MÜSNED-İ HANBEL

İTİDAL

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 1- Amellerde Ölçülü Olmak

 

3. Enes b. Malik

 

22104 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdiğinde iki direk arasına ip çekilmiş olduğunu gördü. ''Bu ne?'' diye sorunca: "Zeyneb namaz kılarken kullanıyor. Güçten düşünce veya yorulunca ona tutunuyor" dediler. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu çözün!'' buyurdu ve: ''Kişi kendini dinç hissediyorsa namaz kılsını güçten düştüğü zaman da otursun'' diye ekledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, salat (2/67), Müslim, musafirin 1/542 (784), Ebu Davud 2/34 (1312) ve Nesai 3/219 (1643) rivayet ettiler.

 

 

 

22105 (2)- Abdurrahman b. Ebi Leyla der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Mescid'de) iki direk arasında ip çekildiğini görünce: ''Bu kimin?'' diye sordu. "Hamne binti Cahş'ın. Namaz kılarken güçten düşünce ona tutunuyor" dediklerinde: ''Gücü yettiği kadarıyla namazı kılsını yorulunca da otursun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22106 (3)- Ahmed başka bir kanalla Enes'ten bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

22107 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girdiğinde iki direk arasına ip çekilmiş olduğunu gördü. Ne olduğunu sorunca: "Filan kadın kılarken kullanıyor. Yorulunca ona tutunuyor" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücü yettiğince namaz kılsını yorulduğu zaman da uyusun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

22108 (5)- Abdurrahman b. Ebi Leyla bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'e girince iki direk arasında ip çekildiğini gördü. ''Bu ip de ne?'' diye sorunca: "Hamne binti Cahş'ın. Namaz kılarken güçten düşünce ona tutunuyor" dediler. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gücü yettiği kadarıyla namazı kılsını yorulunca da otursun'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

22109 (6)- Ahmed başka bir kanalla Enes'ten bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

22110- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Bu din sert (sağlam) bir dindir, onu (ibadetleri aşırıya kaçmadan) kolayınıza gelecek şekilde yapmaya çalışın'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Farklı kanallardan İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 415, no. 1178), Beyhaki (3/18) ve Kudai 2/184 (1147) rivayet ettiler.

 

 

5. Hz. Aişe

 

22111- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashaba güç yetirebilecekleri bir şey emrettiği zaman daha fazlasını ister gibi: "Ey Allah'ın Resulü! Sen bizler gibi değilsin, zira Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlamıştır" derlerdi. Ancak Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların bu sözüne kızar, öfkesi yüzüne yansırdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, iman 1/70 (20) ve Müslim, savm 2/781 (1110) rivayet ettiler.

 

 

6. Bir Bedevi

 

22112- Ebu Katıde'nin bedevi bir adamdan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Amellerinizin en hayırlısı, en kolay olanıdır! Amellerinizin en hayırlısı, en kolay olanıdır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (341) rivayet etti. Tayalisi 1/183 (1296) rivayet ederken bedevinin adını Mihcen olarak verir.

 

 

7. Bureyde

 

22113 (1) Bureyde el-Eslemi der ki: Bir iş için dışarıya çıktığımda Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in önümde yürüdüğünü gördüm. Yanına gitiğimde kolumdan tuttu ve bebarer yürümeye başladık. Giderken namaz kılan bir adamla karşılaştık. Adam rükü ile secdeleri çok uzun tutuyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi bıraktı. Ellerini bir aşağı bir yukarı indirip kaldırarak: ''(İbadetlerinizde) itidalli olun! İtidalli olun! İtidalli olun! Bu dini zorlaştırmaya çalışanın buna gücü yetmeyecektir! '' demeye başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1179) ve Hakim (1/312) rivayet ettiler.

 

 

 

22114 (2)- Bureyde el-Eslemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İbadetlerinizde) itidalli olun! Bu dini zorlaştırmaya çalışanın buna gücü yetmeyecektir! '' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Ebu Berze

 

22115 (1) Ebu Berze el-Eslemi der ki: Bir gün dışarıda yürürken Nebi'in de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yürüdüğünü gördüm. Bir iş için çıktığını düşündüm ve onu takip etmeye başladım. Bir geride kalıyor bir önüne çıkıyordum. Bana işaret edince de yanına geldim. Kolumdan tuttu ve bebarer yürümeye başladık. Giderken namaz kılan bir adamla karşılaştık. Adam rüku ile secdeleri çok uzun tutuyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Sence gösteriş mi yapıyor?'' diye sorunca: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elimi bıraktı. Ellerini kapatıp bir araya getirdi. Bir aşağı bir yukarı indirip kaldırarak üç defa: ''(İbadetlerinizde) itidalli olun!'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Bu dini zorlaştırmaya çalışanın buna gücü yetmeyecektir! '' (İmam Ahmed der ki:) Yezid bunu Bağdat'ta rivayet ederken daha önce Ebu Berze el-Eslemi demişken Bureyde el-Eslemi dedi. Ancak daha sonra yine Bureyde ismini kullanmaya başladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1179) rivayet etti.

 

 

 

22116 (2)- Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını Bureyde elEslemi'den bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

9. Ensar'dan Biri

 

22117- Mücahid der ki: Yahya b. Ca'de ile birlikte Ensar'dan ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamın yanına girdik. Adam bize şunu anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında Abdulmuttalib oğullarına ait olan bir cariyenin gecelerini namazla, gündüzlerini de oruçla geçirdiği söylendi. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ama ben geceleri hem uyuyor, hem namaz kılıyorum. Gündüzleri de bazen oruç tutuyor, bazen de tutmuyorum. Bana uyan benden (dinimden) olur. Sünnetimden yüz çevirin de benden değildir. Her amelin çoşku ve şevkle yapıldığı bir zaman vardır. Ancak her çoşku ve şevkin dinip bittiği bir zaman da vardır. Böylesi bir zamanda bidata dalan kişi, dalalete düşmüş demektir. Böylesi bir zamanda sünnete tutunan kişi de hidayete ermiş olur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Mübarek, Zühd'de (s. 389, no. 1102) ve İbn Hibban (s. 170, no. 653) rivayet ettiler.

 

 

10. Enes

 

22118 (1) Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan bir gruptan biri: "Hiç evlenmeyeceğim" dedi. Diğeri: "Geceleri hiç uyumayacak. hep namaz kılacağım" dedi. Bir diğeri de: "Gündüzlerimi hep oruçlu geçireceğim" dedi. Onların bu sözleri Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca şöyle buyurdu: ''Bazılarına ne oluyor da şöyle şöyle diyorlar, Oysa ben bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Geceleri hem namaz kılıyor, hem uyuyorum. Kadınlarla da evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çeviren benden değildir''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/104 (5063) ve Müslim 2/1020 (1401) rivayet ettiler.

 

 

 

22119 (2)- Enes bildiriyor: Bazıları Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarına yalnızken yaptığı ibadetleri sorulunca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalkıp bir konuşma yaptı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: ''Bazılarına ne oluyor da benim (yalnızken) yaptığım şeyleri soruyorlar! Geceleri hem namaz kılıyor, hem uyuyorum. Bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Kadınlarla da evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çevirenı benden değildir!''

 

[Sahih]

 

 

 

22120 (3)- Enes bildiriyor: Bazıları Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarına yalmzken yaptığı ibadetleri sordular. Bunlardan kimi: "Kadınlarla asla evlenmeyeceğim" dedi. Kimi: "Asla et yemeyeceğim" dedi. Kimi: "Geceleri asla uyumayacak (ibadet edeceğim)" dedi. Kimi de: "Gündüzlerimi hep oruçlu geçireceğim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları duyunca kalkıp bir konuşma yaptı. Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: ''Bazılarına ne oluyor da şöyle şöyle diyorlar! Oysa ben geceleri hem namaz kılıyor, hem uyuyorum. Bazen oruç tutuyor, bazen tutmuyorum. Kadınlarla da evleniyorum. Benim sünnetimden yüz çevirenı benden değildir! ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ