MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

286- "O Boruya üfürüldüğü Zaman"[Müddessir 1-2] Ayeti

 

1. Ebu Said el-Hudri

 

21948 (1) Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sur'a üfleyecek olan melek onu ağzına koymuş ve başım eğip üflemesi için emir beklerken ben nasıl nimetler içinde rahat edebilirim?'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne dememizi emredersin?" diye sorunca, Allah Resulü: ''Allah bize yeterı O ne güzel vekildir. Allah'a tevekkül ettikı deyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi4/620 (2431 "hasen") rivayet etti.

 

 

 

21949 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sur'a üfleyecek olan melek onu ağzına koymuş ve başını eğip üflemesi için emir beklerken ben nasıl nimetler içinde rahat edebilirim?'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Zeyd b. Erkam

 

21950 (1) Zeyd b. Erkam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Surla üfleyecek olan melek onu ağzına koymuş ve başını eğip üflemesi için emir beklerken ben nasıl nimetler içinde rahat edebilirim?'' buyurdu. Bu söz ashaba ağır gelmiş olacak ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), onlara şöyle buyurdu: " ''Allah bize yeterı O ne güzel vekildir, deyiniz" buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

21951 (2)- Mana olarak aynı olan bir hadis başka bir kanalla Ebu Said'den nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

3. İbn Abbas

 

21952- İbn Abbas: "O baruya üfürüldüğü zaman"[Müddessir 8] ayetini açıklarken şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sur'a üfürecek olan melek onu ağzına koymuş ve başını eğip üflemesi için emir beklerken ben nasıl nimetler içinde rahat edebilirim?'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Ne dememizi emredersin?" diye sorunca, Allah Resulü: ''Ailah bize yeterı O ne güzel vekildir. Allah'a tevekkül ettikı deyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (18308) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ın da Ahmed'den, muhtasar olarak rivayet etti. Ravilerden Atiyye el-Avfi zayıftır, ama kendisinde hafif bir güvenilirlik vardır."

 

 

SONRAKİ