MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

204- "Onlar, Korkarak ve ümid Ederek Rablerine ibadet Etmek için Yataklarından Kalkarlar"[Secde 16] Ayeti

 

1. Muaz b. Cebel

 

21733 (1) Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Onlar, korkarak ve ümid ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar" ayetinden kastedilenin, kulun gece kıldığı (nafile) namazı olduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/200) rivayet etti.

Heysemi (7/90) ravilerden Şehr'in, Muaz'a yetişmediğini söylemiştir.

 

 

 

21734 (2)- Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), "Onlar, korkarak ve ümid ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar" ayetinden kastedilenin, kulun kıldığı gece namazı olduğunu söyledi.

 

[Hasen]

 

 

2. Sehl b. Sa'd

 

21735- Sehl b. Sa'd der ki: Benim de bulunduğum bir mecliste Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cenneti vasfettikten sonra sözünün sonunda: ''Onda, hiçbir "'-gözün görmediği, kulağın duymadığı ve insanın aklına dahi gelemeyecek şeyler vardır'' buyurdu. Sonra da: "Onlar, korkarak ve ümid ederek Rablerine ibadet etmek için yataklarından kalkarlar. Kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden de Allah için harcarlar. Hiç kimse, yapmakta olduklarına karşılık olarak, onlar için saklanan göz aydınlıklarını bilemez" ayetlerini okudu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7237) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ