MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

304- "Sonra O Gün, Size Verilmiş Olan Her Nimetten Sorguya Çekileceksiniz"[Tekasur 8] Ayeti

 

1. Mahmud b. Lebid

 

21998- Mahmüd b. Lebid der ki: "Çoklukla övünmek sizi oyaladı. Nihayet kabirleri ziyaret ettiniz ... Sonra o gün, size verilmiş olan her nimetten sorguya çekileceksiniz"[Tekasür 1-8] ayetleri nazil olduğu zaman ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi nimetlerden dolayı hesaba çekileceğiz? Yiyecek olarak su ve hurma olan iki siyahtan başka bir şeyimiz yok. Buna karşılık kılıçlar her dem omzumuzda ve düşman da karşımızda! Hangi nimetlerden dolayı hesaba çekileceğiz?" dediler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hesaba çekileceğiniz nimetler ilerde sizde olacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 13/231 (16192) rivayet etti. Heysemi (7/142) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Amr b. Alkame'de hafızası yönünden zayıflık olsa da hadisi hasen derecesindedir. Diğer ravileri ise Sahih'in ra vileridir."

 

 

 

21999- Zübeyr b. el-Avvam der ki: "(Ey Muhammed!) Şüphesiz sen öleceksin ve şüphesiz onlar da öleceklerdir. Sonra şüphesiz siz kıyamet günü Rabbinizin huzurunda muhakeme edileceksiniz,[Zümer 30,31] ayeti nazil olunca ben: "Ey Allah'ın Resulü! Özel birtakım günahlarla birlikte dünyada bizim aramızda meydana gelen şeyler bize karşı tekrar gösterilecek mi?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet'' buyurdu. "Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz"[Tekasür 8] ayet i nazil olunca: "Ey Allah'ın Resulü! Hangi nimetlerden hesaba çekileceğiz? İki siyahtan yani su ve hurmadan mı?" diye sordum. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki hesaba çekileceğiniz nimetler ileride sizde olacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3236, 3356) ve İbn Mace (4158) rivayet ettiler.

21784 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ