MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Canlılara Karşı Merhamet Etmenin Fazileti, Onlara Eziyet Etmenin Vebali

 

1. Cerir b, Abdillah

 

22641 (1) Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22642 (2)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22643 (3)- Cerir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6013) rivayet etti.

 

 

 

22644 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22645 (5)- Cerir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsaniara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22646 (6)- Başka bir kanaHa yukarıdaki hadisin aynısı rivayet edilmiştir.

 

 

 

22647 (7)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanIara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (97), Müslim (6100) ve Tirmizi (1922) rivayet ettiler.

 

 

 

22648 (8)- Ebu İshak der ki: Cerir, Ermenistan'a gönderilen bir ordunun içindeyken açlığa maruz kaldılar. Bunun üzerine Cerir, Muaviye'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim" şeklinde bir mektup yazdı. Muaviye haber gönderince de Cerir yanına geldi. Muaviye ona: "Sen bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittin mi?" diye sorunca, Cerir: "Evet!" dedi. Bunun üzerine Muaviye ordunun geri dönmesini söyledi ve onlara mal (para) dağıttı. Bu ordunun içinde babam da bulunuyordu. Geldiğinde yanında Muaviye'nin verdiği kadife bir kumaş parçası da vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

22649 (9)- Cerir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22650 (10)- Cerir der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanIara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22651 (11)- Cerir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Merhamet etmeyene merhamet edilmez. Affetmeyi bilmeyen bağışlanmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22652 (12)- Cerir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

22653 (13)- Ubeydullah b. Cerir'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Said

 

22654- Ebu Said'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanlara merhamet etmeyene Allah da merhamet etmez'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

22655 (1) Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerindeyken şöyle buyurdu: ''Merhamet edin ki sizlere de merhamet edilsin. Bağışlayın ki sizler de bağışlanasınız. Öğrendikleriyle amel etmeyenıere yazıklar olsun! Yaptıklarının günah olduğunu bildikleri halde bunda ısrar edenlere yazıklar olsun''

 

[Sahih]

 

 

 

22656 (2)- Abdullah b. Amr b. el-As der ki: "Minber üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22657 (3)- Abdullah b. Amr b. el-As bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minber üzerindeyken şöyle buyurduğunu işittim: ''Merhamet edin ki sizlere de merhamet edilsin. Bağışlayın ki sizler de bağışlanasınız. Öğrendikleriyle amel etmeyenıere yazıklar olsun! Yaptıklarının günah olduğunu bildikleri halde bunda ısrar edenlere yazıklar olsun''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ