MÜSNED-İ HANBEL

BÜYÜK VE KÜÇÜK GÜNAHLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Nifaktan Sakındırma ve Münafıkların Özellikleri       TÜMÜNÜ OKU!!!

 

1. İbn Ömer

 

23643 (1) Ebu'ş-Şa'sa der ki: İbn Ömer'e: "Bazen bir yöneticinin yanına girdiğimizde bir çeşit konuşuyor, yanından çıktığımızda başka çeşit konuşuyoruz" denilince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bunu nifaktan sayardık" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (3975) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8706) rivayet ettiler.

 

 

 

23644 (2)- Ömer b. Abdillah bildiriyor: Abdullah b. Ömer bazılarının Mervan'ın yanından çıktığını görünce: "Nereden geliyorsunuz?" diye sordu. "Vali Mervan'ın yanından geliyoruz" karşılığını verdiler. İbn Ömer: "Yanında doğru olarak gördüğünüz şeyleri konuşup bu konuda ona desek çıktınız mı? Kötü olarak gördüğünüz şeyleri reddedip onu uyardınız mı?" diye sorunca: "Vallahi hayır! Aksine yanlış bir şey söylediğinde: "Allah seni ıslah etsin, doğru diyorsun" karşılığını veriyorduk. Yanından çıktığımızda da: "Allah canını alsın! Ne zalim ve ne günahkar biriymiş, diyorduk" karşılığını verdiler. Bunun üzerine İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında böyle bir şeyi nifaktan sayardık" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Buhari (13/149 (150) rivayet etti.

 

 

2. İbn Ömer

 

23645 (1) Ebu Cafer Muhammed b. Ali der ki: Ubeyd b. Umeyr sohbet yaparken Abdullah b. Ömer de yanındaydı. Ubeyd b. Umeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıkı iki ağıl arasında kalan koyun gibidir. Birinin yanına gelse toslanır, diğerinin yanına gitse yine toslanır'' buyurdu" deyince, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle değil, ''İki koyun sürüsü arasında kalan koyun gibidir'' buyurdu" diye onu uyardı. Ubeyd buna kızıp öfkelenince de İbn Ömer: "Şayet bu hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işitmemiş olsaydım seni bu şekilde düzeltmezdim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (318) ve İbn Mace (4) rivayet ettiler.

 

 

 

23646 (2)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafık, iki koyun sürüsü arasında şaşkın bir şekilde dolaşanı hangisinin peşinden gideceğini bilmeden bir o sürününı bir bu sürünün peşine takılan koyun gibidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Müslim (2784) ve Nesi, (8/124) (1802) rivayet ettiler.

 

 

 

23647 (3)- İbn Ubeyd bildiriyor: Bir gün babam Mekke'de Abdullah b.

Ömer ile birlikte oturdu. Babam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet günü münafık iki koyun ağılı arasında kalan koyun gibidir. Birinin yanına gelse toslanırı diğerinin yanına gitse yine toslanır'' buyurdu" deyince, İbn Ömer:

"Yalan söyledin!" karşılığını verdi. Oradakiler babam hakkında iyi şeyler söyleyince İbn Ömer: "Zaten dediğinizden farklı biri olacağını zannetmiyorum. Ama Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu sözü söylemesine ben de şahittim ve: ''İki koyun sürüsü arasında kalan koyun gibidir'' buyurmuştu" karşılığını verdi. Babam: "İkisi de aynı anlama geliyor" deyince, İbn Ömer: "Ben öyle işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23648 (4)- Ya'fur b. Razi der ki: Ubeyd b. Umeyr sohbet yaparken:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıkı iki ağıl arasında yatmış koyun gibidir ... '' buyurdu" deyince, orada bulunan İbn Ömer: "Yazık size! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan söylemeyin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıkı iki ağıl arasında kalmış şaşkın koyun gibidir ... '' buyurdu" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

23649 (5)- Ebu Cafer anlatıyor: Abdullah b. Ömer, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işittiği veya ondan bir şey gördüğü zaman bunu anlatırken eksiltmeden ve birşeyler katmadan aynısıyla aktarırdı. Bir defasında Ubeyd b. Umeyr'in Mekke ahalisine sohbet yaptığı bir mecliste oturmuştu. Ubeyd b. Umeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıkı iki koyun sürüsü arasında kalmış koyun gibidir. Birinin yanına gelse toslanır, diğerinin yanına gitse yine toslanır'' buyurdu" deyince, Abdullah b. Ömer:

"Böyle değiH" diye çıkıştı. Ubeyd b. Umeyr onun bu çıkışına öfkelendi. Orada bulunanlardan biri olan Abdullah b. Safvan, İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abirrahman! Allah rahmetini senden esirgemesin! Peki nasıl söyledi?" diye sorunca, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafıkı iki koyun ağılı arasında kalmış koyun gibidir. Bir ağıla gelse toslanırı diğer ağıla gitse yine toslanır'' buyurdu" karşılığını verdi. Abdullah b. Safvan: "Allah rahmetini senden esirgemesin! Ama ikisi aynı anlamda" deyince, İbn Ömer: "Ben böyle duydum! Ben böyle duydum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

23665 (4)'te tekrar edecektir.

 

 

 

23650 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafık, iki koyun sürüsü arasında şaşkın bir şekilde dolaşanı hangisinin peşinden gideceğini bilmeden bir o sürünün bir bu sürünün peşine takılan koyun gibidir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23651 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafık, iki koyun sürüsü arasında şaşkın bir şekilde dolaşanı hangisinin peşinden gideceğini bilmeden bir o sürünün bir bu sürünün peşine takılan koyun gibidir. ''

 

[Sahih]

 

 

3. Huzeyfe

 

23652 (1) Huzeyfe der ki: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında kişi söylediği bir söz yüzünden münafık sayılırdı. Oysa şimdi aynı sozu birinizden bir günde ve bir oturmada on defa duyuyorum."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (18135) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Ebu'r-Rukad el-Cuhenl'yi tanımıyorum. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

 

23653 (2)- Bilil el-Absi bildiriyor: Huzeyfe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kurulan çadırlardan sonra kötülüğe karşı en çok korunan çadırlar bu bölgede (Kufe'de) kurulan çadırlardır" dedi. Yine şöyle dedi: "Ey Araplar! Öyle şeyler yapıyorsunuz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bunlar açıkça münafıklık sayılıyordu."

 

[Sahih]

 

26502 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

23654 (3)- Şuteyr b. Şekel, Sıla b. Zufer ve Suleyk b. Mishal el-Gifari derler ki: "Aramızda sohbet ederken Huzeyfe yanımıza çıktı ve: "Öyle şeyler konuşuyorsunuz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bu tür sözleri nifaktan sayardık" dedi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18134) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir. Ancak Leys b.

Ebi Süleym müdellistir."

 

 

4. Ebu Mes'ud

 

23655 (1) Ebu Mes'üd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi. AIlah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''İçinizde münafıklar var! Kimin adını söylersem kalksın!'' buyurdu. Sonra: ''Ey fı"lan! Kalk! Ey filan! Kalk! Ey filan! Kalk!'' diyerek otuz altı kişinin adını saydı. Sonra da: IAranızda (veya içinizde) münafıklar var! Allah'a karşı takva sahibi olun'' buyurdu. Daha sonra Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ismini saydığı ve tamdığı adamlardan biriyle karşılaştı. Adam yüzünü örtmüştü. Ömer ona: "Neyin var?" diye sorunca, adam olanları anlattı. Bunun üzerine Ömer ona: "Bugünden itibaren benden uzak dur!" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de ı 71246 (687) rivayet etti. Heysemi (429) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve e/-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan İyaz b. İyaz'ı ve babasını zikredene rastlamadım."

 

 

 

23656 (2)- Ebu Mes'üd der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bir hutbe verdi ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Zayıf]

 

 

5. Dureyde

 

23657- Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafık birine ''Efendimiz'' demeyin! Zira efendiniz olduğunu düşünürseniz Allah'ın öfkesine maruz kalırsınız. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/295 (4977) ve Buhari, Edebu'l-Müfred'de (112) rivayet ettiler. Hikim (4/311) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

6. Ebu Dureyre

 

23658- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Münafıklarını kendileriyle tanındıkları bazı özellikleri vardır. Onların selamlaşmaları lanetleşme gibidir. Yağmalar gibi yemek yerler, ganimetIeri hilelerle ele geçirirler. Mescidere ancak öğle vakti uğrarlar. Namaza ancak bitmek üzereyken gelirler. Kibirlidirler, ne sever ne de sevilirler. Geceleri odun gibi sakin, gündüz vakti ise yaygaracıdırlar. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (1/107) der ki: "Ahmed ve Bezzir rivayet ettiler. İsnadında Yahya b. Main ile başkaları tarafından güvenilir, Dirakutni ile başkaları tarafından da zayıf bulunan Abdulmelik b. Kudime el-Cumahi vardır."

 

 

7. Ebu Hureyre

 

23659 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Münafığın üç özelliği vardır. Konuştuğu zaman yalan söyler, verdiği sözde durmaz ve emanete hıyanet eder. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (33, 2749, 2682, 6095), Müslim (123), Tirmizi (2631) ve Nesai (8/116) rivayet ettiler.

 

 

 

23660 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "üç şey vardır ki kişi namaz kılsa da, oruç tutsa da, Müslüman olduğunu söylese de münafık olduğunu gösterirler. Bunlar da konuştuğu zaman yalan söylemesi, verdiği sözde durmaması ve emanete hıyanet etmesidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak 11/156 (20191), Müslim (126) ve İbn Hibban (257) rivayet ettiler.

 

 

 

23661 (3)- Ebu Hureyre'nin (ve Hasan'ın) bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "üç şey vardır ki kişi namaz ktlsa da, oruç tutsa da, Müslüman olduğunu söylese de münafık olduğunu gösterirler. Bunlar da konuştuğu zaman yalan söylemesi, verdiği sözde durmaması ve emanete hıyanet etmesidir. ''

 

[Sahih]

 

 

8. Abdullah b. Amr

 

23662 (1) Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Dört özelliğe sahip olan kişi münafık olur. Bunlardan bir tanesine sahip olan kişi de, onu bırakıncaya kadar münafıklığın bir özelliğini üzerinde taşır. Bunlar dai konuştuğunda yalan söylemeSi, sözünde durmaması, yaptığı anlaşmaya ihanet etmesi ve birine düşmanlık yapınca da aşırıya kaçması veya haksızlık yapmasıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/84, 5/77, 6/200) ve Müslim (1/32) rivayet ettiler.

 

 

 

23663 (2)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Dört özelliğe sahip olan kişi münafık olur. Bunlardan bir tanesine sahip olan kişi de, onu bırakıncaya kadar münafıklığın bir özelliğini üzerinde taşır. Bunlar dai konuştuğunda yalan söylemesi, sözünde durmaması, yaptığı anlaşmaya ihanet etmesi ve birine düşmanlık yapınca da aşırıya kaçması veya haksızlık yapmasıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23664 (3)- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "üç özelliğe sahip olan kişi, katıksız bir münafık olur. Bunlar da konuştuğu zaman yalan söylemesi, verdiği sözde durmaması ve emanete hıyanet etmesidir. Bunlardan bir tanesine sahip olan kişi de, onu bırakıncaya kadar münafıklığın bir özelliğini üzerinde taşır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan Buhari (1/83-84), Müslim (1/32) ve Ebu Bekr el-Firyabi, Sıfatu'n-nifak (s. 50, 51) rivayet ettiler.

 

 

 

23665 (4)- Ebu Cafer anlatıyor: Abdullah b. Ömer, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şey işittiği veya ondan bir şey gördüğü zaman bunu anlatırken eksiltmeden ve birşeyler katmadan aynısıyla aktarırdı. Bir defasında Ubeyd b. Umeyr'in Mekke ahalisine sohbet yaptığı bir mecliste oturmuştu. Ubeyd b. Umeyr: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Mü nafı kı iki koyun sürüsü arasında kalmış koyun gibidir. Birinin yanına gelse toslanırı diğerinin yanına gitse yine toslanır'' buyurdu" deyince, Abdullah b. Ömer: "Böyle değil!" diye çıkıştı. Ubeyd b. Umeyr onun bu çıkışına öfkelendi. Orada bulunanlardan biri olan Abdullah b. Safvan, İbn Ömer'e: "Ey Ebu Abirrahman! Allah rahmetini senden esirgemesin! Peki nasıl söyledi?" diye sorunca, İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Münafık, iki koyun ağılı arasında kalmış koyun gibidir. Bir ağıla gelse toslanırı diğer ağıla gitse yine toslanır'' buyurdu" karşılığını verdi. Abdullah b. Safvan: "Allah rahmetini senden esirgemesin! Ama ikisi aynı anlamda" deyince, İbn Ömer: Ben böyle duydum! Ben böyle duydum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

23649 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

9. Ebu Hureyre

 

23666 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kötü insanların her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişiler olduğunu görürsünüz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklı kanallarla Buhari (6/384-385, 10/395, 13/150), Müslim (2/288), Ebu Davud 4/419 (4872), Tirmizi (3/153) ve Malik, Muvatta'da (991) rivayet ettiler.

 

 

 

23667 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıyamet gününde en kötü insanların, her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişiler olduğunu görürsün'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/21) ve Müslim, birr 4/2011 (2526) rivayet ettiler.

 

 

 

23668 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıyamet gününde Allah'ın katında en kötü insanların, her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişiler olduğunu görürsün'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23669 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''En kötü insanlar, her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişilerdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/474 (6058), Müslim, birr 4/2011 (2526), Ebu Davud, edeb (4872), Tirmizi, birr 4/374 (2025) ve Malik, kelam (2/991) rivayet ettiler.

 

 

 

23670 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''En kötü insanlar, her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişilerdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

23671 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kötü insanları her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23672 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkiyüzlü kişi, güvenilir (emin) biri olamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred'de (s. 47, 48) rivayet etti.

 

 

 

23673 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İkiyüzlü kişi, güvenilir (emin) biri olamaz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

23674 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında en kötü insanların ikiyüzlü kişiler olduğunu görürsün'' buyurmuştur,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6058) ve Tirmizi (2025) rivayet ettiler.

 

 

 

23675 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En kötü insanlar, her topluluğa karşı farklı bir yüzle (tavırla) yaklaşan ikiyüzlü kişilerdir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Malik (2834), Müslim (6722) ve Ebu Davud (4872) rivayet ettiler.

 

 

10. Cübeyr b. Mut'im

 

23676 (1) Cübeyr b. Mut'im der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları (onu terkettiğimiz için) Mekke'de (yaptıklarımıza karşılık) sevabımızın olmayacağını söylüyor" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yalan söylüyorlar! Bir tilki ininde olsanız dahi sevabınız size verilecektir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (7405) ve Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (9/17) rivayet ettiler.

 

 

 

23677 (2)- Cübeyr b. Mut'im der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları (onu terkettiğimiz için) Mekke'de (yaptıklarımıza karşılık) sevabımızın olmayacağını söylüyor" dediğimde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yalan söylüyorlar! Bir tilki ininde olsanız dahi sevabınız size verilecektir'' buyurdu. Sonra başıyla bana doğru eğildi ve: ''Ashabımın içinde (böylesi şeyleri diyen) münafıklar var'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

23678 (3)- Cübeyr b. Mut'im der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Bazıları (onu terkettiğimiz için) Mekke'de (yaptıklarımıza karşılık) sevabımızın olmayacağını söylüyor" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir tilki ininde olsanız dahi sevabınız size verilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

11. Ömer b. el-Hattab

 

23679 (1) Ömer b. el-Hattah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''ümmetim için en çok sadece sözleriyle var olan münafıklardan yana endişe ediyorum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (885) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve ayrıca Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

 

23680 (2)- Ebu Osman en-Nehdi der ki: Ömer b. el-Hattab hutbe verirken minberin hemen dibinde oturuyordum. Hutbesinde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu ümmet için en çok sadece sözleriyle var olan münafıklardan yana endişe ediyorum'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ