MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

259- "Ve Uzayıp Giden Bir Gölgelik,[Vakıa 30] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21877 (1) Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez'' buyurdu.

 

(Süleym b. Hayyan ekledi) Bu hadisi babama bildirdiğimde: "Bunu Ebu Hureyre'den işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (9/30) ve Ebu Ya'la (2991) rivayet ettiler.

 

 

 

21878 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa varamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (20876) ve Tirmizi (3293) rivayet ettiler.

 

 

 

21879 (3)- Katade'nin bildirdiğine göre Enes b. Malik, "Ve uzayıp giden bir gölgelik" ayetini açıklarken şöyle dedi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Ma'mer der ki: Muhammed b. Ziyad'ın bildirdiğine göre Ebu Hureyre Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı hadisi nakletti ve: "Eğer dilerseniz, ''Ve uzayıp giden bir gölgelik'' ayetini" okuyunuz" dedi.

 

 

 

21880 (4)- Enes'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

(Süleym b. Hayyan ekledi) Bu hadisi babama bildirdiğimde: "Bunu Ebu Hureyre'den işittim" dedi.

 

 

 

21881 (5)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa varamaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

21882 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (8/481, 6/233), Müslim (2/349), Tirmizi (3/323), Tayalisi (2547) ve İbn Mace (4335) rivayet ettiler.

 

 

 

21883 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resululiah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, hızlı giden bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider. Bu ağacın yaprakları cenneti örter'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

21884 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez'' buyurdu. Eğer dilerseniz, "Ve uzayıp giden bir gölgelik" ayetini okuyunuz.

 

[Sahih]

 

 

 

21885 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (8/144), Tirmizi (2523) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (11500) rivayet ettiler.

 

 

 

21886 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yetmiş -veya- yüz yıl gider. bu, ölümsüzlük ağacıdır. ''

Haccac rivayetinde: ''Veya yüz sene gider. bu, ölümsüzlük ağacıdır'' ibaresi; Haccac der ki: Şu'be'ye: "Hadis, ''Bu, ölümsüzlük ağacıdır'' şeklinde midir?" diye sorunca: ''Hadiste "bu" kelimesi yoktur'' cevabını verdi" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Abd b. Humeyd (1457) ve Darimi (2842) rivayet ettiler.

 

 

 

21887 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez. bu, ölümsüzlük ağacıdır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21888 (7)- Ebu Hureyre der ki: Ebul-Kasım'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider de bir baştan öbür başa yetişemez. ''

 

[Sahih]

 

 

 

21889 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennette öyle bir ağaç vardır ki, bir süvari onun gölgesinde yüz yıl gider'' buyurdu. Eğer dilerseniz, "Ve uzayıp giden bir gölgelik" ayetini okuyunuz.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (4/144) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ