MÜSNED-İ HANBEL

TERĞİB, NİYET VE İHLAS

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 1- Amellerde Niyet

 

8. Ebu Kebşe

 

22084 (1) Ebu Kebşe el-Enmari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ümmetimin durumu şu dört kişinin durumuna benzer. Bunlardan birine Allah mal ve ilim vermiştir. Bu kişi malı konusunda ilmiyle amel ederek malını gerekli yerlerde harcar. Bir diğerine Allah ilim vermiş, ancak mal vermemiştir. Bu kişi: ''Şayet benim de diğeri gibi malım olsaydı, ben de bu malı onun harcadığı gibi harcardım'' der. Bu iki kişi aynı sevabı alırlar. üçüncü kişiye ise Allah mal vermiş, ancak ilim vermemiştir. Bu kişi malını yerinde harcamayıp heba eder. Dördüncü kişiye ise Allah ne malı ne de ilim vermiştir Bu da: ''Şayet benim de onun gibi malım olsaydı, bu malı onun gibi harcardım'' der. Bu iki kişinin de günahları aynıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4228) rivayet etti.

 

 

 

22085 (2)- Gatafan kabilesinden Ebu Kebşe el-Enmari'nin bildirdiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetimin durumu şu dört kişinin durumuna benzer ... '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır, ancak: "Diğer kişiye ise Allah mal vermiş, ancak ilim vermemiştir. Bu kişi malını savurup harcar, onunla akrabalık bağını gözetmez ve bu maldaki hakları ödemez'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

22086 (3)- Ebu Kebşe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu Ümmetin durumunu açıklarken dört kişiye benzeterek şöyle buyurdu ... " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22087 (4)- Ebu Kebşe el-Enmari'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetimin durumu şu dört kişinin durumuna benzer". '' Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

22088 (5)- Ebu Kebşe el-Enmari der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "üç şeyin hak olduğuna yemin ederim, Size bir şeyi de anlatacağımı onu iyice dinleyin, Hak olduğuna yemin edeceğim üç şeye gelince, biri, kişinin verdiği sadakanın malını eksiltmeyeceğidir, Diğeri, kişi haksızlığa uğrayıp da buna sabrettiği zaman Allah mutlaka onu daha aziz kılacaktır. Bir diğeri de bir kişi dilenme (el açma) kapısı açtığı zaman Allah mutlaka ona bir fakirlik kapısı da açar, Size anlatacağım ve aklınızda tutmanızı istediğim şeyde şudur: Dünya dört kişinin elindedir. Bunlardan birine Allah mal ve ilim vermiştir. Bu kişi malmı takvası için kullanıl'ı onunla akrabalık bağlarını güçlendirir ve Allah'ın emrettiği hakları öder. Bu kişi en üstün konumdadır. Bir diğerine Allah ilim vermiş, ancak mal vermemiştir. Bu kişi: "Şayet benim de diğeri gibi malım olsaydı, ben de bu malı onun harcadığı gibi harcardım'' der. Bu iki kişi aynı sevabı alırlar. Üçüncü kişiye ise Allah mal vermiş, ancak ilim vermemiştir. Bu kişi malını cahilce savurup harcar, takvasında kullanmaz, onunla akrabalık bağmı gözetmez ve bu maldaki hakları ödemez. Bu kişi en kötü konumdadır. Bir diğer kişiye ise Allah ne malı ne de ilim vermiştir Bu da: "Şayet benim de onun gibi malım olsaydı bu malı onun gibi harcardım'' der. Bunun da niyeti diğeri gibi olduğu için günahları da aynıdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2325) rivayet etti.

22610 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ