MÜSNED-İ HANBEL

MECLİS ADABI, EDEB VE HİKMETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Kadınlar ve Onları Cennete Sokacak Şeyler

 

1. Ebu Umame

 

23473 (1) Salim b. Ebi'l-Ca'd der ki: Bana bildirilene göre Ebu Umame şöyle demiştir: Kadının biri iki erkek çocuğuyla birlikte bir şeyler istemek üzere Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona üç tane hurma verdi. Kadın, çocuklardan her birine bir hurma verdi. Çocuklardan biri ağlamaya başlayınca kalan hurmayı da ikiye böldü ve her bir parçasını birine verdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu durumu görünce: ''Çocuklara hamile kalır, doğurur ve şefkat gösterirler. Şayet kocalarına karşı yaptıkları olmasa içlerinden namaz kılanlar cennete girerdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/648 (2013) ve Taberani, M. el-Kebir'de 8/302 (7986) rivayet ettiler.

Hakim (4/173) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

23474 (2)- Ebu Umame der ki: Kadının biri iki çocuğuyla birlikte Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Çocuklardan birinin elinden tutmuş birini de kucağında taşıyordu. Bir çocuğa da hamileydi. Kadın o günü ne istediyse Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediğini ona verdi. Sonrasında da: "Çocuklara hamile kalır, doğurur ve şefkat gösterirler. Şayet kocalarına karşı yaptıkları olmasa içlerinden namaz kılanlar cennete girerdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

23475 (3)- Ebu Umame der ki: Kadının biri iki çocuğuyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi. Bir çocuğa da hamileydi. Kadın o günü ne istediyse Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istediğini ona verdi. Sonrasında da: "Çocuklara hamile kalır, doğurur ve şefkat gösterirler. Şayet kocalarına karşı yaptıkları olmasa cennete girerlerdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. İbn Abbas

 

23476- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ramazan bayramı namazı için çıktı. Bu namazın ne öncesi, ne de sonrasında nafile namaz kılmadı. Namazdan sonra Bilal ile birlikte kadınların bulunduğu tarafa geldi ve: ''Sadaka verin!" demeye başladı. Kadınlar bunu duyunca sadaka olarak küpe ve gerdanlıklarını (Bilal'ın kucağına) atmaya başladılar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (964, 989, 1431, 5881, 5883), Müslim (s. 606), Ebu Davud (1159), Tirmizi (537), İbn Mace (1291) ve Nesai (3/193) rivayet ettiler. 

 

 

3. Ebu Hureyre

 

23477 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey müslüman kadınlar! Bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin '' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/144-145, 10/372) ve Müslim (1/282) rivayet ettiler.

 

 

 

23478 (2)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey müslüman kadınlar! Bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin '' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23479 (3)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa:

''Ey Müslüman kadınlar!'' diye seslendi ve şöyle devam etti: ''Bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

23480 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey müslüman kadınlar! Bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin '' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

23481 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa:

''Ey Müslüman kadınlar'' diye seslendi ve şöyle devam etti: ''Bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin.''

 

[Sahih]

 

6753 (9)'da tekrar etmiştir.

 

 

4. Amr b. Muaz'ın Ninesi Havva

 

23482- Arın b. Muaz el-Eşheli'nin ninesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey mümin kadınlar! Yanmış bir koyun paçası olsa dahi komşunuza vereceğiniz şeyi küçümsemeyin '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/996), Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (122), Darimi (1/395) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (24/559) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ