MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 9- Komşulara iyi Davranmaya Teşvikler

 

Ebu Hureyre

 

22373 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebraail, komşu konusunda bana o kadar tavsiyede bulundu ki neredeyse komşuyu komşusuna mirasçı kılacak sandım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (3/306) ve Haditı, Meki'irimu'l-Ahli'ik'ta (s. 37) rivayet ettiler.

 

 

 

22374 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail, komşu konusunda bana o kadar tavsiyede bulundu ki neredeyse komşuyu komşusuna mirasçı kılacak sandım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/12), Müslim 4/2025 (2624), Tirmizi 4/333 (1942, "hasen sahih") ve İbn Mace 2/1211 (3673) rivayet ettiler.

 

 

 

22375 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail, komşu konusunda bana o kadar tavsiyede bulundu ki neredeyse komşu yu komşusuna mirasçı kılacak sandım'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22376 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cebrail, komşu konusunda bana o kadar tavsiyede bulundu ki neredeyse komşuyu komşusu na mirasçı kılacak sandım'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Şurayh el-Huzai

 

22377 (1) Ashabdan Ebu Şuraylı el-Huzai der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirini iyice ağırlasın. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusuna iyi davransın. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır söylesin ya da sussun. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (85) ve İbn Mace (3672) rivayet ettiler.

 

 

 

22378 (2)- Ebu Şuraylı el-Ka'bi -Ravlı'ın rivayetinde ise Ebu Hureyreder ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmaz'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Kim?" diye sorulduğunda: ''Afetlerinden komşusu emin olamayan kişi'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu afetler nedir?" diye sorulunca da: ''Kötülükleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6016) rivayet etti.

 

 

 

22379 (3)- Ebu Şurayh el-Adevi der ki: Şu kulaklarım duydu ve şu gözlerim gördü ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) konuşurken: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusuna ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirine mükafatını ikram etsin!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Onun mükafatı ne?" diye sorulunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Onun misafir olarak mükafatı bir gündüz ve gecelik ağırlanmadır. (Görevolarak) misafir ağırlama ise üç gün olur. üç günden sonrası için yaptığı ağırlama ise ev sahibi için bir sadaka olur. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır konuşsun, ya da sussun!''

Ebu Kamil rivayet ederken: "Misafir de ev sahibini bıktıracak kadar yanında kalmasın'' lafzını da ilave etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (578), Buhari (6019, 6135, 6476), Müslim (4534-6), Ebu Davud (3748), İbn Mace (3675) ve Tirmizi (1967) rivayet ettiler.

 

 

 

22380 (4)- Ebu Şuraylı el-Huzai'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirini iyice ağırlasın. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusu na iyi davransın. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır söylesin, ya da sussun."

 

[Sahih]

 

 

 

22381 (5)- Ebu Şurayh el-Ka'bi'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusu na ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır konuşsun, ya da sussun! AlIah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafı•rini ağırlasın! Misafı"rin ikramı bir gündüz ve gecelik ağırlama ile olur" Görevolarak misafir ağırlama ise üç gün olur. üç günden sonrası için yaptığı ağırlama ise ev sahibi için bir sadaka olur. Misafı"rin de ev sahibi tarafından kovulacak kadar uzun bir süre kalması helal değildir.''

 

[Sahih]

 

 

 

22382 (6)- Ebu Şurayh el-Ka'bi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmaz! Vallahi iman etmiş olmaz'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Kim?" diye sorulduğunda: ''Afetlerinden komşusu emin olamayan kişi!'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu afetler nedir?" diye sorulunca da: ''Kötülükleridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ashabdan Bazıları

 

22383 (1) Alkame b. Abdillah el-Müzeni'nin ashabdan bazılarından bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, Allah'tan korksun ve komşusuna ikramda bulusun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi Allah'tan korksun ve misafirine ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, Allah'tan korksun veya hayır söylesin ya da sussun."

 

[Sahih]

 

 

 

22384 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22385 (3)- Ebu'ı-Aliye, Ensar'dan bir adam'dan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmek üzere evden çıktığımda bir adamla durmuş olduğunu gördüm. Özel bir işleri var diye düşünüp beklemeye koyuldum. Ancak o kadar uzun bir süre ayakta durdular ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e acımaya başladım. Yanındaki adam çekip gidince: "Ey Allah'ın Resulü! Adam seni o kadar uzun bir süre ayakta tuttu ki sana acımaya başladım" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanımdakini gördün mü ki?'' diye sorunca: "Evet" dedim. "Peki, onun kim olduğunu biliyor musun?'' diye sorunca: "Hayır" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O Cebraildi ve komşu konusunda bana o kadar tembih te bulundu ki neredeyse komşuyu komşusu na mirasçı kılacak sandım'' buyurdu ve: ''Şayet ona selam verseydin selamına karşılık verird(1 diye ekledi.

 

[Sahih]

 

 

 

22386 (4)- Alkame b. Abdullah el-Müzeni der ki: Kabilemizden bir adamın bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirini ağırlasını Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirini ağırlasın! Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, misafirini ağırlasını Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusu na iyi davransın! Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusu na iyi davransın! Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, komşusu na iyi davransın! Allah'a ve ahiret gününe iman eden kişi, ya hayır söylesin ya da sussun."

 

[Sahih]

 

 

 

22387 (5)- Ebu'ı-Aliye, Ensar'dan bir adamdan bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmek üzere ailemle birlikte çıktığımda bir adamla durmuş olduğunu gördüm. Özel bir işleri var diye düşünüp oturdum ve beklemeye koyuldum. Ancak o kadar uzun bir süre ayakta durdular ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e acımaya başladım. Yanındaki adam çekip gidince: "Ey Allah'ın Resulü! Adam seni o kadar uzun bir süre ayakta tuttu ki sana acımaya başladım" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onun kim olduğunu biliyor musun?'' diye sorunca: "Hayır" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O Cebraildi ve komşu konusunda bana o kadar tavsiyede bulundu ki neredeyse komşuyu komşusuna mirasçı kılacak sandım. Şayet ona selam verseydin selamına karşılık verirdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ