MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Küçük ve Basit Görülen Günahlardan Sakındırma

 

1. İbn Mes'ud

 

23834- Abdullah b. Mes'üd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Küçük görülen günahlardan sakının! Zira bu küçük günahlar birikerek sahibini helak ederler'' buyurdu. Bu konuda da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere şöyle bir örnek verdi: 17ssız bir yerde konaklayan topluluğun yemek vakti gelince içlerinden her birinin bir odun getirmesi ve bu şekilde yemeği pişirecek kadar yakacağın toplanması gibi küçük günahlar da toplanıp sonunda kişinin helakına sebep olurlar. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/189) der ki: "Ahmed ve Taberani, M. el-Evsat'ta rivayet ettiler. İmran b. Davud el-Kattan dışında ravileri Sahih'in ravileridir. İmran da güvenilir bulunmuştur."

 

 

2. Ebu Malik

 

23835- Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Küçük görülen günahlardan sakının! Zira günahları küçük gören kişinin durumu, bir vadide konaklayan ve içlerinden her biri bir odun getirerek ekmeklerini pişirecek kadar yakacak toplayan kişilerin durumuna benzer. Kişi de küçük günahlardan dolayı hesaba çekilecek olsa helakına sebep olurlar.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (17698) der ki: " Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Hz. Aişe

 

23836 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Küçük görülen günahlardan sakın! Zira bunların da hesabını sormayı Allah'tan isteyen bir talib (melek) vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1417 (4243) ve Darimi2/392 (2726) rivayet ettiler.

 

 

 

23837 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! Küçük görülen günahlardan sakın! Zira bunların da hesabını sormayı Allah'tan isteyen talib (melek) vardır'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said

 

23838- Ebu Said der ki: "Şu an gözünüzde kıl kadar değer taşımayan ve basit gördüğünüz şeyleri yapıyorsunuz ki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak eden günahlardan sayardık."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, rikak 11/329 (6492) rivayet etti.

 

 

5. Ubade b. Kurt

 

23839 (1) Humeyd b. Hilal der ki: Ubade b. Kurt: "Şu an gözünüzde kıl kadar değer taşımayan ve basit gördüğünüz şeyleri yapıyorsunuz ki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak eden günahlardan sayardık" dedi. Bu sözü Muhammed b. Sirin'e zikredildiğinde: "Doğru söylüyor. Bunlardan biri de kişinin izarı (alt giysisini) yerde sürümesidir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

23840 (2)- Ubade b. Kurt (veya Kurs) der ki: "Şu an gözünüzde kıl kadar değer taşımayan ve basit gördüğünüz şeyleri yapıyorsunuz ki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak eden günahlardan sayardık."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2768) rivayet etti.

 

 

 

23841 (3)- Humeyd b. Hilal der ki: Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Ubade b. Kurs (veya Kurt): "Şu an gözünüzde kıl kadar değer taşımayan ve basit gördüğünüz şeyleri yapıyorsunuz ki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak eden günahlardan sayardık" demiştir. Ebu Katade'ye: "Peki zamanımızda yaşamış olsaydı ne yapacaktı?" diye sorduğumda: "Daha ağır bir söz söylerdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

6. Enes b. Malik

 

23842 (1) Enes b. Malik der ki: "Şu an gözünüzde kıl kadar değer taşımayan ve basit gördüğünüz şeyleri yapıyorsunuz ki biz bunları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak eden günahlardan sayardık."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6492) rivayet etti.

 

 

 

23843 (2)- Enes b. Malik der ki: "Şu an öyle günahlar biliyorum ki gözünüzde kıl kadar değer taşımasa da biz onları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında büyük günahlardan sayardık."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1224) rivayet etti.

 

 

7. İbn Mes'ud

 

23844- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şu engelledikçe engelleyen iki damgalı zardan uzak durun! Zira bunları Acemlerin kumarıdır.''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/113): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler.

Taberani'nin ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir. Doğrusu bunun sahabinin sözü olmasıdır.

 

 

SONRAKİ