MÜSNED-İ HANBEL

AYET VE SURE TEFSİRİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

293- "Kitabı Kendisine Sağından Verilen Kimse, Kolay Geçireceği Bir Hesaba Çekilir,[İnşikak 7-8] Ayeti

 

1. Hz. Aişe

 

21969 (1) Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İncesine kadar hesaba çekilen herkes azaba maruz kalır!'' buyurdu. Kendisine: "Allah: ''Kitabı kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7,8] buyurmuyor mu?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (hesaba çekilme değil) amellerin arzedilmesidir. Kıyamet günü incesine kadar hesaba çekilecek kişi, azaba maruz kalacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1/37, 6/207, 8/139, 61208), Müslim (8/164), Ebu Davud (3093) ve Tirmizi (2426, 3337-7) rivayet ettiler. 28960 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

21970 (2)- Hz. Aişe der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in namazda: ''Allahım! Beni kolay bir hesaba çek'' diye dua ettiğini işittim. Namazı bitirince: "Ey Allah'ın Resulü! Kolay hesap da nasıloluyor?" dediğimde, Allah Resulü: ''Allah'ın, kişinin amel defterine baktığı zaman bazı günahlarını görmezden gelmesidir. Ey Aişe! Kişi incesine kadar hesaba çekilirse helak olur. Allah, mümine isabet eden her musibete karşılık günahını siler. Hatta kendisine batan dikenin bile'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Huzeyme (849) rivayet etti.

 

 

 

21971 (3)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İncesine kadar hesaba çekilen herkes azaba maruz kalacaktır'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Allah: ''Kitabı kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7,8] buyurmuyor mu?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (hesaba çekilme değil) amellerin arzedilmesidir. İncesine kadar hesaba çekilecek kişi, azaba maruz kalacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21972 (4)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İncesine kadar hesaba çekilen bağışlanmaz'' buyurdu. Kendisine: "Allah: "Kitabı kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7,8] buyurmuyor mu?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (hesaba çekilme değil) amellerin arzedilmesidir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (6/208; 81139) ve Müslim (8/164) rivayet ettiler.

 

 

 

21973 (5)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İncesine kadar) hesaba çekilen herkes azaba maruz kalacaktır'' buyurdu. Kendisine: "Allah: ''Kitabı kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7,8] buyurmuyor mu?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O (hesaba çekilme değil) amellerin arzedilmesidir. İncesine kadar hesaba çekilecek kişi azaba maruz kalacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21974 (6)- Hz. Aişe der ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İncesine kadar) hesaba çekilen herkes helak olacaktır!'' buyurdu. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Allah: ''Kitabı kendisine sağından verilen kimse, kolay geçireceği bir hesaba çekilir''[İnşikak 7,8] buyurmuyor mu?" dediğimde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Aişe! O (hesaba çekilme değil) amellerin arzedilmesidir. İncesine kadar hesaba çekilecek kişi helak olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

21975 (7)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kolay hesabı sormak üzere: "Ey Allah'ın Resulü! Kolay hesap nedir?" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle cevap verdi: ''Kişiye günahları arzedilir. Sonra bu günahları bağışlanır. İncesine kadar hesaba çekilecek kişi helak olacaktır. Kişiye bir diken batsa veya daha büyük bir musibete uğrasa, muhakkak ki Allah bu musibete karşılık onun hatalarından eksiltir. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ