MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

282- "De ki: Cinlerden Bir Topluluğun Dinleyip Şunu Söyledikleri Bana Vahyolundu: ''Gerçekten Biz, Hayranlık Verici Bir Kur'an Dinledik'' "[Cin 1] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21943 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cinlere ne okudu, ne de onları gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir grupla beraber Ukaz panayırına doğru yola çıktı. Şeytanlarla gök haberleri arasında bir engel çekilmiş ve şeytanların üzerine ateş kıvılcımları gönderilmişti. Şeytanlar kavimlerine boş olarak döndüklerinde, kendilerine:

"Size ne oldu?" diye sordular. Şeytanlar: "Gök haberleri ile aramıza bir set çekildi ve üzerimize ateşten kıvılcımlar gönderildi" karşılığını verdiler. Kavimleri: "Sizinle gök haberlerinin arasına, meydana gelen (olağan dışı) bir şey yüzünden set çekilmiştir. Yeryüzünün doğu ve batısına gidin de gök haberleri ile aranıza set çeken bu olay nedir bir bakın!" deyince, şeytanlar, gök haberleri ile aralarına engel teşkil eden bu hadisenin ne olduğunu öğrenınek için yeryüzünün doğularına ve batılarına dağıldılar.

Bunlardan Tihame taraflarına gidenler, Ukaz panayırına gitmek uzere olan Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Nahle denilen yerde ashabına sabah namazını kıldırırken karşılaştılar. Okunan Kur'an'ı duyduklarında dinlemeye başladılar ve birbirlerine: "Vallahi gök haberleri ile aramıza giren şey işte bu!" dediler. Oradan kavimlerine döndüler ve: "Ey kavmimiz! ..... Şüphesiz biz doğruya ileten hayranlık verici bir Kur'an dinledik de ona inandık"[Cin 1,2] dediler. Bunun üzerine Allah, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "De ki: Cinlerden bir topluluğun dinleyip şunu söyledikleri bana vahyolundu: ''Gerçekten biz, hayranlık verici bir Kur'an dinledik''[Cin 1] diye başlayan ayetleri indirdi ki aslında Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vahyedilen cinlerin bu söyledikleriydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (773, 4921), Müslim (937), Tirmizi (3323) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11560) rivayet ettiler.

 

 

 

21944 (2)- İbn Abbas der ki: Önceleri cinler vahyi dinler ve bire on katarak aktarırlardı. Bu şekilde işittikleri hak, araya kattıkları da batıl olurdu. Daha önceleri yıldızlarla taşlama olmazdı. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderilip te cinlerden biri eskiden olduğu gibi semadaki yerinde oturunca gönderilen bir alevle yakılmaya başladı. Durumu İblis'e şikayet ettiklerinde: "Yeni ortaya çıkan bir durumdan dolayı oluyordur" dedi ve askerlerini yeryüzüne salıp bunun ne olduğunu öğrenmelerini istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Nahle vadisinde namaza durduğunu gördüklerinde gelip İblis'e haber verdiler. İblis: "İşte yeyüzünde yeni çıkan şey budur!" dedi.

 

[Sahih]

 

19729 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ