MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

211- "Ey Nebi'in Ev Halkı (=Ehl-i Beyt)! Şüphesiz Allah Sizden Kusuru Giderip Sizi Tertemiz Yapmak ister"[Ahzab 33] Ayeti

 

1. ümmü Seleme

 

21744 (1) Ümmü Seleme'den dinleyen bir kişi bildiriyor: Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü Seleme'nin evindeyken, Hz. Fatıma, içinde etli yemek olan bir çanakla gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kocan ve iki oğlunu çağır'' buyurdu. Hz. Ali, Hasan ve Hüseyin gelip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiler ve etli yemekten yemeye başladılar. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise Hayber örtüsü ile örtülü bir sedirin üzerinde yatıyor, ben de odamda namaz kılıyordum. Bu sırada Allah: "Ey Nebiin ev halkı! (=Ehl-i beyt) şüphesiz Allah sizden kusuru giderip sizi tertemiz yapmak ister" ayetini indirdi. Ümmü Seleme der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtünün fazla kısmını aldı ve onların üzerine örttü. sonra elini çıkarıp göğe çevirerek şöyle dedi: "Allahım! Bunlar benim evimin halkıdır. Benim öz ailemdir. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl. Allahım! Bunlar benim evimin halkıdır. Benim öz ailemdir. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl. '' Ben, başımı odaya uzatıp: "Ben de sizinleyim ey Allah'ın Resulü!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen hayır üzeresin. Sen hayır üzeresin buyurdu.

 

[Sahih]

 

Abdulmelik der ki: Ebu Leyla, Ümmü Seleme'den aynı rivayette bulundu.

Abdulmelik der ki: Davud b. Ebi Avf Ebu'l-Cahhaf, Şehr b. Havşeb'den, o da Ümmü Seleme'den aynı rivayet te bulundu.

 

Diğer tahric:  Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2668) rivayet etti.

 

 

 

21745 (2)- Ümmü Seleme der ki: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimdeyken hizmetçi: "Ali ve Fatıma kapının önünde" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Kalk ve beni ailemle baş başa bırak'' buyurdu. Ben evin yakın bir köşesine çekilince, Hz. Ali ile Fatıma, yanlarında henüz küçük olan Hasan ve Hüseyin'le girdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocukları kucağına alıp öptü, Ali'yi bir eli, Fatıma'yı diğer eliyle kucakladı ve ikisini de öptü. Sonra üzerlerine siyah bir örtüyü atıp: ''Ailahım! Ben ve hane halkım (Ehl-i Beyt) cehenneme değil; Sana'' dedi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya ben?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de'' cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/73) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2667) rivayet ettiler.

 

 

 

21746 (3)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Ümmü Seleme bildiriyor: Ümmü Seleme, Hüseyin b. Ali'nin öldürüldüğü haberini duyunca şöyle dedi: "Allah Irak ahalisine lanet etsin. Onu öldürdüler. Allah ta onları öldürsün. Onu kandırıp zelil ettiler, Allah onlara lanet etsin. Bir sabah, Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaptığı etli yemekten bir tabak getirmişti. Tabağı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önüne koyunca, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Amcan oğlu (Ali) nerede?'' diye sordu. Fatıma: "Evdedir" cevabını verince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git ve onunla iki oğlunu getir'' buyurdu. Hz. Fatıma, oğullarını ellerinden tutup geldi, Hz. Ali de arkalarında yürüyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiklerinde, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocukları kucağına oturttu, Hz. Ali sağına, Fatıma da soluna oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'de üzerinde yatmak için yaygı olarak kullandığımız altımdaki Hayber işi bir örtüyü çekip aldı ve hepsini bu örtüyle sardı. Sol eliyle örtünün bir ucunu tuttu, sağ elini de dua için açarak şöyle dedi: "Allahım! Bunlar benim evimin halkıdır. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl. Allahım! Bunlar benim evimin halkıdır. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl. Allahım! Bunlar benim evimin halkıdır. Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl'' Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben ailenden değil miyim?" diye sorunca: ''Bilakis ailemdensin. Örtünün altına gir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcası oğlu, torunları ve kızı hakkında yaptığı du ayı bitirdikten sonra ben de örtünün altına girdim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (2666) rivayet etti.

27644 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

21747 (4)- Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali, Hasan, Hüseyin ve Fatıma'nın üzerini bir örtüyle örttükten sonra: "Allahım! Bunlar benim evimin halkı ve yakınlarımdır. Allahım! Onların kusurlarını gider ve tertemiz kıl'' diye dua etti. Ümmü Seleme der ki: Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben de onlardan mıyım?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen hayır üzeresin buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3871), Ebu Ya'la (7021) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/768) rivayet ettiler.

 

 

 

21748 (5)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimdeyken hizmetçi: "Ali ve Fatıma kapının önünde" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Kalk ve beni ailemle baş başa bırak'' buyurdu. Ben evin yakın bir köşesine çekilince, Hz. Ali ve Fatıma, yanlarında henüz küçük olan Hasan ve Hüseyin'le girdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çocuklarıöpüp kucağına aldı, Ali'yi ve Fatıma'yı kucakladı. Sonra üzerlerine bir örtü atıp: ''Allahım! Ben ve hane halkım (Ehl-i Beyt) cehenneme değil, Sana'' dedi. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ya ben?" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen deli cevabını verdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

21749 (6)- Ümmü Seleme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Fatıma'ya: ''Bana oğullarını ve kocanı getir'' deyince, Hz. Fatıma onları getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların üzerine Fedek işi bir örtü attı, sonra elini üzerlerine koyup şöyle dua etti: ''AlIahım! Bunlar Muhammed'in ailesidir. Rahmetini, bereketini Muhammed'e ve Muhammed'in ailesine ver. Şüphesiz ki Sen her hamde layık olansını şam yüce olansın'' Ümmü Seleme der ki: Ben onların yanına girmek için örtüyü kaldırınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) örtüyü elimden çekti ve: ''Sen hayır üzeresin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Vasile b. el-Eska'

 

21750- Ebu Ammar der ki: Vasile b. el-Eska'nın yanında bir grup varken ben de girdim. Bu sırada Hz. Ali'den bahsettiler. Oradakiler kalkınca Vasile bana: "Sana, Allah'ın Resulü'nden gördüğüm bir şeyi haber vereyim mi?" dedi. Ben: "Evet" cevabını verince ise şöyle dedi: Hz. Ali'yi sormak için Fatıma'nın yanına gittim, bana: "Resulullah'ın yanına gitti" dedi. Ben, oturup beklemeye başladım ve bu sırada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Yanında Ali, Hasan ve Hüseyin vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Hasan ile Hüseyin'in elinden tutmuştu. Girince Ali ve Fatıma'ya yaklaştı ve onları önünde oturttu. Hasan ve Hüseyin'i de dizlerinin üzerine oturttu. Sonra abasıyla onları sardı ve: "Allah, sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor"[Ahzab 33] ayetini okuyup: ''Allahım! Bunlar benim ailemdir ve ailem (rahmetine) daha çok hak sahibidir'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (12/72), Ebu Ya'la (7486), Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (22/160) ve Hakim (2/416; 3/147) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ