MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Müslümana Küsme, Korkutma ve Zarar Vermeden Sakındırma

 

1. Sa'd b. Ebi Vakkas

 

23715 (1) Muhammed b. Sa'd b. Malik'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir müslümanın müslüman kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması caiz değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/66) zikretmiş ve: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

 

23716 (2)- Sa'd b. Ebi Vakkas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haksız yere Müslümanla savaşmak küfürdürı ona dil uzatmak fasıklıktır. Müslümanın Müslüman kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması caiz değildir'' buyurmuştur.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklılafızlarla Nesai (2/175) ve İbn Mace (2/240) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Ömer

 

23717- İbn Ömer der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın kalmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

22492 (1)'de tekrar etmiştir. 

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23718 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Üç günden fazla dargın kalınmaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 Diğer tahric: Müslim, birr 4/1984 (2988) rivayet etti.

 

 

 

23719 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç günden fazla dargın kalınmaz. Kardeşiyle üç günden fazla dargın kalıp da ölen kişi cehenneme girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4914) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (9116) rivayet ettiler.

 

 

 

23720 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Üç günden fazla dargın kalınmaz. üç günden fazla dargın kalıp da ölen kişi cehenneme girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Mansur başka bir defasında bunu mevkCıf olarak rivayet etti."

 

 

4. Enes

 

23721- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Birbirinize haset etmeyin. Birbirinizle ilişkinizi kesmeyin. Birbirinize sırt çevirmeyin. Allah'ın kardeş kulları olun. Bir müslümanın müslüman kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması caiz değildir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2639) rivayet etti. 23707 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

5. Hişam b. Amir

 

23722 (1) Hişam b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir müslümanın müslümanla üç günden daha fazla dargın kalması caiz değildir. üç günden daha fazla dargın kaldıkları zaman barışana kadar haktan yüz çevirmiş demektirler. Birinin önce davranıp barışmaya çalışması dargınlığına kefaret olur. Şayet selam verir de diğeri onun selamını almazsa bu selamına melekler karşılık verirler. Diğerine ise şeytan karşılık verir. Şayet dargın iken ölürlerse cennette asla bir araya gelemezler. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (402), Tayalisi (1223), Ebu Ya'la (1557) ve İbn Hibban (5664) rivayet ettiler.

 

 

 

23723 (2)- Hişam b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bir müslümanın müslümanla üç günden daha fazla dargın kalması caiz değildir. Dargın kaldıkları süre içinde de haktan yüz çevirmiş demektirler. Birinin önce davranıp barışmaya çalışması dargınlığına kefaret olur. Şayet selam verir de diğeri onun selamını almazsa bu selamına melekler karşılık verirler. Diğerine ise şeytan karşılık verir. Şayet dargın iken ölürlerse ikisi birlikte cennette asla birlikte giremezler. ''

 

[Sahih]

 

 

6. Ebu Hiraş

 

23724- Ebu Hiraş es-Sülemı bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Biriyle bir yıl boyunca dargın kalan kişi, onun canına kıymış gibidir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, edeb 4/279 (4915) ve Buhari, Edebu'l-Müfred'de (s. 145, no. 404) rivayet ettiler. Hakim (4/163) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

7. Misver b. Mahreme 

 

23725 (1) Hz. Aişe'nin annebir erkek kardeşinin oğlu Avf b. el-H iris bildiriyor: Aişe'nin yaptığı bir satış veya bir bağış hakkında, Abdullah b. ez-Zübeyr: "Vallahi ya Aişe bundan kendi vazgeçer veya ben onu bundan alıkoyacağım!" dedi. Aişe bundan haberdir olunca: "Böyle mi dedi?!" diye sordu. "Evet!" karşılığını verdiklerinde Aişe: "Allah'a adağım olsun ki İbnu'z-Zübeyr'le bir daha asla konuşmayacağım!" dedi. Bir süre sonra Abdullah b. ez-Zübeyr barışmak için ikisi de Zühre oğullarından olan Misver b. Mahreme ile Abdurrahman b. el-Esved b. Abdi Yiğus'u aracı olarak gönderdi ... "

Ravi söz konusu olayı aktardıktan sonra şöyle devam eder: Misver ile Abdurrahman, İbnu'z-Zübeyr'in bu isteğini kabul etmesi ve kendisiyle konuşması için Aişe'ye ricada bulunurken şöyle dediler: "Sen de biliyorsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dargınlığı yasaklamış ve: ''Müslümanın kardeşiyle üç günden daha fazla dargın kalması caiz değildir'' buyurmuştur."

 

[Sahih]

 

 

 

23736 (2)- Zühri, Ezd kabilesinin ŞEbue boyundan ve Hz. Aişe'nin annesi ümmü Rumin'ın yeğeni olan Tufeyl b. el-Hiris'ten bildiriyor... Ravi söz konusu hadisi aktardıktan sonra şöyle devam eder: İbnu'z-Zübeyr, Aişe ile barışmak için Misver b. Mahreme ile Abdurrahman b. el-Esved b. Abdi Yiğus'u aracı olarak gönderdi. Girmek için izin isteyince Aişe girmelerini söyledi. Girdiklerinde Allah adına, aradaki akrabalık bağlarının hatırı için ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Müslümanın kardeşiyle üç günden daha fazla dargın kalması caiz değildir'' buyruğu üzerine onunla barışmasını istediler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/25) rivayet etti.

23725 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23727 (3)- Hz. Aişe'nin annebir erkek kardeşinin oğlu Avf b. el-Haris b. Tufeyl bildiriyor. .. Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

8. Ebu Eyyub el-Ensan

 

23728 (1) Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması, karşılaştıklarında birinin bir tarafa, diğerinin de başka tarafa yüz çevirmesi caiz değildir. İkisi içinde en hayırlısı ise, diğerine ilk selam verendir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2560) ve Tirmizi (1932) rivayet ettiler.

 

 

 

23729 (2)- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması, karşılaştıklarında birinin bir tarafa, diğerinin de başka tarafa yüz çevirmesi caiz değildir. İkisi içinde en hayırlısı ise, diğerine ilk selam verendir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23730 (3)- Ebu Eyyub el-Ensari'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Müslümanın din kardeşiyle üç günden fazla dargın kalması, karşılaştıklarında birinin bir tarafa, diğerinin de başka tarafa yüz çevirmesi caiz değildir. İkisi içinde en hayırlısı ise, diğerine ilk selam verendir. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ