MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

252- "O En Yüksek Ufukta idi... Andolsun O, Rabbinin En Büyük Ayetlerinden Bir Kısmını Gördü"[Necm 7-18] Ayeti

 

1. İbn Mes'ud

 

21847 (1) Abdullah (b. Mes'ud), "Gözünün gördüğünü gönlü yalanlamadı"[Necm 11] ayetini açıklarken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibrll'i gördüğü zaman onun üzerinde ipek kumaştan yeşil bir elbise vardı. O, yeryüzü ve gökyüzü arasını doldurmuştu" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/190 "hasen sahih") ve Nesai, Sünenu'l-kübra'da (11467) rivayet ettiler.

 

 

 

21848 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril'i kendi suretinde gördü ve Cibrll'in altı yüz kanadı vardı. Onun her bir kanadı ufku kaplamıştı. Onun kanatlarından ancak Allah'ın bilebileceği rengarenk inciler ve yakutlar dökülmekteydi.,,

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Ahbar İsbehan'da (2/339) rivayet etti.

 

 

 

21849 (3)- Ebu İshak eş-Şeybani der ki: Zir b. Hubeyş'e gittiğimde bana çok sıcak davrandı. Bende de ona karşı bir sevgi hasıl oldu. Yanında bulunan gençler bana: "Ona, ''İki yay kadar yahut daha da yakın oldu''[Necm 9] ayetini sor" dediler. Sorduğumda ise şöyle cevap verdi: "Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cibril'in altı yüz kanadının olduğunu gördü.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3232, 4856-7), Müslim (174) ve Tirmizi (3277) rivayet ettiler.

 

 

 

21850 (4)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Cibril'i Sidretüll-Müntehalnın yanında gördüm. Onun altı yüz kanadı vardı. '' Hüseyin der ki: Asım'a, kanatlarının nasıl olduğunu sorduğumda, bana söylemedi. Talebelerinden biri ise bana Cibril'in bir kanadının doğuyla batı arasını doldurduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10423) rivayet etti.

 

 

 

21851 (5)- Abdullalı b. Mes'ud der ki: Hz. Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cibril'i kendi suretinde sadece iki defa gördü. Birincisinde, Cibril'den, kendi suretinde görünmesini istemişti ve Cibril'in sureti ufuku kaplamıştı. İkincisinde ise, Cibril, Nebi'in Mi'rac'a çıktığı yerde onunla birlikteydi. "Ve o en yüksek ufukta idi. Sonra yaklaştı, yakınlaştı. Böylece (aradaki mesafe) iki yay boyu veya daha yakın oldu. Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti"[Necm 7-11] ayeti buna işaret etmektedir. Cibril burada Rabbini hissedince (Rabbi ona tecelli edince) asli suretine dönüp secdeye kapandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sırada onu asıl suretinde gördü. "Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (asli suretiyle) görmüştü. Sidretü'l-Müntehd'nın yanında. Me'vd cenneti onun (Sidre'nin) yanındadır. O zaman Sidre'yi kaplayan kaplamıştı. Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı"[Necm 13-17] ayeti buna işaret etmektedir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10547) rivayet etti.

 

 

 

21852 (6)- İbn Mes'ud, "Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (asli suretiyle) görmüştü"[Necm 13] ayetini açıklarken dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cibrll'i Sidretü'l-Münteha'nın yanında gördüm. Onun altı yüz kanadı vardı. 0, tüylerinden rengarenk inciler ve yakutlar dökülmekteydi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (351-3) rivayet etti.

 

 

 

21853 (7)- İbn Mes'ud, "Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı"[Necm 17] ayetini açıklarken şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril'i gördüğü zaman onun üzerinde ipek kumaştan yeşil bir elbise vardı. O, yeryüzü ve gökyüzü arasını doldurmuştu."

 

[Sahih]

 

 

 

21854 (8)- İbn Abbas, "Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı"[Necm 17] ayetini açıklarken: "Hz. Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalp gözüyle Rabbini iki defa gördü" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (176) rivayet etti.

 

 

 

21855 (9)- İbn Mes'ud, "Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (asli suretiyle) görmüştü. Sidretü'l-Müntehd'nın yanında,[Necm 13] ayetini açıklarken dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cibrın Sidretüll-Müntehalnın yanında gördüm. Onun altı yüz kanadı vardı. O, tüylerinden rengarenk inciler ve yakutlar dökülmekteydi."

 

[Sahih]

 

24524 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21856 (10)- A'meş: "Andolsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü"[Necm 18] ayetini açıklarken dedi ki: İbn Mes'ud "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cennetten ipek kumaştan yeşil bir perde gördü. O, ufuku kaplamıştı" dedi.

 

A'meş, bunu İbrahim kanalıyla Alkame'den, o da Abdullah'tan nakletmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3233) rivayet etti.

 

 

2. Hz. Aişe

 

21857 (1) Mesruk der ki: Hz. Aişe'nin yanında uzanmıştım, Aişe bana şöyle dedi: "Ey Ebu Aişe! Resulullah'a bunu ilk soran benim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Cibril'i sadece iki defa kendi suretinde gördüm. Onun gökten inerken büyüklüğünden dolayı gökle yer arasını kapladığını gördüm'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/140; 6166; 9/142), Müslim (1/110-1) ve Tirmizi (3068, 3278) rivayet ettiler.

 

 

 

21858 (2)- Mesruk der ki: Hz. Aişe'nin yanındayken: "Allah, ''Andolsun o, Cebrail'i apaçık ufukta gördü''[Tekvir 23] ve ''Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (asli suretiyle) görmüştü''[Necm 13] buyurmuyor mu?" deyince, şöyle cevap verdi: "Bu Ümmet arasında bunu Resulullah'a ilk soran benim. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayette görüldüğü kastedilenin Cibril olduğunu, onu kendi suretinde sadece iki defa gördüğünü, onun gökten inerken büyüklüğünden dolayı gökle yer arasını kapladığını söyledi."

 

[Sahih]

 

 

 

21859 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril'in inerken gökle yer arasını kapladığını gördüm. üzerinde inci ve yakutlarla süslenmiş ipek giysiler vardı. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (8/257) Ata'nın ezberinin bozulduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ