MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

209- "Müminler içinde Allah'a Verdikleri Sözde Duran Nice Erler Var,,[Ahzab 23] Ayeti

 

1. Enes b. Malik

 

21740 (1) Enes der ki: Amcam Enes b. Nadr -ki ben onun ismini taşıyorum- Bedir savaşına katılamayınca bu durum çok ağırına gitti ve: "Resulullah'ın ilk hazır bulunduğu gazada ben (nasıloldu da) bulunamadım. Allah'a yemin ederim, eğer bundan sonra Allah, Allah'ın Resulü ile birlikte bir savaşta benim de hazır bulunmamı takdir ederse, şüphesiz Allah neler yapacağımı görecektir" dedi. Başka türlü konuşmaktan çekindi. Enes b. en-Nadr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber Uhud savaşında bulundu. O sırada Sa'd b. Muaz ile karşılaştı ve: "Ey Ebu Amr nereye?" deyip şöyle devam etti: "Cennet kokusu ne hoş! Ben bunu Uhud taraflarından alıyorum." Sonra savaştı ve sonunda şehid edildi. Cesedinde kılıç ok ve mızrak yarası olarak seksenden fazla yara bulundu. Amcamın kızkardeşi olan halam Rubeyyi' binti'n-Nadr: "Kardeşimi sadece parmak uçlarından tanıyabildim" demiştir. "Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir" ayeti bu sırada nazil oldu. Sahabe, bu ayetin Enes b. en-Nadr ve arkadaşları hakkında nazil olduğu görüşündeydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/354 (4048), Müslim 3/1512 (1903) ve Tirmizi /348 (3200 "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

21741 (2)- Enes, Bedir savaşına katılamayan amcasının şöyle dediğini bildirir: "Resulullah'ın ilk hazır bulunduğu gazada ben (nasıloldu da) bulunamadım. Allah'a yemin ederim, eğer bundan sonra Allah, Resulullah ile birlikte bir savaşta benim de hazır bulunmamı takdir ederse, şüphesiz Allah neler yapacağımı görecektir" dedi. Uhud günü müslümanlar dağılmaya başlayınca, Enes b. en-Nadr: "Allahım! Bunların yaptığından dolayı senden özür diliyorum ve müşriklerin yaptıklarından da sana sığınıyorum" deyip ileri atıldı. Henüz Uhud'a yetişmeden Sa'd onunla karşılaşınca: "Ben seninleyim" dedi. Sa'd der ki: "Ben, onun yaptığını yapamadım. Onun vücudunda kılıç, mızrak ve ok yarası olarak seksenden fazla yara bulundu. Biz, "Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir" ayetinin onun ve arkadaşlarının hakkında nazil olduğunu düşünürdük.

 

[Sahih]

 

 

 

21742 (3)- Enes der ki: Enes b. en-Nadr, Bedir savaşına katılamayınca şöyle dedi: "Resulullah'ın ilk hazır bulunduğu gazada ben (nasıloldu da) bulunamadım. Eğer bir savaşa katılacak olursam, şüphesiz Allah neler yapacağımı görecektir." Uhud günü sahabe hezimete uğrayınca, Enes geldi ve kaçmakta olan Sa'd b. Muaz'ı görüp: "Ey Ebu Amr, Nereye? Haydi kalk! Canım elinde olana yemin ederim ki; Cennetin kokusunu Uhud taraflarından alıyorum" dedi ve saldırıya geçerek öldürülünceye kadar savaştı. Sa'd b. Muaz der ki: "Canım elinde olana yemin ederim ki; ben onun yaptığını yapamadım." Enes'in kızkardeşi _ şöyle dedi: "Kardeşimi sadece parmak uçlarından tanıyabildim. Cesedinde kılıç ok ve mızrak yarası olarak seksenden fazla yara bulundu. Allah bu konuda, "Müminler içinde Allah'a verdikleri sözde duran nice erler var. İşte onlardan kimi, sözünü yerine getirip o yolda canını vermiştir; kimi de (şehitliği) beklemektedir. Onlar hiçbir şekilde (sözlerini) değiştirmemişlerdir" ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

26556 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ