MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 25- Meseller (Örneklemeler)

 

8. Kuzeyfe

 

23500- Ebu Kılabe der ki: Ebu Abdullah (Huzeyfe), Ebu Mes'ud'a veya Ebu Mes'ud, Ebu Abdullah'a: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den "Dediklerine göre ... " ifadesi konusunda bir şey işittin mi?" diye sorunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''(Bu ifade) kişi için en kötü araçtır'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (762), Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (185) rivayet ettiler.

 

 

9. Ebu Mes'ud

 

23501- Ebu Kılabe der ki: Ebu Mes'ud el-Ensari'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den "Dediklerine göre ... " ifadesi konusunda bir şey işittin mi?" diye sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Bu ifade) kişi için en kötü araçtır'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/294 (4972), Tahavi, Şerh Müşkili'l-Asar'da (1/68) ve İbnu'l-Mübarek (s. 127, no. 377) rivayet ettiler.

 

 

10. İbn Abbas

 

23502 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Duymak, bizzat görmek gibi değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (6214) ve Hakim, Müstedrek'te (2/380) rivayet ettiler. Heysemi (687) der ki: "Hadisi Ahmed b. Htnbel, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu's-sağir'de Taberani rivayet etmiş olup;ravileri Sahih'in ravileridir. Hadisi ibn Hibban sahih olarak değerlendirmiştir."        /

 

 

 

23503 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Duymak bizzat görmek gibi değildir. Allah, Hz. Musa'ya kavminin buzağı konusunda neler yaptığını haber verdi, ancak Musa elindeki levhaları atmadı. Onların yaptıklarını bizzat gördüğünde ise levhaları yere attı ve levhalar kırıldı.''

 

[Sahih]

 

24674 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ