümüdür. Edebsizlik ve gevezelik iS,e münafıklığın iki bölümüdür" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, birr 4/329 (2027, "hasen ğarib") ve Hakim (1/9, "sahih") rivayet ettiler.

Heysemi (1/92): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

6. Enes

 

22699- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Edepsizlik bulaştığı şeyi kötüleştirir. Haya ise içinde bulunduğu şeyi güzelleştirir" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, birr 4/2004 (2594), Tirmizi, birr 4/349 (1974, "hasen ğarib") ve İbn Mace, zühd 2/1400 (4185) rivayet ettiler.

 

 

7. Ya'la b. Umeyye

 

22700- Ya'la b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ailah, haya sahibi olunmasını ve başkalarının kusurlarının gizli tutulmasını sever'' buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ