MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Şüphecilikten Sakındırma

 

1. Enes b. Malik

 

23848 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından biriyle dururken oradan bir adam geçti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Ey fı"lan! Bu kadın benim hanımınıdır'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Başkası hakkında böyle bir şey düşünmezken senin hakkında nasıl düşüneyİm" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan insanın içinde damarlarındaki kan gibi dolaşır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 4/282 (2039) ve Müslim 4/1712 (2174) rivayet ettiler.

 

 

 

23849 (2)- Enes b. Malik der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından biriyle dururken oradan bir adam geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Ey filan! Bu kadın benim filan hanımımdır'' buyurdu. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Başkası hakkında böyle bir şey düşünmezken senin hakkında nasıl düşüneyim" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şeytan insanıniçinde damarlarındaki kan gibi dolaşır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23850 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hanımlarından biriyle dururken oradan bir adam geçti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama, yanında duranın hanımı olduğunu duyurmak için eşine adıyla: "Ey Filan!" diye seslendi. Adam bunu duyunca: "Ey Allah'ın Resulü! Senin hakkında mı kötü düşüneceğim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şeytanın seni kuşkuya düşürmesinden endişe ettim'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, itikar 4/278 (2035), Müslim, selam 4/1712 (2174) ve İbn Mace 1/566 (1779) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ