MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

274- Münafikun Süresinin Nüzul Sebebi

 

1. Zeyd b. Erkam

 

21928 (1) Zeyd b. Erkam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir gazvedeyken, Abdullah b. Ubey: "Medine'ye dönersek, üstün olan, zayıf olanı oradan mutlaka çıkaracaktır" deyince, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu kendisine bildirdim. Abdullah b. Ubey de gelip öyle bir şey söylemediğine dair yemin etti. Kavmim de beni kınadılar ve: "Neden böyle yaptın?" dediler. Ben de üzgün ve kederli bir şekilde gidip yattım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana haber gönderdi veya kendim gittim, bana: ''Allah seni doğrulayan vahiy indirdi'' buyurdu ve "Bunlar: ''Allah'ın Nebi'inin yanında bulunanlara bir şey vermeyin de dağılıp gitsinler'' diyen kimselerdir. Oysa göklerin ve yerin hazineleri Allah'ındır, ama ikiyüzlüler bu gerçeği anlamazlar. Onlar, ''Andolsun, Eğer Medine'ye dönersek, üstün ve şerefli olanlar, aşağılık alçakları oradan çıkaracaktır'' diyorlardı. Halbuki asıl üstünlük, ancak Allah'ın, Nebi'inin ve müminlerindir. Fakat münafıklar (bunu) bilmezler"[Münafikün 7,8] ayetleri nazil oldu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4902), Tirmizi (3314) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (19511) rivayet ettiler.

 

 

 

21929 (2)- Zeyd b. Erkam der ki: Abdullah b. Ubey, "Allah'ın Nebi'inin yanında bulunanlara bir şey vermeyin" ve "Eğer Medine'ye dönersek, üstün ve şerefli olanlar, aşağılık alçakları oradan çıkaracaktır" deyince, ben bu sözleri işittim ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip anlattım. Ensar'dan bazıları beni kınadılar ve Abdullah b. Ubey gelip böyle bir şey demediğine dair yemin etti. Ben konakladığım yere gidip yattıffi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi veya haber gönderince ben yanına gidince: ''Allah seni doğrulayan vahiy indirdi'' buyurdu ve "Bunlar: "Allah'ın Nebiinin yanında bulunanlara bir şey vermeyin de dağılıp gitsinler ...[Münafikün 7,8] ayetleri nazil oldu.

 

[Sahih]

 

 

 

21930 (3)-Z Mana olarak aynı olan bir hadis başka bir kanalla Zeyd b.

Erkam' dan rivayet edilmiştir.

 

 

 

21931 (4)- Zeyd b. Erkam der ki: Amcam ile bir gazveye çıkınca Abdullah b. Ubey b. Selul'un, arkadaşlarına: "Allah'ın Nebii'nin yanında bulunanlara bir şey vermeyin. Eğer Medine'ye dönersek, üstün ve şerefli olanlar, aşağılık alçakları oradan çıkaracaktır" dedi. Ben bunu amcama anlatınca, amcam da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırınca olanları kendisine anlattı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah b. Ubey b. Selul ve arkadaşlarını çağırınca, hepsi de böyle bir şey demediklerine dair yemin ettiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni yalanlayıp ona inanınca, daha önce hiç olmadığı kadar büyük bir üzüntüye kapıldım ve evde oturdum. Amcam: "Neden Resulullah'ın seni yalanlayıp kızmasına sebep olacak bir şey yaptın" dedi. Sonunda: "(Ey Muhammed!) Münafıklar sana geldiklerinde, ''Senin, elbette Allah'ın Nebii olduğuna şahitlik ederiz'' derler. Allah senin, elbette kendisinin Nebii olduğunu biliyor. (Fakat) Allah, o münafıkların hiç şüphesiz yalancılar olduklarına elbette şahitlik eder" ayetleri nazil oldu ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni çağırıp bu ayetleri okuduktan sonra: ''Allah seni doğruladı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4900-1), Tirmizi (3312) ve Müslim (7124) rivayet ettiler.

 

 

 

21932 (5)- Zeyd b. Erkam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bir sefere çıktık ve halk kıtlık içindeydi. Abdullah b. Ubey dostlarına: "Resulullah'ın yanında bulunanlara bir şey vermeyin de dağılıp gitsinler. Medine'ye dönersek, üstün ve şerefli olanlar, aşağılık alçakları oradan çıkaracaktır" dedi. Ben, Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek bu durumu kendisine haber verdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdullah b. Ubey'i çağırıp bu durumu sordu. O, öyle demediğine dair şiddetle yemin etti. Halk ta: "Zeyd, Resulullah'a yalan söyledi" deyince içime büyük bir üzüntü düştü. Bunun üzerine Allah beni tasdik ederek: "Münafıklar sana gelince ...[Münafikun 1] ayetini indirdi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendileri için mağfiret dilemek üzere onları çağırdığında onlar, başlarını çevirdiler. "Onlar sanki elbise giydirilmiş kereste gibidirler ... "[Münafikun 4] sözü, münafıkların (Abdullah b. Ubey ile arkadaşlarının) en güzel giyimli ve yakışıklı kimseler olduklarını göstermektedir.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ