MÜSNED-İ HANBEL

İTİDAL

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Vaaz Vermede Ölçülü Olmak

 

1. İbn Mes'ud

 

22151 (1) Şakik der ki: Mescid'de Abdullah (İbn Mes'ud)'un yanımıza çıkmasını bekliyorduk. O sırada Yezid b. Muaviye en-Nehai geldi ve: "Gidip nerede olduğuna bakayım. Şayet evdeyse belki yanınıza getiririm" dedi. Bir süre sonra İbn Mes'ud yanımıza geldi ve şöyle dedi: "Nerede toplandığınız bana sönleniyor, ancak sizi bıktırmaktan endişe ettiğim için gelmiyorum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bıktırmamak için birkaç günde bir vaaz verirdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1/149-150, 111194-195) ve Müslim (7229) rivayet ettiler.

 

 

 

22152 (2)- Şakik der ki: Abdullah (İbn Mes'ud) yanımıza çıkıp şöyle derdi: "Nerede toplandığınız bana söyleniyor, ancak sizi bıktırmaktan endişe ettiğim için gelmiyorum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere vaaz vereceği zaman bıktırmamak için birkaç günde bir verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

22153 (3)- Şakik der ki: Abdullah'ın kapısının önünde oturmuş çıkmasını bekliyorduk. Yezid b. Muaviye en-Nehai gelip yanına girmek isteyince: "Burada onu beklediğimizi ona söyle" dedik. Yezid içeri gırıp bildirince çok geçmeden Abdullah yanımıza çıktı ve şöyle dedi: "Burada olduğunuzu biliyordum, ancak sizi bıktırmaktan endişe ettiğim için bilerek çıkmadım. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere vaaz vereceği zaman bıktırmamak için birkaç günde bir verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

22154 (4)- Ebu Vail der ki: Abdullah (b. Mes'ud) Perşembe günleri bizlere vaaz verirdi. Ona: "Bize her gün vaaz venneni isterdik" dediğimizde: "Sizi bıktırmaktan endişe ediyorum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi bıktırmamak için sık aralıklarla vaaz vermezdi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

22155 (5)- Ebu Vail'in bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud) şöyle demiştir: "Sizin toplanıp beni beklediğinizi biliyorum, ama bıktırmaktan endişe ettiğim için çıkmıyorum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere vaaz vereceği zaman bıktırmamak için birkaç günde bir verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

22156 (6)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere vaaz vereceği zaman bıktırmamak için birkaç günde bir verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

22157 (7)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: "Sizin toplanıp beni beklediğinizi biliyorum, ama bıktırmaktan endişe ettiği için çıkmıyorum. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere vaaz vereceği zaman bıktırmamak için birkaç günde bir verirdi."

 

[Sahih]

 

 

 

22158 (8)- Ebu Vail der ki: Abdullah (b. Mes'ud) Pazartesi veya Perşembe günleri bizlere vaaz verirdi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Sohbetini çok seviyor ve istiyoruz. Bundan dolayı bize her gün vaaz vermeni isterdik" dediğimizde veya denilince şu karşılığı verdi: "Sizi bıktırmaktan endişe ettiğim için bunu yapmıyorum. Bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi ben de birkaç günde bir vaaz veriyorum."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ