MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

266- "Onlar Bile Bile Yalan Yere Yemin Ederler'' [Mücadele 14] Ayeti

267- "Hurma Ağaçlarından, Herhangi Birini Kesmeniz veya Olduğu Gibi Bırakmanız Hep Allah'ın izniyledir"[Haşr 5] Ayeti

 

266- "Onlar Bile Bile Yalan Yere Yemin Ederler'' [Mücadele 14] Ayeti

 

1. İbn Abbas

 

21902 (1) İbn Abbas der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Birazdan yanınıza size şeytanın gözüyle -veya gözleriyle- bakan bir kişi gelecektir'' buyurdu. Bu sırada mavi (gözlü) bir kişi geldi ve: "Ey Muhammed! Neden beni kötüledin -veya sövdün, veya buna benzer bir şey-" dedi. Adam yemin edip bunu inkar etmeye başlayınca, "Onlar bile bile yalan yere yemin ederler" ayeti nazil oldu.

 

[Hasen]

 

Hadis asıl nüshada bu şekildedir ve cümlelerin birbiriyle çelişkili olması sebebiyle yanlıştır. "Neden bana sövdün?" diye soranın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olması gerekir. Nitekim diğer rivayetler de bu doğrultudadır.

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsir (28/17) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (12309) rivayet ettiler.

Heysemi (11408) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiş olup hepsinin ravileri de Sahih'in ravileridir."

 

 

 

21903 (2)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odalarının birinin gölgesinde oturmuş ve yanında Müslümanlardan bir grup vardı.Yahya rivayetinde: Gölge neredeyse gitmek üzereydi- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birazdan yanınıza size şeytan gözüyle bakan bir kişi gelecektir. Geldiği zaman onu konuşturmayın'' buyurdu. Daha kısa bir zaman geçmemişti ki yanlarına mavi (gözlü) bir kişi geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Sen ve arkadaşların bana niye sövmektesiniz?'' diye sorunca, bu kişi: "Burada bekle, onları sana getireceğim" dedi. Sonra arkadaşlarını çağırdı ve yemin ederek yapmadıklarını söylediler. Bunun üzerine yüce Allah: "Allah, onların hepsini tekrar dirilttiği gün, size yemin ettikleri gibi O'na yemin ederler; kendilerine bir yarar sağlayacağını sanırlar. Dikkat edin; onlar şüphesiz yalancıdırlar"[Hadid 18] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21904 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odalarının birinin gölgesinde oturmuş ve yanında Müslümanlardan bir grup vardı. Gölge neredeyse gitmek üzereydi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birazdan yanınıza size şeytan gözüyle bakan bir kişi gelecektir. Geldiği zaman onu konuşturmayın'' buyurdu. Daha kısa bir zaman geçmemişti ki yanlarına mavi (gözlü) bir kişi geldi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce: ''Sen, falan ve falan bana niye sövmektesiniz?'' deyip o kişilerin ismini söyledi. Bu kişi gidip onları çağırdı ve yemin ederek özür dilediler. Bunun üzerine yüce Allah: "Allah, onların hepsini tekrar dirilttiği gün, size yemin ettikleri gibi O'na yemin ederler; kendilerine bir yarar sağlayacağını sanırlar. Dikkat edin; onlar şüphesiz yalancıdırlar"[Hadid 18] ayetini indirdi.

 

 

 

21905 (4)- Bu hadis, İbn Abbas'tan "Odanın gölgesinde otururken, gölge neredeyse gitnıek üzereydi" cümlesi zikredilerek başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

267- "Hurma Ağaçlarından, Herhangi Birini Kesmeniz veya Olduğu Gibi Bırakmanız Hep Allah'ın izniyledir"[Haşr 5] Ayeti

 

1. İbn Ömer

 

21906 Abdullah (b. Ömer) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Nadir oğullarına ait olan Buveyre hurmalığını yakıp kestirdi. Bunun üzerine Allah: "İnkarcı kitap ehlinin yurtlarında hurma ağaçlarını kesmeniz veya onları kesmeyip gövdeleri üzerinde ayakta bırakmanız Allah'ın izniyledir. Allah yoldan çıkanları böylece reziIIiğe uğratır,[Haşr 5] ayetini indirdi.

 

Diğer tahric: Buhari (4031, 4884), Müslim (1746) ve Ebu Davud (2615) rivayet ettiler.

13340 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ