MÜSNED-İ HANBEL

TERĞİB, NİYET VE İHLAS

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 2- İhlaslı Amel ve Sevabı

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

22092- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah bir kuldan razı olduğu zaman kulun yapmadığı yedi türlü iyilikten dolayı onu başkalarına övdürür. Bir kula öfke duyduğu zaman da yapmadığı yedi türlü kötülükle başkalarının onu anmasını sağlar.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki Zühd' de (816) rivayet etti.

 

 

4. Ebu Hureyre

 

22093 (1) Ebu Osman en-Nelıdi der ki: Ebu Hureyre'ye geldim ve: "Bana bildirildiğine göre ''Yapılan bir iyilik bir milyon iyilik sevabıyla karşılık bulur'' diyormuşsun" dediğimde şu karşılığı verdi: "Buna neden şaşırıyorsun? Vallahi Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah yapılan bir iyiliğe bir milyon iyilik sevabıyla karşılık verir'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberi, Tefsır'de (5/58) rivayet etti. Heysemi (17189) der ki: "Ahmed iki senedle rivayet etti. Bezzar buna benzer bir rivayette bulundu. Ahmed'in senetlerinden birisi ceyyiddir."

 

 

 

22094 (2)- Ebu Osman der ki: Ebu Hureyre'nin: "Bana bildirilene göre Allah mümin kulunun yaptığı bir iyiliğe karşılık bir milyon iyilik sevabı verir" dediği bana söylenmişti. Hac veya umreye gitmem takdir edilince onunla karşılaştım ve: "Bana ulaşana göre Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen: ''Allah mümin kulunun yaptığı bir iyiliğe karşılık bir milyon iyilik sevabı verir'' diyormuşsun" dediğimde: "Hayır! Aksine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allah mümin kulunun yaptığı bir iyiliğe karşılık iki milyon iyilik sevabı verir'' buyurduğunu işittim" karşılığını verdi. Sonra: "Şüphesiz Allah (hiç kimseye) zerre kadar zulüm etmez. (Yapılan) çok küçük bir iyilik de olsa onun sevabını kat kat arttırır ve kendi katından büyük bir mükd:fat verir"[Nisa 40] ayetini okudu ve: "Allah büyük bir mükafat diyorsa bunun ne kadar olduğunu kim takdir edebilir?" diye ekledi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (10/145): "Ahmed'in isnatlarından birinin ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

22095 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi iyi bir müslüman olursa Allah'a kavuşana kadar yapacağı her bir iyiliğin sevabı, ondan yedi yüz kata kadar olacak şekilde fazladan yazılır. Yaptığı bir kötülük de sadece bir kötülük olarak yazılır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (42) ve Müslim (1/82) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ