MÜSNED-İ HANBEL

İYİLİK VE SOSYAL İLİŞKİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Yetimin Sorumluluğu ve Bakımı ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre

 

22358- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kendisinin veya başkasının yetiminin bakımını ve sorumluluğunu üstlenen kişiyle cennette şu ikisi gibi birlikte olacağız '' buyurmuştur. İshak der ki: "Malik bunu rivayet ederken en sonunda işaret ile orta parmağını gösterdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb (8/10), Müslim, zühd 4/2287 (2983) ve Ebu Davud, edeb 4/346 (1969) rivayet ettiler.

 

 

Ebu Hureyre

 

22359- Ebu Hureyre bildiriyor: Adamın biri kalbinin katılığından yana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yakınınca: '' (Kalbinin yumuşamasını istiyorsan) yetimin başını okşa ve yoksulu doyur'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1426) rivayet etti.

 

 

2. Malik b. el-Haris

 

22360 (1) Malik b. el-Haris'in bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim müslüman bir ailenin yetimini alıp da kendine yetecek hale gelinceye kadar onu kendi yiyecek ve içeceğine ortak ederse kesinlikle cennet ona vacip olur. Her kim de müslüman bir köleyi azat ederse bu köle onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kölenin her bir uzvuna karşılık bir uzvu cehennem ateşinden kurtulur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 230, no. 656) ve Taberani, M. el-Kebir'de 19/300 (670) rivayet ettiler.

13819 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

22361 (2)- Amr b. Malik veya Malik b. Amr'ın -Ravi Süfyan'ın ifadesi bu şekildedir- bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir ailenin yetiminin bakımını üstlenen kişiye kesinlikle cennet vacip olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

22362 (3)- Malik b. Amr el-Kuşeyri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim müslüman bir köleyi azat ederse bu köle onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kölenin her bir kemiğine karşılık bir bir kemiği cehennem ateşinden kurtulur. Anne babasından biri yanında yaşlanmasına rağmen hala bağışlanmayan kişiyi Allah da rahmetinden uzak tutsun. Her kim müslüman bir ailenin yetimini alıp da kendine yetecek hale gelinceye kadar onu kendi yiyecek ve içeceğine ortak ederse cennet ona vacip olur. ''

 

[Hasen]

 

13818 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

22363 (4)- Zürare b. Evfa'nın, kabilesinden Malik veya İbn Malik adında bir adamdan bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim müslüman bir ailenin yetimini alıp da kendine yetecek hale gelinceye kadar onu kendi yiyecek ve içeceğine ortak ederse kesinlikle cennet ona vacip olur. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Umame

 

22364 (1) Ebu Umame bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bir yetimin başını sırf Allah rızası için okşayan kişiye elinin değdiği her bir kıl için bir iyilik sevabı vardır. Yanında bulunan yetim bir erkek veya kız çocuğuna iyilik yapan kişiyle de cennette şu ikisi gibi yakın olacağız'' buyurdu ve işaret parmağı ile orta parmağım bir araya getirdi.

 

[Zayıf]

 

 

 

22365 (2)- Ebu Umame bildiriyor: Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Erkek veya kız olan bir yetimin başını sırf Allah rızası için okşayan kişiye elinin değdiği her bir kıl için bir iyilik sevabı vardır. Yanında bulunan yetim bir erkek veya kız çocuğuna iyilik yapan kişiyle de cennette şu ikisi gibı yakın olacağız'' buyurdu ve iki parmağını araya getirdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 8/239 (7821) rivayet etti. Heysemi (8/160) zayıf olduğunu söylemiştir.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

22366- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Dul kadınlar ile yoksulların yardımı için çalışan kişi Allah yolunda savaşan veya gecelerini ibadetle, gündüzlerini de oruçla geçiren kişi gibidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5353, 6006-7), Müslim (7577), İbn Mace (2140), Tirmizi (1969) ve Nesai (5/86) rivayet ettiler.

 

 

5. Seh} b. Sa'd

 

22367- Sehl b. Sa'd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben ve yetimin bakımını ve sorumluluğunu üstlenen kişi, cennette şu ikisi gibi yakın olacağız'' buyurdu ve işaret ile orta parmağını, aralarını az bir açarak gösterdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, talak 9/439 (5304), Müslim, zühd (2/591), Tirmizi, birr 4/321 (1918, "hasen sahih") ve Malik (2/948) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ